honvedelem.hu
„Most Isten embere a parancsok világába kerül”
Beiktatták hivatalába a Magyar Honvédség új protestáns tábori püspökét
Tudja, hogy mit jelent az az elkötelezettség, amelynek szellemében a katona, ha kell, élete árán is megóvja mások életét – mondta Jákob János ezredes, a Magyar Honvédség új protestáns tábori püspöke február 14-én, kedden délután Budapesten, a Nagyvárad téri templomban, a beiktatása alkalmából rendezett istentiszteleten.

A Magyar Honvédség új protestáns tábori püspökének hivatalába beiktatása alkalmából rendezett istentiszteleten részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, Orosz Zoltán altábornagy, valamint dr. Szarka Gábor, a tárca kabinetfőnöke és a tábori lelkészi szolgálatok képviselői is.

Az első világháború áldozatainak emlékére emelt Nagyvárad téri Emlékezet Templomában a lelkészek és a történelmi zászlók bevonulását követően Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igei köszöntésében – többek között – arról beszélt, hogy az egyházban a napi ige olyan, mint a hadseregben a napi parancs.

„Most Isten embere a parancsok világába kerül. Azon parancsok világába, amelyek arra valók, hogy a dolgok egyértelműek legyenek. A parancsok kereteket adnak, de a parancsok világa csak addig működik egyértelműen, amíg megvan a bizalom a parancsot kiadó iránt. Ez a bizalom a parancsot adó és teljesítő kapcsolatának alfája és ómegája. Ezt jelenti a tábori lelkészi szolgálat” – mondta a püspök.

Bölcskei Gusztáv rámutatott arra, hogy a tábori püspök fontos feladata a tehermentesítés. „Nagy feladat ez, annak, akit Isten erre rendelt. Nyugalmat, békességet árasztó embernek kell lennie annak, aki ezt vállalja: ilyen ember az, akit most beiktatunk. Jól ismerjük Jákob János munkáját, akit tábori püspökké választottunk” – tette hozzá.

Ezt követően ismertették a honvédelmi miniszter határozatát, amelyben Hende Csaba február elsejei hatállyal kinevezte Jákob János ezredest a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns tábori püspökévé. Jákob ezredes eskütételét követően került sor a püspökszentelésre, majd a püspökök áldására is.

A hivatalába beiktatott protestáns tábori püspök bizonyságtételében arról is szólt, hogy könnyű volt elfogadnia a katonai szolgálat sajátosságait, nehézségeit, szépségeit, és jól ismeri a katonák életét. Tudja, hogy mely értékek fontosak számukra és családjaik számára, és mit jelent az az elkötelezettség, amelynek szellemében a katona „élete árán is megóvja mások életét, ha kell, feláldozza önmagát másokért”.

Beszéde végén Jákob János ezredes rámutatott arra, hogy a tábori lelkészek feladata a katonák elkísérése egészen a tűzvonalig, kötelességük, hogy a katonáik mellett álljanak a szolgálatukban. „Fogadják el szolgálatunkat: Isten ajándékát” – mondta a tábori püspök, aki beszéde végén imát mondott a katonacsaládokért és a tábori lelkészekért.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

(További képekért kattintson galériánkra!)Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14.
Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 01 Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 02 Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 03 Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 04
Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 05 Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 06 Istentisztelet a protestáns tábori püspök beiktatása alkalmából - 2012. 02. 14. / 07
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat