honvedelem.hu
Győrött búcsúzott a tizedik váltás
Az MH EUFOR-kontingens tizedik váltását búcsúztatták el december 15-én, csütörtökön Győrött. A bosznia-hercegovinai misszióba készülő katonákat Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka köszöntötte, majd Hankóczi Gergely őrnagy, a kontingens református tábori lelkésze áldotta meg a Papp Tamás alezredes által vezetett kiutazó állományt.

Mint beszámoltunk róla, sikeresen zárult az MH EUFOR-kontingens tizedik váltásának több hónapos, misszió előtti, elméleti és gyakorlati felkészítése; a magyar katonák 2012 január közepén kezdik meg fél évig tartó missziós szolgálatukat Szarajevóban.

A külszolgálatra készülőket – elöljáróik, hozzátartozóik és a meghívott vendégek jelenlétében – december 15-én, csütörtökön búcsúztatták el a győri laktanyában. A közel 150 katonából álló kontingens állományának többsége az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől, illetve a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől érkezett; a győriek első alkalommal vesznek részt kötelékkel egy külföldi misszióban.

Az ünnepségen – amelyen többek között részt vett Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere, dr. Háncs Enikő, a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetvezetője, Oláh Emil alezredes, református kiemelt tábori lelkész, valamint Nyers József mérnök ezredes, a szentesi ezred parancsnoka – Domján László vezérőrnagy köszöntötte a felsorakozott katonákat. Az MH ÖHP parancsnoka hangsúlyozta: a bosznia-hercegovinai küldetés kiemelt jelentőséggel bír hazánk számára, hiszen alapvető nemzeti érdekünk a balkáni stabilitás fenntartása. Hozzátette: magyar katonák a kontingens mellett az EUFOR-parancsnokságon is teljesítenek szolgálatot.

Domján tábornok kifejezte elismerését a misszió előtt álló váltás tagjainak, akik a zárógyakorlatuk során kiválóan vizsgáztak. Egyszersmind arra kérte a katonákat, hogy soha ne becsüljék le a veszélyt, s arra is felhívta a figyelmet, hogy a kontingens igazi ereje a közösségben rejlik. Aláhúzta: bízik abban, hogy már a felkészülés során sikerült összekovácsolni egy közös célért együtt dolgozni akaró és tudó közösséget, amelynek tagjai mindig, mindenben számíthatnak egymásra.

„Önök egy csapat. Egy a feladat, egy legyen a végrehajtás is” – mondta, majd így folytatta: „Soha ne feledjék, hogy mindenkit hazavárnak szerettei, akikre szintén nagy teher hárul, hiszen ebben a helyzetben a katona számára elsődleges fontosságú a biztos, szeretetteljes hátország”.

Az ünnepi beszéd után Hankóczi Gergely őrnagy, a kontingens református tábori lelkésze áldotta meg a kiutazó állományt.

Fotó: Zrínyi Média Film- és Fotóstúdiómagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat