honvedelem.hu
Kiválóra vizsgázott a Tisza-zászlóalj
Befejeződött a BLONDE AVALANCHE 2011 (Szőke Lavina 2011) elnevezésű számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat. A szeptember 22-i, csütörtöki bemutatón részt vevő magyar, román, szlovák és ukrán katonák bizonyították: felkészültek egy esetleges tiszai árvíz okozta károk következményeinek együttes elhárítására. A gyakorlaton megfigyelőként részt vettek az Ohiói Nemzeti Gárda és a Cseh Hadsereg képviselői is.

Látványos bemutatóval zárult szeptember 22-én, csütörtökön a Szőke Lavina 2011 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat Szentesen, a Tisza partján. A részt vevő nemzetek katonái egy feltételezett árvízi helyzetben a „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj kötelékében bizonyították felkészültségüket, magas szintű együttműködő képességüket. A zászlóalj parancsnoka Bátor Ferenc alezredes volt.

A gyakorlat záró napját megtekintette többek közt magyar részről Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke. Az együttműködő országok haderőinek képviseletében ott volt dr. Dan Ghica-Radu altábornagy, román, és Jaroslav Vy’vlek altábornagy, szlovák vezérkarfőnök-helyettes, valamint Bohdan Bondar vezérőrnagy, az ukrán hadsereg műszaki főnöke is.

A mintegy 700 fős Tisza-zászlóalj magyar-román-szlovák-ukrán közös alegységének alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel. A négy műszaki századból álló ideiglenes katonai szervezet törzse évente tart törzsvezetési gyakorlatot. A szervezetet és az eszközrendszert úgy alakították ki, hogy egy árvédekezés során képesek legyenek a hatékony beavatkozásra, életek mentésére, a töltések megerősítésére. Mindig az az ország adja a parancsnokot, amelynek a területén zajlik a gyakorlat.

Ez a gyakorlat egyedülálló volt a zászlóalj eddigi történetében: most először mutattak be teljes dinamikájában egy mentési folyamatot – úgy, ahogy az a valóságban is történik. Orosz Zoltán altábornagy kiválóra értékelte a látottakat. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a honvedelem.hu-nak elmondta: a többnemzeti műszaki zászlóalj újabb tanúbizonyságát adta felkészültségének. Az alegység katonái rendelkeznek a szükséges képességekkel, készen állnak a katasztrófák következményeinek enyhítésére, a személyek, az értékek, az élő állatok és a technikai eszközök mentésére.

Eredményesnek és sikeresnek ítélte a bemutatót a gyakorlat irányítója, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Tisza-zászlóalj „magvát” adó MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is, aki hangsúlyozta: a súlyos tiszai árvizek esetén nélkülözhetetlen az egymásnak nyújtott segítség, a folyó menti országok hadseregeinek együttműködése. Ezt egy szemléletes példával is alátámasztotta: a Tisza felső szakaszán több olyan gát van, amelynek az alsó része még Magyarország területén áll, a koronája viszont már Ukrajnához tartozik.

A rotációs elv alapján a zászlóalj jövőre Románia területén tartja soron következő éves gyakorlatát. Dr. Dan Ghica-Radu altábornagy, a román vezérkarfőnök helyettese a bemutató végén kijelentette: példamutató együttműködést tapasztalt a részt vevő nemzetek katonái, parancsnokai és törzsei közt. Viszont a magyarok „magasra tették a mércét”. Ez pedig nagy kihívást jelent a következő gyakorlat megtervezésekor, de megtesznek mindent azért, hogy országuk hadsereg ilyen, vagy még magasabb színvonalon bizonyítsa felkészültségét. A román vezérkarfőnök-helyettes azt is elárulta, hogy jövőre a Tisza-zászlóalj a Dunán fog gyakorlatozni - az együttműködésre kijelölt műszaki alakulatuk helyőrségében.

A Szőke Lavina 2011 gyakorlat előkészítése és végrehajtása során tanúsított kiemelkedő teljesítményük elismeréseként a Honvéd Vezérkar főnöke emlékplakettet adományozott a román hadsereg állományából Cata Doru századosnak, a szlovák hadsereg állományából Adamoska Jan századosnak, az ukrán hadsereg állományából Chucko Vyacheslav főhadnagynak, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Lengyel László és Zsóri Ferenc őrnagyoknak, Szőlösi Tatyjána századosnak, Garda Tamás hadnagynak és Bakó Gyula főtörzsőrmesternek. Az elismeréseket Orosz Zoltán altábornagy adta át.

Fotó: A szerző felvételei

További képeinkért kattintson galériánkra!Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Kiválóra vizsgázott a Tisza-zászlóalj
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat