honvedelem.hu
A honvédség hagyományosan pártolja a művészetet
Az alkotók a Rákóczi-szabadságharc kapcsán olyan időszakot jelenítenek meg, amely a hazafiság érzését, a nemzeti elkötelezettséget erősíti bennünk – fogalmazott Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a „Pro patria et libertate” címmel meghirdetett XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepségén, amelyet november 25-én, pénteken tartottak Budapesten, a Honvéd Kulturális Központ Stefánia-galériájában.

A Rákóczi-szabadságharc befejezésének 300. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra 58 pályamű érkezett, melyből harminchármat állítottak ki a galériában, s közülük hat alkotót értékelt díjazásra érdemesnek a bírálóbizottság.

A szép számmal megjelent érdeklődőket Kocsi László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Irodájának irodavezető-helyettese köszöntötte, majd a Honvéd Együttes hegedűzenekarának Rákóczi-dallamokat bemutató műsora után dr. Simicskó István, a minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a díjazottakat.

Simicskó István elmondta: mindig szívesen jön olyan emberek közé, akik meg tudják mutatni a tehetséget; művészek közé, akik csodálatos műveket alkotnak a közösség, a nemzet, a civil polgárok és a katonák számára, amelyek elgondolkodtatnak, értékeket teremtenek, utat mutatnak számunkra.

Az államtitkár rámutatott: most a hadviselés művészei találkoznak a képzőművészetek alkotóival itt, a Stefánia-palotában, ahol hétről hétre többféle tehetség mutatkozik meg és találkozik a közönséggel. Simicskó István köszöntőjében kiemelte: a művészek lelki visszatükröződést fejeznek ki az adott közösség számára, jelzéseket fogalmaznak meg.

A politikus hangsúlyozta: „helyes az, hogy a művészek megpróbálnak minket, akik nem a művészettel foglalkozunk, elgondolkodtatni, az igazi értékekhez vezetni, az emberi, jó irányba befolyásolni. Különösen fontos ez a mai rohanó, pragmatikus, pénzcentrikus világban.” Simicskó István kifejtette, „hogy talán könnyebb volt azoknak alkotni e korról, akik akkor éltek, s nehezebb utólag. Így kissé időutazást is teszünk, de mégis megkaphatjuk azt, hogy mit üzen a korszak számunkra. Ezek az alkotók a Rákóczi-szabadságharc kapcsán olyan időszakot jelenítenek meg, amely a hazafiság érzését, a nemzeti elkötelezettséget erősíti bennünk. Meg tudják jeleníteni ezt érzékeny világlátásukkal, művészetükkel, ami az emberi tehetség legmagasabb foka.”

Kertész László, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus igazgatója, a szakmai zsűri elnöke értékelte az MMIKL és a Honvédelmi Minisztérium által közösen meghirdetett pályázatot. Rámutatott: idestova négy évtizedes múltra tekint vissza a honvédelmi tárca és a képzőművészeti lektorátus együttműködése, amelyet jelentőssé tesz a honvédség máig leglelkesebb támogatása. Hagyományos pályázati kiírásként jelölik ki a történelmi évfordulók hazafias témáit. Értékelésükben kizárólag a művek minősége játszik szerepet, nem számít, hogy az alkotó profi vagy műkedvelő.

Ezután a különböző művészi megközelítéseket, majd a műveket elemezte a bírálóbizottság elnöke. Mint kifejtette: a művészi megközelítések közül hangsúlyozottan érvényesült a narratív (naturalisztikusan ábrázoló, mesélő), a szimbolikus-emblematikus formákat alkalmazó és a belső lelki történéseket, érzéseket megkapó finomsággal kifejezésre juttató művészi mód, s  volt olyan alkotás, amely mindezeket egyesítette harmóniában.

Ezt követően átadták a díjakat. Honvédelmi miniszteri különdíjat vehetett át Széri-Varga Géza. A Honvédelmi Minisztérium, valamint a művelődési intézet és képzőművészeti lektorátus különdíját Ferenczy Zsolt kapta. A honvédelmi tárca nívódíját Szepessy Bélának, Szabó Attilának és Török Tivadarnak adományozták. A Honvéd Vezérkar főnökének díját Zsankó Lászlónak ítélték oda.

Végezetül a kiállítást Szunyoghy András grafikusművész nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a honvédség művészetpártolása kiemelkedő: másokkal összefogva igyekszik visszaszerezni a historikus képzőművészet régi rangját, s az idei pályázatot a két legszebb szóra, a hazára és a szabadságra fűzték fel. Ez azért fontos, mert példákat kell mutatnunk a következő nemzedékeknek.

Fotó: Rácz Tünde

További képekért kattintson galériánkra!Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepsége - 2011. 11. 25.
XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepsége - 2011. 11. 25. / 01 XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepsége - 2011. 11. 25. / 02 XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepsége - 2011. 11. 25. / 03 XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepsége - 2011. 11. 25. / 04
XVIII. Katonai Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepsége - 2011. 11. 25. / 05
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat