honvedelem.hu
Váll-lapos sportolók
Ezzel a címmel készít dokumentumfilmet a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK). A gyártók képviseletében Nagy Sándor István, az alkotás producere, gyártásvezetője tájékoztatta a honvedelem.hu-t a munkák állásáról, a film készítésének körülményeiről, a bemutató idejéről, helyszínéről és a további tervekről.

Mint azt Nagy Sándor István elmondta: a családjában évszázadokra visszamenőleg szolgálták egyenruhások a hazát. A ma katonái, rendőrei, tűzoltói és más egyenruhás testületek tagjai – sokuk véleménye szerint – a civil lakosságtól nem kapják meg azt a megbecsülést, figyelmet, törődést, amelyet szolgálatuk révén megérdemelnének.

„A Váll-lapos sportolók ezen próbál változtatni. A filmbeli nyolc szereplő – többek között Martinek János, Kővágó Zoltán, Borkai Zsolt és dr. Zöllei Zoltán – őszintén szól a katonai és sportpályafutásáról. A filmből kiderül az is, hogyan lesz egy katonából élsportoló, és hogyan teremt ehhez kedvező feltételeket a Magyar Honvédség. A mintegy 50–55 perces filmben látható, érzékelhető lesz az is, hogy a mai honvédelmi vezetők között szép számmal akadnak olyanok − például dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint dr. Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke − akik maguk is aktív sportolók, vagy tevékenységükkel sikerrel támogatják a honvéd sportolókat.

Nagy Sándor István elmondta azt is, hogy a tavaly szeptember óta készülő Váll-lapos sportolók című film forgatása a végéhez közeledik. A bemutató tervezett időpontja február 16-a, 17 óra, helyszíne pedig a szentendrei MH Altiszti Akadémia lesz. Elképzelései szerint a filmből dvd-k is készülnek, s az eladásukból származó teljes bevételt az alkotók nemes célokra szeretnék felajánlani.

„Célunk az, hogy minél szélesebb társadalmi rétegek, minél több civil állampolgár láthassa, mi rejlik az egyenruha alatt, milyen értékek jellemzik a ma egyenruhásait” – mondta a producer.

Kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása az alkotásnak, Nagy Sándor István azt válaszolta, hogy az alkotók – akik jelenleg hatan vannak – szeretnének készíteni további filmeket is, amelyek más fegyveres szervek váll-lapos sportolóit helyeznék fókuszba.

„Sőt, a későbbiekben azt is szeretnénk bemutatni, hogy az egyenruhások között szép számmal akadnak nemzetközi hírű tudósok, országszerte ismert írók, költők és nagy művészek, előadók is” – nyilatkozta a producer.

Fotó: Galovtsik GáborKapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf Információk a filmről (56.45 KB)
Kapcsolódó galéria
Váll-lapos sportolók
Váll-lapos sportolók / Dr. Simicskó István Váll-lapos sportolók / Dr. Szarka Gábor Váll-lapos sportolók / Borkai Zsolt Váll-lapos sportolók / Dr. Zöllei Zoltán
Váll-lapos sportolók / Márton Zsolt
Aktuális videók
2019. január 19. 18:21
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat