honvedelem.hu
A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása
A múlt év novemberében jött létre a Honvédelmi Tudósítók Köre (HTK), amelynek április 8-án, pénteken zajlott le harmadik programja Győrött. Az újságírók, tévések és rádiósok ezúttal az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel ismerkedtek meg. Győrött csatlakoztak hozzájuk megyei és a városi kollégáik is. Az egész napos programon részt vett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint dr. Szarka Gábor kabinetfőnök is.

A miniszter katonai tiszteletadással történő fogadása után Kovács Ferenc mérnök ezredes, az egység parancsnoka köszöntötte a vendégeket, és tartott mindenre kiterjedő tájékoztatót a rakétaezred felépítéséről, feladatairól, technikai eszközeiről. Bemutatta az alakulat jogelődjeinek történelmét, illetve a rakéta fegyvernem történetét is. A csaknem egy órás előadást hazai gyakorlatokról, külföldi éleslövészetekről szóló videofilmek színesítették. Szó esett a NATO-felajánlásokról, az ezred missziós tevékenységéről, az árvízi és a vörösiszap-katasztrófa elleni védekezésről éppúgy, mint a skarlátpiros barettről és sálról.

Az érdeklődő újságírók minden kérdésre választ kaptak, és ebbe a beszélgetésbe már bekapcsolódott a honvédelmi miniszter, valamint a kabinetfőnök is. Megerősítették, hogy az ismert költségvetési zárolás nem érinti a csapatok működését, és ismét „találtak” több százmillió – közel egymilliárd – forintos lehetőséget az energiafelhasználás költségeinek csökkentésében.

Nagy érdeklődés kísérte az alakulótéren tartott statikus bemutatót. Itt a vendéglátók minden olyan technikai eszközt bemutattak, amelyet a rakétaezred katonái használnak légterünk védelmében, és a szárazföldi csapatok támogatására. A honvédelmi tudósítók megismerkedhettek a KUB és a Mistral rakétarendszerekkel, a különböző lokátorokkal, csapatszállító harcjárművekkel, mentőjárművekkel, terepjárókkal.

Utóbbiakat ki is próbálhatták, hiszen a csapatlátogatás következő „napirendi pontja” a „menet” volt a győrszentiváni lőtérre. 

Itt az SA-16 – ismertebb nevén IGLA – éleslövészetre történő felkészítését tekinthették meg a HTK tagjai. Elhangzott, hogy az ezred légvédelmi rakéta éleslövészetet hajt végre április 18–22. között a Cseh Köztársaság kijelölt katonai lőterén, a Hradiste-i gyakorlótéren.

Ahogy mondani szokták, ekkor következett a nap csúcspontja: a honvédelmi tudósítók közül ugyanis többen kipróbálhatták az IGLÁ-t. Vállukra vehették, miközben a fegyverek avatott kezelői mindenben segítették őket. Sokan új élménnyel gazdagabban távozhattak a lőtérről.

A csapatmúzeum megtekintése után a közös ebéd már kötetlen hangulatban zajlott. Ezt követően az újságírók Szarka Gábor kabinetfőnök vezetésével ellátogattak a győri városházára, ahol Borkai Zsolt, Győr polgármestere fogadta a vendégeket.

A város első embere kijelentette: a rakétaezred és katonái szerves részei a városnak. Nemcsak baj, veszély esetén számíthat a város katonáira, hanem a hétköznapokon, ünnepeken, kulturális és sportrendezvényeken egyaránt együttműködnek.

Ezután Borkai Zsolt szólt Győrről, valamint arról a fejlődésről, amelynek révén a település, Budapest után, a legdinamikusabban fejlődő, legnagyobb beruházásokat vonzó várossá lett. „A jövő Győrben épül!”, hangzik a jelmondat, s ez így is van! – jelentette ki a polgármester.

A rendezvény végén Szarka Gábor kabinetfőnök hangsúlyozta: a minisztérium vezetése szívesen várja a honvédelmi tudósítók ötleteit, javaslatait a további együttműködés még szorosabbá tétele érdekében.

Ezt hangsúlyozta – immár a hazafelé tartó úton, az autóbuszon – Zord Gábor, a Magyar Nemzet munkatársa is, akinek nagy része volt abban, hogy megalakult a HTK. „Tudjuk, hogy a Honvédelmi Minisztérium számára is fontos a honvédséggel foglalkozó újságírókkal kialakított kapcsolatok elmélyítése, a tárcáról megjelenő cikkek, tudósítások tényszerűvé tétele, a Magyar Honvédség népszerűsítése. Ehhez pedig az kell, hogy az együttműködést tartalommal töltsük meg” – mondta Zord Gábor.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky MáriaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08.
A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 01 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 02 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 03 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 04
A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 05 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 06 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 07 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 08
A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 09 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 10 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 11 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 12
A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 13 A honvédelmi tudósítók győri csapatlátogatása. 2011. 04. 08. / 14
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat