honvedelem.hu
Szolgálatteljesítés közben vesztették életüket
Tizenhárom esztendővel ezelőtt, 1998. február 18-án két magyar békefenntartó katona vesztette életét az ENSZ Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) Sínai-félszigeten állomásozó missziójában. A két halálos áldozatot követelő közlekedési balesetben egy rendőr zászlós könnyebben megsérült.

Mindenféle túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy megdöbbentette az országot és a Magyar Honvédség katonáit, amikor tizenhárom évvel ezelőtt, 1998. február 18-án a hírekből értesültünk róla: közlekedési balesetben életét vesztette két magyar békefenntartó katona a sínai-félszigeti MFO misszióban.

A Nuweiba nevű település közelében bekövetkezett balesetben az akkor 24 esztendős Molnár Lőrinc törzsőrmester – az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj csoportparancsnoka – valamint a 23 éves Hídvégi Attila őrmester – az MH 88. Gyorsreagálású Zászlóalj rajparancsnoka – halt meg, az autóban ülő Majer János rendőr törzszászlós könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet.

Mint az esetet követő vizsgálat megállapította, hogy a magyar békefenntartók az MFO-misszió déli táborából indultak útnak, hogy a Taba település közelében lévő ellenőrzési ponton átvegyék a szolgálatot társaiktól.

A szolgálati helyükre azonban már nem érkezhettek meg, mivel az egyik kanyarban gépjárművük kisodródott és felborult. A két fiatal katona tragédiája nem sokkal hazautazásuk előtt történt, mivel egy éves külszolgálatuk 1998 márciusában járt volna le.

A szolgálatteljesítés közben elhunyt magyar katonákról – akiket a Magyar Honvédség halottjának nyilvánítottak, s hadnaggyá léptettek elő – minden évben megemlékeznek, nemcsak Magyarországon, hanem a Sínai-félszigeten is.

Haláluk tizedik évfordulóján, 2008. február 18-án, az MFO-ban akkor szolgáló magyar kontingens szervezésében, a misszió déli táborában kopjafát avattak. Az emlékművet azóta is minden esztendőben megkoszorúzzák a Sínai-félszigeten szolgáló magyar katonák és rendőrök.

  
 
 Fotó: ArchívAktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat