Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-11-07 09:19
Évszázadokat átölelő békefenntartás
Múltba néző

Havi sorozatunkban a katonai sajtó fotóriportereinek több évtizedes felvételeiből szemezgetünk. Egyfajta tisztelgés is ez elődeink – és most is aktív kollégáink −, valamint az egykori Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség katonái előtt, akik ugyanúgy helytálltak beosztásaikban, mint napjaink szerződéses katonái – igaz, az előbbiek „kényszerből”, besorozva. Reméljük, hogy közülük még sokan velünk vannak, s magukra ismernek a képeken.

Jó nosztalgiázást!

* * *

Ha azt mondom, hogy Ciprus, Balkán, Sínai-félsziget, mindenki azonnal rávágja: magyar békefenntartók. S ha azt mondom: Kréta (1897), Kína (1901.), vagy éppen Vietnam (1973-75), már kevesebbeknek jutna eszükbe összehozni e dátumokat a magyar békefenntartókkal. Pedig igen, ilyen régen kezdtük.

Aztán a rendszerváltás után újrakezdtük. Először csak tanítottak bennünket rá, 2000 óta pedig már, mint az ENSZ által akkreditált kiképző központ (MH Béketámogató Kiképző Központ), a „fél világot” mi tanítjuk.

Magyar katonák ezrei fordultak meg ezekben a missziókban az elmúlt évtizedekben, és mindig, mindenhol elismerés övezte tevékenységüket.

E havi összeállításunk tisztelgés előttük, még akkor is, ha a felkészítésüket bemutató fotók némelyike láttán ma már elmosolyodunk.

Jó nosztalgiázást azoknak, akik felismerik magukat valamelyik fotón, és jó szolgálatot az eljövendő hónapok, évek békefenntartóinak!

Szöveg: Szabó Béla
Fotó: Katonai sajtó archív
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu