honvedelem.hu
Nyári tábor a Don menti hídfőcsaták emlékére
Az 1942-es nyári Don menti hídfőcsatákra emlékezett a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) katonai hagyományőrző tagozata az ócsai kiképzőbázison rendezett továbbképző táborban, július 25–31. között.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett tábor szervezését ezúttal is a Matasz hagyományőrző tagozata végezte, de közreműködtek a soproni, és a szolnoki hagyományőrzők, valamint a Zrínyi Honvéd SE huszárjai is. Az idei tábor fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt.

A helyszínt, azaz az ócsai kiképzőbázist az MH Ludovika Zászlóalj biztosította a rendezvény számára, a szakmai irányítást pedig a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal látta el. A szervezők célja az volt, hogy az ország különböző részeiről érkezett fegyvernemek képviselői megismerjék egymás tevékenységét.

Jásdi Balázs (képünkön), a Matasz hagyományőrző tagozatának vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a téli doni emléktúrák alatt merült fel az igény, hogy megemlékezzenek az 1942-es nyári hídfőcsaták hőseiről is. Mivel emellett fontosnak tartották a nyári felkészítő táborokat, így a nyári doni túra továbbképző táborként működik immár tíz éve.

A kiképzési tervet a csapatokkal együttműködve készítették el. Ennek alapján a résztvevők reggelente alaki gyakorlatokat végeztek, majd a terepen alkalmazták a tanult fegyvernemi technikákat. A kiképzés fontos momentuma volt a hadműveleti területen való mozgás, ezt csatároszlopban illetve csatárláncban gyakorolták a résztvevők.

A foglalkozás a különböző fegyvernemeknél egyidejűleg és folyamatosan zajlott. A tüzérek saját szakkiképzésüket végezték, ezen belül a löveg kezelését, karbantartását, valamint a korabeli műszerekkel való tájolást. A cél pedig az volt, hogy a kezelők folyamatában tudják végrehajtani a beosztásukkal járó tevékenységeket.

A huszárok megfelelő harctéri lovas feladatokat végeztek, majd végezetül a különböző fegyvernemek közös gyakorlattal zárták a tábort.

Fotó: Dévényi Veronika

(További képekért kattintson galériánkra!)Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A Don menti hídfőcsatákra emlékeztek
Kapcsolódó galéria
Hagyományőrző tábor Ócsán
Hagyományőrző tábor Ócsán / 01 Hagyományőrző tábor Ócsán / 02 Hagyományőrző tábor Ócsán / 03 Hagyományőrző tábor Ócsán / 04
Hagyományőrző tábor Ócsán / 05 Hagyományőrző tábor Ócsán / 06 Hagyományőrző tábor Ócsán / 07 Hagyományőrző tábor Ócsán / 08
Hagyományőrző tábor Ócsán / 09 Hagyományőrző tábor Ócsán / 10 Hagyományőrző tábor Ócsán / 11 Hagyományőrző tábor Ócsán / 12
Hagyományőrző tábor Ócsán / 13 Hagyományőrző tábor Ócsán / 14
Aktuális videók
2019. január 19. 18:21
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat