Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-10-03 09:26
Behalok
Múltba néző

Havi sorozatunkban a katonai sajtó fotóriportereinek több évtizedes felvételeiből szemezgetünk. Egyfajta tisztelgés is ez elődeink – és most is aktív kollégáink −, valamint az egykori Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség katonái előtt, akik ugyanúgy helytálltak beosztásaikban, mint napjaink szerződéses katonái – igaz, az előbbiek „kényszerből”, besorozva. Reméljük, hogy közülük még sokan velünk vannak, s magukra ismernek a képeken.

Jó nosztalgiázást!

* * *

Katonaviselt embertársaink közül egyet sem találnánk, aki életében legalább egyszer ne játszotta volna el a „hattyú halálát”. Természetesen a „gyenguszon”, az orvosoknak, vagy felcsereknek. Pár nap „eü-szabi” érdekében a Nemzeti Színház érdemes, és mindenféle díjas színészeit is lemosva a világot jelentő deszkákról, tudta egy sorkatona előadni: ez csak látszatra egy pattanás az arcomon, szerintem komoly bőrfertőzés, amelyet csak ágynyugalomban, otthoni körülmények között , minimum két hét időtartamban lehet kezelni.

(Fiatalabb olvasóinknak egy kis etimológia: gyengusz – gyengélkedő – ma segélyhely. Felcser – többnyire férfi ivarú egészségügyi szakszemélyzet – ma CLS -Combat Life Saver – harctéri életmentő katona. EÜ-szabi – egészségügyi szabadság – ma, hivatásos hadsereg lévén, táppénz.)

Viszont, ha nem eü-szabit akartunk minden mondvacsinált okkal kicsikarni, hanem tényleg megsérültünk, lebetegedtünk, vagy csak fájt a fogunk, csakis hozzájuk fordulhattunk, és biztosak lehettünk benne, hogy meg is gyógyítanak bennünket a kiválóan képzett orvosok, és a felcserek.

Pattanásos jó nosztalgiázást kívánok, egyben megköszönve a régiek, s a jelenlegiek munkáját.

Szöveg: Szabó Béla
Fotó: Tóth László
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu