honvedelem.hu
Véget ért az emléktúra
A Pákozdon kiadott paranccsal kezdődött, és a tatai várnál lezajlott ünnepélyes megemlékezéssel zárult január 29-én a XI. Doni Hősök Emléktúra.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az emléktúra – a pákozdi menetparancs után - hivatalosan január 27-én Bajnáról indult útjára. A katonai tiszteletadással történt megemlékezést követően a hagyományőrző katonák a másnap hajnali ébresztőig éjszakai szolgálatot adtak, majd reggel gyalogmenetben vonultak el Héregre.

A katonák itt a helyi templom mellett szintén ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a Don-kanyar poklának hőseiről, majd folytatták útjukat és meg sem álltak egészen Tardosig, ahol szintén megemlékezésre került sor. (Időközben az időjárás is téliesre fordult, bár a hőmérséklet még éjszaka sem közelítette meg a Don-kanyar jégvermének mínuszait.)

A hagyományőrzők szombaton Baj érintésével előbb a tatai edzőtáborban lévő katonai emlékhelyhez vonultak, ahol díszlövéssel tisztelegtek egykori bajtársaik emléke előtt. Innen érkeztek meg a túra utolsó állomására, a Várkanyarba, a II. világháborús katonai emlékműhöz.

A túra utolsó ünnepségén Michl József, Tata polgármestere köszöntötte a magyar, a német, az olasz és a román hagyományőrző katonákat és az egybegyűlt megemlékezőket. Köszöntőjében kitért arra, hogy 1942-ben összesen 980 tatai katona kelt útra a szovjet frontra, de egy 1943. májusában csak 72-en tértek haza.

„Köszönöm a hagyományőrzőknek ezt a szép tiszteletadást és köszönöm nekik, hogy segítenek nekünk emlékezni” –  fogalmazott a polgármester.

Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozatának vezetője beszédében kiemelte: immár tizenegy éve menetelnek Magyarország hómezőin; és noha eredetileg minden évben más-más régióban jártak, nem véletlenül jöttek ismét erre a környékre.

„Tavaly megható szeretettel fogadtak itt minket. A megemlékezésnek pedig úgy van értelme, ha nem csak mi magunk vagyunk és az emlékmű. Az a jó, ha minél többen emlékeznek velünk” –  hangsúlyozta a főhadnagy.

Dr. Szakály Sándor történész összefoglalójában utalt arra, hogy a Don-kanyarban történtekről évtizedeken keresztül „torzított” írások jelentek meg. Kiemelte: a frontra vonuló katonák nem elmélkedtek azon, hogy vajon miért is tört ki a háború.

„Minden erejükkel azon voltak, hogy esküjük szellemében cselekedjenek. Ők ugyanúgy hősi halottak, mint az első világháború hősi halottjai, csak korábban legjobb esetben is 'áldozatoknak' hívtuk őket. Leszögezhetjük, hogy magyar katona ilyen nehéz körülmények között nem harcolt még a történelemben, mint ők a Donnál. Ennek ellenére a magyar katonák hagyták el utoljára a hadműveleti területet, fedezve sokszor szövetséges katonák visszavonulását” – fogalmazott a történész.

A beszédeket követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Az ünnepség – és egyben a XI. Doni Hősök Emléktúra – díszlövéssel zárult.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Véget ért a XI. Doni emléktúra
Kapcsolódó galéria
Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29.
Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 01 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 02 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 03 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 04
Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 05 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 06 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 07 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 08
Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 09 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 10 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 11 Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 12
Tatán ért véget a XI. Doni Hősök Emléktúra. 2011. 01. 29. / emléktúra 13
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat