honvedelem.hu
Országos verseny középiskolásoknak
Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban tartotta felmenő rendszerű, országos vetélkedőjének döntőjét a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) május 12-én, szombaton. A versenyen hetven iskola kétszáznegyven diákja három témakörben mérte össze tudását.

Gimnazista, szakközépiskolás és szakiskolás diákok vették birtokukba május 12-én, szombaton Budapesten a Honvéd Kulturális Központot. Hagyományainak megfelelően a Szakmai Középiskolákért Kulturális Egyesület itt rendezte meg felmenő rendszerű, országos versenyének a döntőjét.

A SZAKE 1983 óta szervez versenyeket gimnáziumoknak, szakközépiskoláknak és szakiskoláknak Magyarországról, valamint az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. 1990-től pedig az euroatlanti témakörrel bővült a vetélkedő. A vetélkedő szervezésében 1992 óta nyújt segítséget a kulturális egyesületnek a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége (HTBK).

A versenyzőket Szelekovszky Ernő, a HTBK elnöke köszöntötte, egyben megköszönte a SZAKE és a csapatokat felkészítő diákok munkáját. Ezután dr. Kaposi József, tiszteletbeli elnök megnyitotta az országos vetélkedőt és megköszönte a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Kulturális Központ 10 éves segítségét. Végezetül köszönetet mondott Szucsik Ágnesnek, a SZAKE alelnökének, aki több mint 15 éve szervezője az országos vetélkedőnek.

A mostani országos döntőben hetven iskola kétszáznegyven diákja vett részt, a tanulók négy-négy tagú csapatokban mérték össze tudásukat – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kocsi László alezredes, a HM Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda irodavezető-helyettese, aki az euroatlanti témában tíz éve tagja a verseny zsűrijének.

Hozzátette: a SZAKE 2002-ben vette fel a kapcsolatot az akkori HM Társadalmi Kapcsolatok Főosztályával, s ez az együttműködés azóta is töretlen és folyamatos.

A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület fő tevékenysége a tanórán kívüli versenyek, kulturális programok szervezése, a gyerekek, valamint a pedagógusok továbbképzése. Az egyesület – amelynek tiszteletbeli elnöke dr. Kaposi József, jelenlegi elnöke pedig Székely Tamás – évtizedes kapcsolatot ápol a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségével, amely a helyi és regionális döntők szervezését segíti. A SZAKE tanárai közül sokan a HTBK-nak is tagjai.

A szombati versenyen a győztes csapatok könyvjutalomban és nyári táborozásban részesültek.

Fotó: Hidvári ImreAktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat