honvedelem.hu
„A korona több, mint uralkodói jelkép”
Koszorúzás a veszprémi Szent Korona-emlékműnél
„1944 novemberében a Szent Koronával együtt az ezeréves magyar állam menekült Veszprémbe” – mondta dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes november 10-én, csütörtökön a veszprémi Szent Korona-emlékmű ünnepélyes koszorúzásán.

Navracsics Tibor emlékezőbeszédében leszögezte: mindannyian tudjuk, hogy a Szent Korona mindig is több volt számunkra, mint uralkodói jelvény; a korona a magyar államiság, a magyar nemzet szimbóluma. Kiemelte: azok a koronaőrök, akik ide menekítették a koronát, „abban is hittek, hogy a magyar nemzetnek jövője van.” Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Veszprémben sohasem volt „idegen vendég” a korona, hiszen a koronázási palástot ebben a városban hímezték.

„Azt is mondhatjuk, hogy a Szent Korona hazalátogatott, és az itthonléte alkalmával megerősítette azt a hitünket, hogy a magyar nemzet minden csapást kibír. Reméljük, így lesz ez a jövőben is” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A koszorúzási ünnepséget dr. Horváth Zsolt, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Elmondta, hogy az emlékművet a veszprémi önkormányzat és a Keresztény Katonák Szövetsége állíttatta tavaly novemberben, a második világháború végén helytálló koronaőrség tiszteletére. Az akkori koronaőrség tagjai 1944. november 6-án, a legnehezebb időkben megmentették a keresztény magyar államiság jelképeit – a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal –, és védelem alá helyezve Veszprémbe, a Nemzeti Bank értékeit is őrző sziklabarlangba szállították.

Az emlékműnél koszorút helyezett el többek között Navracsics Tibor, Horváth Zsolt, Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes, az MH Támogató Dandár Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka és Zentai László alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka is.


 Fotó: A szerző felvételei

 (További képeinket a galériában tekinthetik meg!)Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
„A korona több, mint uralkodói jelkép!” - Koszorúzás Veszprémben - 2011.11. 10.
„A korona több, mint uralkodói jelkép!” - Koszorúzás Veszprémben - 2011.11. 10. / 4 „A korona több, mint uralkodói jelkép!” - Koszorúzás Veszprémben - 2011.11. 10. / 1 „A korona több, mint uralkodói jelkép!” - Koszorúzás Veszprémben - 2011.11. 10. / 2 „A korona több, mint uralkodói jelkép!” - Koszorúzás Veszprémben - 2011.11. 10. / 3
„A korona több, mint uralkodói jelkép!” - Koszorúzás Veszprémben - 2011.11. 10. / 5
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat