honvedelem.hu
ALTHEA-medált kaptak a békefenntartók
Ünnepségek Szarajevóban
Jelentős állomásához érkezett az MH EUFOR Kontingens tizenegyedik váltása: a magyar békefenntartó katonák augusztus 27-én és 28-án részt vettek a hagyományos medálparádén, augusztus 28-án pedig ünnepélyes keretek között megtörtént az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) parancsnoki beosztásának átadás-átvétele.

Bár a szolgálatuk még alig két hónapja tart, a magyar katonák már eddigi munkájukkal is kiérdemelték a 12 csillagos ALTHEA-medált. Augusztus 27-én a Többnemzeti Zászlóaljba beosztott katonáink vehették át kitüntetéseiket a magyar nemzeti rangidőstől, Siposs Ernő Péter dandártábornoktól. Az EUFOR parancsnoka, Robert Brieger tábornok személyesen tűzte a medálokat a lövészszázad parancsnoka, Baranyai István százados és a század vezénylőzászlósa, Polereczky László zászlós mellére, ezzel is jelezve, hogy a magyar katonák munkáját az EUFOR-ban a legmagasabb szinten is elismerik.

Augusztus 28-án két katonai ünnepségben is érintett volt a magyar alakulat. Kora délután a kontingens parancsnokságában és a támogatóelemnél szolgálók közül azok mellére került a medál, akik missziójukat szeptember elejével otthoni készenléti szolgálatra váltják. Az EUFOR törzsfőnöke, Siposs Ernő Péter dandártábornok adta át a külszolgálati jelvényt tizennyolc békefenntartónak. A tizennégy nemzetet felvonultató parádén a tábornok megköszönte mindenki munkáját, és hangsúlyozta, hogy a nemzetek összefogása mekkora szerepet játszik egy ország békéjének megteremtésében és fenntartásában. Az eseményt az Európai Unió himnusza zárta.

Később a Többnemzeti Zászlóaljban szolgálatot teljesítő katonák és a kontingensből meghívott parancsnoki beosztású személyek a zászlóalj-parancsnoki átadás-átvételi ceremónián vettek részt, ahol a leköszönő zászlóaljparancsnok ünnepélyesen átadta az alakulat lobogóját utódjának. Az EUFOR parancsnoka megköszönte Holzbauer alezredes munkáját, majd erőt, egészséget és katonai sikereket kívánt az új parancsnoknak, Ömer alezredesnek.

 Fotók: Demeter Andrea főhadnagy

További képekért kattintson galériánkra!Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Ünnepségek Szarajevóban
Ünnepségek Szarajevóban / 01. Ünnepségek Szarajevóban / 02. Ünnepségek Szarajevóban / 03. Ünnepségek Szarajevóban / 04.
Ünnepségek Szarajevóban / 05. Ünnepségek Szarajevóban / 06. Ünnepségek Szarajevóban / 07. Ünnepségek Szarajevóban / 08.
Ünnepségek Szarajevóban / 09. Ünnepségek Szarajevóban / 10. Ünnepségek Szarajevóban / 11. Ünnepségek Szarajevóban / 12.
Ünnepségek Szarajevóban / 13.
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat