honvedelem.hu
Fényképeken a végvári vitézek
„A Magyar Honvédség elődeinek tekinti a végvári katonákat” – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy május 17-én, csütörtökön délután Budapesten, a Honvéd Kulturális Központ galériájában. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese Jánváry Zoltán végvári vitézekről készült fotókiállításának megnyitóján vett részt.

Orosz Zoltán altábornagy megnyitójában felhívta a figyelmet a végvári vitézek helytállásának fontosságára, felidézve a magyar történelem vészterhes időszakait. A földművesekből, marhapásztorokból, nemesekből, egyszerű emberekből álló sereg tagjai „katonák voltak, akik világraszóló hőstettet hajtottak végre” – fogalmazott.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kiemelte: az ebben az időben kialakult könnyűlovas harcmodor fektette le a huszárság alapjait, s a nálunk már bevált fegyvernemet számos nyugat-európai ország is átvette és sikerrel alkalmazta. Így vált világszerte ismertté a magyar „huszár” szó, amely összeforrt a hazáért, a megmaradásért és a keresztény Európáért vívott hősies küzdelem eszméjével.

Az altábornagy beszéde végén köszönetet mondott a hagyományőrzőknek is, akik áldozatos munkájukkal kézzelfogható emléket állítanak a végvári vitézeknek. „És emléket állítunk ezzel a kiállítással is” – mondta, amelyért Jánváry Zoltánt illeti köszönet és nagyrabecsülés.

Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész köszöntőbeszédében arra emlékeztetett: a férfieszményt minden korban a katona teremtette meg. Mint mondta, „a 16-17. század magyar végvári katonái művészettörténeti tettet hajtottak végre akkor, amikor kialakítottak egy karakteres magyar katonatípust”, amelynek a viseletében minden egyes elem, a legapróbb ruhadaraboktól kezdve egészen a haj- és bajuszviseletig jellegzetesen magyar. Nem nehéz tehát megérteni, mi ihlethette meg Jánváry Zoltánt, amikor találkozott a hagyományőrzőkkel és elhatározta, hogy fényképsorozatot készít róluk.

Somogyi Győző beszélt az Egyesült Államokban élő művészről is, aki egyetemi tanárként tanított itthon és tanít Amerikában is, s akinek grafikai művei jellegzetes technikájukról ismerhetők fel. Jánváry Zoltán gazdag életművének darabjai különböző gyűjteményekben lelhetők fel, grafikái rendkívüli értéket képviselnek. Mostani kiállítása korhű, XVI. századi viseletbe öltözött hagyományőrzőkről készült fotókból áll.

Szászvári Lajos rekreációs és kulturális igazgató a művészeti ágak nyújtotta élmények kombinálásának szükségessége mellett érvelve zenei és lírai élményekkel gazdagította a megnyitó programját. A Héttorony Hangászok zenekar hagyományőrző szólamai és férfitánc-bemutatója mellett Körtvélyessy Zsolt színművész egy Balassi Bálint-verssel is megörvendeztette az esemény vendégeit.

Fotó: Tóth László

További képekért kattintson galériánkra!Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17.
Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 01 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 02 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 03 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 04
Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 05 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 06 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 07 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 08
Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 09 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 10 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 11 Fotókiállítás-megnyitó a Honvéd Művelődési Központban - 2012. 05. 17. / 12
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat