honvedelem.hu
„Merítsünk erőt a hősi múltból!”
„Büszkének kell lennünk elődeinkre, mert az ő tetteikből tudunk erőt meríteni mindennapjainkra. Ugyanúgy, mint régen, most is helytállásra van szükség” – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a légierő haderőnem napja alkalmából augusztus 15-én, Veszprémben megrendezett állománygyűlésen. Az ünnepség résztvevői főhajtással tisztelegtek a magyar katonai repülés áldozatainak emléke előtt.

Orosz Zoltán altábornagy beszédében visszatekintett a magyar katonai repülés múltjára és kiemelkedő hőseire, majd leszögezte: a „hősi” múltból kell erőt merítenünk.

„Igaz, hogy a Gripenekkel megoldottuk a légtérvédelem első vonalát, ám a kiképzésnek ott sem értünk még a végére. Van mire készülnie a jelenleg aktív állománynak” – fogalmazott ünnepi beszédében az altábornagy.

Az ünnepségen Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka felolvasta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőlevelét.

Hallhattuk: a repülők története sok esetben vérrel íródott.

„Ott fenn legtöbbször csak néhány pillanat áll rendelkezésre, és dönteni kell. Mások életéről, a saját életünkről. Legyünk büszkék minden katonára, aki a légierőben tevékenykedik” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnöke.

Elhangzott: azok, akik hivatásul választották ezt a szakmát, „kiváló felkészültséggel és képességekkel rendelkeznek; szakértelmük, megbízhatóságuk nemzetközileg is elismert.”

A rendezvényen Orosz Zoltán altábornagy és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke elismeréseket adott át.

A Légierő Zenekar – Veszprém ünnepi műsora után levetítették a Zrínyi Média Kft. által készített, A nemzet szárnyai című rövidfilmet, amely a készenléti szolgálat működését mutatja be.

Az ünnepséget követően megemlékezést tartottak a hősi halált halt magyar katonai repülők emlékhelyénél.

Az emlékműnél koszorút helyezett el többek között dr. Orosz Zoltán vezérőrnagy, Sáfár Albert dandártábornok, Szücs József mérnök ezredes, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Nagy János ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, Gangler László alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér megbízott parancsnoka, Fegyveres László alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred törzsfőnöke, Gyenes Gábor okleveles mérnök alezredes, az MH Légiijármű Javítóüzem parancsnokhelyettese, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviseletében Ugrik Csaba alezredes.

 

Fotó: A szerző felvételei

(További képekért kattintson galériánkra!)Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Repülők napja
Kapcsolódó galéria
Légierő napi állománygyűlés Veszprémben
Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 1 Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 2 Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 3 Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 4
Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 7 Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 5 Légierő napi állománygyűlés Veszprémben / 6
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat