honvedelem.hu
Megkezdődött a CREVAL-ellenőrzés Hódmezővásárhelyen
A több hónapos felkészülési időszak után október 1-jén megkezdődött az MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS) NATO CREVAL-ellenőrzése Hódmezővásárhelyen. A harccsoport állományának döntő többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalja adja.


A zászlóalj-harccsoport egyike a Magyarország által a NATO-nak felajánlott alegységeknek. Az ellenőrzés ideje alatt azt vizsgálják, mennyire készült fel a harccsoport a hadműveleti követelményekben előírt feladatainak – más NATO-tagország megsegítése, válságreagáló és béketámogató műveletekben való részvétel – ellátására. A körülbelül 30 főből álló ellenőrzési csoport mellé francia megfigyelők is érkeztek a NATO-főparancsnokságról.

Az ellenőrzés első fázisában a technikai és fegyverzeti eszközöket, majd a harccsoport egy azonnali indulásra kész, felderítő-előkészítő részlegét ellenőrizték. Az MH ZHCS teljes személyi állományának szemléjéhez a katonák felsorakoztak az alakulótéren, ahol dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka kiemelte: „Ez a megmérettetés nagyon fontos. Elvárom, hogy mindenki a maximumot nyújtsa.”

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat