honvedelem.hu
Bizonytalan övezetbe indulnak
„A kihívásokra ott és akkor kell választ adni, ahol és amikor azok keletkeztek, mert csak így tudjuk meggátolni, hogy kiterjedjenek olyan régiókra, amelyek már közvetlenül is veszélyeztetik hazánkat” – fogalmazott Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke a február 29-én, szerdán a Székesfehérváron rendezett kibocsátó és visszafogadó ünnepségen.

Hallhattuk: a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erők és Megfigyelők (MFO) szervezetében szolgálatot teljesítő, rendőri és katonai vegyes összetételű kontingens 34. váltásának állománya bizonytalan térségbe indul.

Huszár János dandártábornok hangsúlyozta: a felkészítés során a szakemberek mindent megtettek annak érdekében, hogy az állomány a folyamatosan „változó és romló biztonsági környezetben” helyt tudjon állni.

„Különösen fontos ez napjainkban, amikor «a békeháromszög beduin urai», akik a csempészetből mára meggazdagodtak, komoly akciókkal veszélyeztetik a térség békéjét. Azonosított kapcsolataik vannak terroristaszervezetekkel, és komolyan veszélyeztetik az Izrael és Egyiptom közötti viszonyt. Ezek a csoportok fenyegetést jelentenek a békefenntartó feladatokban részt vevő katonák számára is” – mondta a szárazföldi haderőnem főnöke.

Huszár János dandártábornok a rendezvényen elismeréseket adott át az ENSZ nyugat-szaharai választásokat ellenőrző missziójából (MINURSO) hazatért Gőcze Béla László őrnagynak és Ferenczi Zsolt József őrnagynak.

Napjainkban három földrész tizenhárom országában, tizenhét különböző misszióban mintegy ezer magyar katona vesz részt a nemzetközi válságkezelésben és a béke megőrzésében.

 

 

 

Fotó: A szerző felvételeiAktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat