honvedelem.hu
Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást
Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút január 13-án, pénteken a legidősebb ludovikástól, Técsői Móricz Zoltán nyugállományú ezredestől, akit 103 éves korában, december 22-én, csütörtökön, otthonában ért a halál. A hadastyán győri ravatalánál ott voltak a családtagok, gyermekek, unokák, dédunokák mellett a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség képviselői, volt bajtársai, barátai, tisztelői is.

Az elhunyt ravatalánál a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái és az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei álltak díszőrséget.

A Himnuszt követően Oláh Emil alezredes, református tábori lelkész vett búcsút a néhai katonától, aki – mint mondta – „küldetésben járt” a Földön. Szavai szerint „Técsői Móricz Zoltán hosszú élete során példát adott, utat mutatott. Földi szolgálata most véget ért, de odaát folytatódik.”

Ezt követően dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy a Honvédelmi Minisztérium nevében vett búcsút a Magyar Honvédség halottjától. Az elhunyt életútját ismertető, katonai pályafutását méltató szónok meleg szavakkal emlékezett arra a nemrégiben lezajlott találkozóra, amelyen a múlt év októberében dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke átadhatta a Hende Csaba miniszter által adományozott emléktárgyat a nyugállományú ezredesnek győri otthonában, ahol elbeszélgethettek vele az akkoriban megjelent „A Ludovika” című könyvről, amelyben ő is szerepelt.

„A Ludovika hagyomány, a ludovikások elvei, amelyek szerint éltek: feltétlen hazaszeretet, becsület, feddhetetlenség, bátorság, kitartás és bajtársiasság. A zászló iránti hűség, amelyre fölesküdtek, megkérdőjelezhetetlen. Ennek a közösségnek volt tagja néhai nemes Técsői Móricz Zoltán nyugállományú ezredes úr. Személye példa a mai ludovikások számára is. A halál fájdalom, elsősorban a hátramaradók, a család számára. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség osztozik a család gyászában, őszinte együttérzésünket fejezzük ki” – fejezte be beszédét a tábornok.

Ezt követően a díszszakasz díszsortűzzel búcsúzott a Magyar Honvédség halottjától, majd Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka átvette a család képviselőjétől Técsői Móricz Zoltán 1931. augusztus 20-án kelt Ludovika akadémiai diplomáját.

A gyászszertartást díszmenet, a Szózat, majd a Magyar Takarodó zárták.

Técsői Móricz Zoltán nyugállományú ezredes hamvait január 14-én, szombaton helyezik el végső nyughelyére, a család bélatelepi kriptájába. 

Fotó: Tóth László

További képekért kattintson galériánkra!

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13.
Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 01. Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 02. Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 03. Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 04.
Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 05. Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 06. Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 07. Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást - 2012. 01. 13. / 08.
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat