honvedelem.hu
„Lehet egy csillaggal több?!” – gála a magyar honvédelem napján
Május 21-én este került sor a Lehet egy csillaggal több?! című tehetségkutató verseny díjkiosztó gálaműsorára a Honvéd Kulturális Központban, melyen a kategóriák legjobbjai értékes díjakat vehettek át. A műsor – a több hónapos vetélkedő lezárásaként – nagy sikert aratott a népes publikum előtt. Méltó befejezése volt egy hagyományteremtő kezdeményezésnek, amely a honvédség kulturális értékeit kívánta bemutatni a legszélesebb nyilvánosságnak.

Lehet egy csillaggal több?! címmel hirdette meg 2011-re a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. (új nevén: HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft.) a Magyar Honvédség országos tehetségkutató versenyét. A döntő várakozáson felüli, színvonalas és izgalmas versengést hozott. Négy kategóriában 24 versenyszámot pontozott a zsűri, a finálé egyéni és csoportos megmérettetésén összesen 51 katona vagy honvédségi dolgozó vett részt május 14-én, Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. Itt zajlott – csaknem teltház előtt – május 21-én, a honvédelem napi gálaműsor is, ahol ünnepélyes eredményhirdetésre került sor.

Mint arról már többször is tudósítottunk, a versenyt a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a HM-alapítású részvénytársaságok és nonprofit kft-k alkalmazásában álló hivatásos és szerződéses katonák, katonai tanintézeti hallgatók, köztisztviselők és közalkalmazottak számára írták ki. Olyan egyének és csoportok nevezhettek a megmérettetésre, akik nem rendelkeznek hivatásos előadóművészi vizsgával, illetve jelentkezésükig nem szerepeltek rendszeresen tv-ben, rádióban. A versenyfelhívásban meghirdetett kategóriákra összesen 114 fő, közöttük 80 katona jelentkezett.

A verseny fogadtatása, a jelentkezők nagy száma alapján a szervezők úgy gondolták, hogy a Magyar Honvédség 2011. évi kiemelkedő kulturális eseményének fővédnöki tisztére Fodor Lajos közigazgatási államtitkárt, védnökének Orosz Zoltán altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét kérik fel, akik felkérésükre igent mondtak.

A versenysorozat beváltotta a hozzá fűzött reményeket: sikerült újra felfedezni a Magyar Honvédség kulturális értékeit, megismerni és megismertetni azokat a tehetséges embereket, akik honvédségi feladataik mellett kiválóan végzik előadó-művészeti tevékenységüket. Mindez beigazolódott a szombati gálán is, ahol 14 produkciónak tapsolhatott a közönség. Az élvezet mellett volt izgalom is, hiszen senki nem ismerte – a beavatottakon kívül – a zsűri döntését. Sok meglepetés azonban nem volt, az ítészek – Körtvélyessy Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész, a zsűri elnöke, Nagy Tamás, táncművész, koreográfus, Szomor György, színművész, énekes, dalszövegíró, Aranyos Károly, a Honvéd Együttes igazgatója, Kocsi László alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal szakreferense, Szabó Imre százados, a HM Központi Zenekar vezetője – jól döntöttek.

Ezek szerint a vers és prózamondó kategória első helyezettje Lengyel Andrea főtörzsőrmester (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred) lett. Második helyen végzett Földes Orsolya főtörzsőrmester (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred), 3. lett Deé János Zénó törzsőrmester (MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred).

Az ének kategóriában a Pelso (Nádainé Gaál Nikolett őrmester és Városi Csaba szakaszvezető (Veszprém Légtérellenőrző Ezred) érdemelte ki az első helyezést. Második helyen Kálmánfi Gábor (Zrínyi Kft), a harmadikon Kálmán Imre alezredes (Katonai Főügyészség, Budapest) végzett.

A hangszeres zenében az első az Intim Projekt (több alakulat vegyes csapata) lett. Ebben a kategóriában két második hely született: a Retrozóna (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) és a Tűzerő zenekar (vegyes csapat) osztoztak a helyezésen.

Tánc kategóriában a pálmát Muhari Csilla Krizmanics Ferenc főtörzsőrmester (Szolnok) kettőse vitte el, második helyen végzett a Borbála Tánccsoport (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred), míg harmadik helyezést ért el Tamás Nagy Anikó (MH Bakony Harckiképző Központ) és Simon Gábor kettőse.

Közönségdíjas lett az Amazon bakák tánccsoport (MH Logisztikai Ellátó Központ – Tápiószecső, a közigazgatási államtitkár (fővédnök) különdíját kapta a Tűzerő zenekar (amely két alakulat katonáiból áll), a vezérkarfőnök-helyettes (védnök) különdíjában részesült Petrovics László őrvezető (MH 25. Klapka György Lövészdandár), a zsűri különdíját érdemelte ki Lengyel Andrea főtörzsőrmester.

A versenyzők felkészítésében, a vetélkedő szervezésében és lebonyolításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként különdíjban részesült: Glatzné Vida Beatrix zászlós (Győr), Kiss Ákos (Szolnok) és Várkonyi Melinda zászlós ZMNE – Budapest).

Zárszavában Szászvári Lajos ügyvezető igazgató elmondta, hogy a gálával nem zárult le a honvédségi vetélkedő. A szervezők szándéka, hogy a legjobb produkciókat bemutassák az ország számos helyőrségében és katonai alakulatánál, megmutatva, hogy mire képesek katonáink, közalkalmazottaink. Az országos turnétól emellett azt is várják, hogy kedvet teremtsen a jövő évi versenyhez, bátorítsa a tehetségeket.

Tehát: viszontlátásra 2012-ben!

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
„Lehet egy csillaggal több?!” – gála a magyar honvédelem napján
Kapcsolódó galéria
„Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21.
„Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 01 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 02 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 03 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 04
„Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 05 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 06 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 07 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 08
„Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 09 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 10 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 11 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 12
„Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 13 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 14 „Lehet egy csillaggal több!?” - díjkiosztó gálaműsor. 2011. 05. 21. / 15
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat