honvedelem.hu
Újdonságok, különlegességek a FeHoVán
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitották meg február 16-án, csütörtökön délelőtt Budapesten a 19. alkalommal megrendezett FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítást.

A 2012-es FeHoVán 14 ország csaknem 200 kiállítója mutatkozik be, mintegy 12 ezer négyzetméteren. A 47 új kiállító közül várhatóan nagy érdeklődés kíséri az új-zélandiakat. Idén a tavalyinál több, mintegy 50 ezer látogatóra számítanak a szervezők, mint azt Totth Fruzsina, a kiállítás marketingmenedzsere elmondta. Idén is lesznek íjász- lövész- és horgászversenyek, sőt nemzetközi kutyakiállítás is színesíti a négynapos programot.

Semjén Zsolt megnyitójában hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt két célkitűzést hirdetett meg: egyrészt, hogy Magyarország ismét vadászati nagyhatalom legyen, másrészt, hogy visszaszerezzék a vadászat, a vadászok becsületét. Ahogy a miniszterelnök-helyettes mondta: „a társadalom különbséget tudjon tenni a puskás emberek és az igaz vadászok között.” Semjén Zsolt hozzátette: a napokban tárgyalja az Országgyűlés az új fegyvertörvény tervezetét, amely csökkentené a vadászok adminisztrációs terheit. Az elképzelések szerint az új büntető törvénykönyvben különálló bűncselekmény lesz az orvvadászat, ami lehetővé teszi az orvvadászokkal szembeni hatékonyabb fellépést. Ezt célozza az a törekvés is, hogy az erdészek és a hivatásos vadászok fokozott védelemben részesüljenek.

A megnyitót követően két megállapodást írtak alá − az egyiket a természetvédők, vadgazdálkodók közös tevékenységéről, a másikat pedig a magyar kormány és a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács közti megállapodás megújításáról. A magyar kormány nevében Semjén Zsolt, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács képviseletében pedig Bernard Lozé elnök látták el kézjegyükkel a dokumentumokat. Ezt követően a kormány, a civil szervezetek, a természetvédelmi és vadgazdálkodási ágazat képviselői írták alá szakmai megállapodásukat.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szólt arról, hogy hazánk páratlanul értékes vadállományát közösen kell megőrizniük. A most aláírt megállapodás segíti a vidékfejlesztés különböző területeinek együttműködését.

A február 19-ig tartó kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a különböző kontinensek vadvilágával, Európa legnagyobb, több mint 22 köbméteres portugál akváriumával, s megtekinthetik hazánk nagyszabású trófea-bemutatóját. De lesz solymászbemutató, és a terepjárók kedvelői is megtalálják azokat a standokat, ahol kedvükre gyönyörködhetnek a speciális járművekben. A megnyitó után legtöbben a vadászfegyver-kereskedők standjainál nyüzsögtek, de a vadászöltözékek, lábbelik, egyéb felszerelési tárgyak, kiegészítők iránt is sokan érdeklődtek. Ott vannak a kiállításon a népművészek is: szebbnél szebb bőrdíszműveket, csont- és fafaragványokat, cserép- és porcelán használati tárgyakat, festményeket, művészi fotókat láthatnak az érdeklődők, akiket folyamatos filmvetítések, előadások és különböző színpadi műsorok szórakoztatnak a négy nap alatt. A turisztikai cégek, a vendéglátók már most megkezdték a „toborzást” a tavaszi, nyári időszakra: természetesen elsősorban a horgászat és vadászat kedvelőire számítva.

Ezúttal is ott voltak a nagy „törzsvendég” kiállítók között a Honvédelmi Minisztérium erdőgazdaságai: a budapesti, a kaszói és a veszprémi. Örömmel fedeztük fel a kiállításon a mogyoródi military-tábor toborzóit, akik ez évre is várják azokat a 10–22 éves fiatalokat, akik szeretnék próbára tenni ügyességüket, kitartásukat az egyhetes nyári táborozás alatt. Várhatóan ezúttal is sok élménnyel gazdagodnak majd a katonai és rendészeti pálya iránt kedvet érző általános és középiskolás fiatalok. Az érdeklődés már az első nap igen nagy volt…

Fotó: MTI és a szerző

További képekért kattintson galériánkra!

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16.
FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 01. FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 02. FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 03. FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 04.
FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 05. FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 06. FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 07. FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 08.
FeHoVa fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás - 2012. 02. 16. / 09.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat