honvedelem.hu
A „vasnak” a levegőben a helye
Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket
Két Mi–8-as típusú szállító helikoptert és nagy mennyiségű tartalék alkatrészt kapott térítésmentesen Finnországtól a Magyar Honvédség és a magyar légierő. A helikopterek gépkönyveit ünnepélyes keretek között szeptember 7-én, szerdán, Szolnokon adta át Hende Csaba honvédelmi miniszternek Marcus Rantala, a Finn Köztársaság védelmi minisztériumának államtitkára.

Két Mi–8-as helikopterrel bővül a magyar légierő. Finnország a gépeket az EU 2010-es Palma de Mallorca-i informális védelmi miniszteri ülésen, a Többnemzeti Helikopter Kezdeményezés (Multinational Helicopter Initiative – MHI) keretében térítésmentesen ajánlotta fel a kezdeményezésben részt vevő országok részére. Ezzel a felajánlással támogatják az afganisztáni NATO-erőket, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) műveleteiben résztvevő hajózók kiképzését.

Magyarország élt a felkínált lehetőséggel, a Mi–8-asokat az MH 86. Szolnok Helikopterbázis hangárjában vette át Hende Csaba honvédelmi miniszter. A gépkönyvek ünnepélyes átadásán ott volt többek közt Jari Vilén, a Finn Köztársaság Budapesten akkreditált nagykövete, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára, Márki Gábor, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára és Kovács József altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

Marcus Rantala (képünkön), a Finn Köztársaság védelmi minisztériumának államtitkára az ünnepségen elmondta: hazájának légiereje és határőrsége 1973 és 2011 között tíz Mi–8-assal rendelkezett. A gépekkel nagyon elégedettek voltak, a hadrendből történő kivonásuk után ezért is ajánlották fel ezt a két, 1985-ben készült, teljes körű felújításon átesett helikoptert a Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisori Team – AAT) kiképzésére. A műveleti területeken a helikopterekre, a jól felkészült pilótákra és technikusokra óriási szükség van, Afganisztánban pedig nagy a hiány belőlük.

Miután átvette a gépkönyveket, Hende Csaba a helikopterek jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: afgán területen a leggyorsabb és a legbiztonságosabb út mindenhova a levegőn keresztül vezet. Az országban jelenleg két magyar helikopteres tanácsadó csoport dolgozik, pilótákat képeznek azért, hogy ezzel is hozzájáruljunk ahhoz, hogy a sokat szenvedett ország lakói belátható időn belül a saját kezükbe vehessék a sorsukat.

Ezekre a helikopterekre azonban itthon is nagy szükség van a kiképzésben, a szolgálati feladatok ellátásában, a katasztrófák okozta károk enyhítésekor. A most átvett gépeket ezért a hazai pilóták, oktatók képzésébe is bevonják, a hatalmas mennyiségű tartalék alkatrész pedig sokáig biztosítja majd a magyar légierő hadrendjében lévő Mi-8-asok kiszolgálását – tette hozzá a miniszter.

„Ennek a helikopterbázisnak a jelmondata: a «vasnak» a levegőben van a helye! Finn barátainknak köszönhetően két «vassal» több repülhet ezentúl itt Szolnokon és Afganisztánban is” – zárta beszédét Hende Csaba (képünkön).

A gépek átadási ünnepségét követően Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: szeretnék a pilóták kiképzésében a lehető leghatékonyabban felhasználni azt a közel 2500 repülési órát, amivel ezek a Mi–8-asok még rendelkeznek. Szíve szerint már holnap a levegőbe emelnék a gépeket – azonban erre még valószínűleg néhány hónapot várni kell.

Ezt erősítette meg Pintér Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben a felújított gépekben olyan berendezések is vannak, amelyek kezelésére a magyar műszakiak és helikoptervezetők még nincsenek felkészítve, ezért részükre meg kell szervezni a szükséges kiképzést. Ráadásul a helikopterek átadás-átvételének bürokratikus része időigényes: a finneknek ki kell venniük ezeket az állami lajstromból, a magyar közlekedési hatóságnak pedig állami járműként nyilvántartásba kell vennie ezt a két Mi–8-ast.

Fotó: Tóth László

További képekért kattintson galériánkra!Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A „vasnak” a levegőben a helye
Kapcsolódó galéria
Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07.
Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 01 Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 02 Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 03 Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 04.
Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 05 Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 06 Átadták a Finnországtól kapott Mi–8-as helikoptereket - Szolnok - 2011. 09. 07. / 07
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat