honvedelem.hu
Augusztus 20-át ünnepelték az EUFOR-ban
2012. augusztus 18-án az MH EUFOR Kontingens katonái államalapító Szent István királyunk közelgő ünnepének jegyében töltötték az egész napot.

A délelőtt folyamán a kontingens felkészült az ünnepi állománygyűlésre, amelyet a tábor tornatermében rendeztek meg. Az állománygyűlés rangidőse, Siposs Ernő Péter dandártábornok, magyar nemzeti rangidős ünnepi beszédében kiemelte, hogy Szent István legnagyobb történelmi érdeme a magyarság fennmaradását biztosító döntése, a Nyugathoz, Európához történő csatlakozás volt.

Régi magyar hagyomány, hogy Szent István napján felszentelik az új kenyeret. Nem volt ez másként a táborban sem: a kontingens tábori lelkésze, Markovics Milán Mór főhadnagy megáldotta a nem mindennapi méretű pékterméket.

A Szózat hangjai után a katonák közösen elfogyasztották a magyaros jellegű ebédet a tábor étkezdéjében. A vacsora még az ebédnél is magyarosabb lett: a lövésszázad kis csapata mozgókonyhában olyan babgulyást főzött, hogy többen sorba álltak a második tányérért is. A megszokott rétes helyett ugyan ezúttal almás pite következett, de ez a vacsora családias hangulatán mit sem változtatott. A katonák Siposs tábornokkal és a főtisztekkel együtt, egy asztalnál beszélgetve fogyasztották el a levest, amelyhez a megszentelt kenyérből is került néhány karéj a tányérok mellé.

Az állománygyűlésen elismerések átadására és előléptetésekre is sor került. (lásd a csatolt dokumentumot)

  Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf Elismerésben részesültek (51.11 KB)
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat