honvedelem.hu
Havazás után: az EUFOR nyújtott segítséget Bosznia-Hercegovinában
A február eleji erős havazás komoly válsághelyzetet idézett elő Bosznia-Hercegovinában (is): a rekordmennyiségű hó szinte teljesen megbénította az országot. Az EUFOR erői a helyi hatóságoknak is példát mutatva kezdték meg a civil intézmények és az állampolgárok megsegítését – kivívva ezzel a lakosság és a média elismerését.

Február első és második hete szélsőséges időjárási viszonyokat hozott Bosznia-Hercegovinában is. A tartós, mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet rendkívül erős havazással párosult. A hónap első napjaiban, rövid idő alatt közel egyméteres hó esett a szarajevói-völgyben és az ország más területein is. A helyi lakosok elmondása szerint emberemlékezet óta nem esett ennyi hó a környéken...

Az extrém időjárás következményeként február 3-án, az éjszakai órákban megszűnt Szarajevó kanton áramellátása, amelyet csak a következő nap délután sikerült helyreállítani. A hirtelen lesett nagy mennyiségű hó több helyen, így a nagyvárosokban is teljesen megbénította a közlekedést, a hegyes vidékeken lavinákat okozott, amelyek utakat zártak el, több embert és települést elvágva a külvilágtól.

A kialakult helyzet következményeként február 4-én szükségállapotot rendeltek el az országban. Február 4-én reggel az EUFOR Parancsnokságon létrehozták az úgynevezett Válságreagáló Csoportot, amelyet Gulyás Zoltán dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke vezetett. A csoport feladata a tábor működőképességének mielőbbi helyreállítása mellett a helyi civil hatóságoknak nyújtandó gyors segítségadás volt.

Az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) magyar és osztrák századának katonái megtisztították a hótól a szarajevói klinika környékét, valamint az MNBN mindhárom századának katonái segítettek megtisztítani a város villamospályájának egy részét is, ami  Szarajevó tömegközlekedésének gerince.

Bosznia-Hercegovina Biztonsági Minisztériuma több mentési kéréssel kereste meg az EUFOR-t, ezeket soron kívül bírálták el. Amint az időjárási körülmények lehetővé tették, az EUFOR osztrák helikopterei – hegyi mentésre is kiképzett, tapasztalt személyzettel a fedélzetünkön – a Jablanica–Mostar közötti hegyi útszakasz átvizsgálásában vettek részt. Eközben Kalinovik környékén ki kellett menteniük egy négytagú családot, akik az éjszakát a hó fogságában töltötték.

Szintén az EUFOR helikopterei szállítottak életmentő gyógyszereket Mostarból Szarajevóba, valamint sürgős gyógykezelésre szoruló betegeket a kórházba.

A hirtelen kialakult válsághelyzetre – a helyi hatóságokat is beleszámítva – az EUFOR reagált a leggyorsabban, ami a lakosság körében rendkívüli elismerést váltott ki, a történésekről pedig folyamatosan tudósított a média. A helyi lapokban megjelent írások szerint az EUFOR katonái példát mutattak a bosznia-hercegovinai fegyveres erőknek, a helyi hatóságoknak és Szarajevó polgárainak.

Az előrejelzések szerint a szélsőséges időjárásnak még nincs vége Bosznia-Hercegovinában, továbbra is marad a szokatlan hideg és a következő napokra újabb erős havazást jeleznek a meteorológusok. Az EUFOR azonban továbbra is készen áll, hogy segítséget nyújtson a kialakult rendkívüli helyzetben – tudta meg a honvedelem.hu Gulyás Zoltán dandártábornoktól.

 Fotó: EUFOR és a szerző felvételei

További képekért kattintson galériánkra!Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február
EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 01. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 02. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 03. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 04.
EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 05. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 06. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 07. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 08.
EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 09. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 10. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 11. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 12.
EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 13. EUFOR segítségnyújtás Bosznia-Hercegovinának - 2012. február / 14.
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat