Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-12-05 05:24
A legenda
Múltba néző

Havi sorozatunkban a katonai sajtó fotóriportereinek több évtizedes felvételeiből szemezgetünk. Egyfajta tisztelgés is ez elődeink – és most is aktív kollégáink −, valamint az egykori Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség katonái előtt, akik ugyanúgy helytálltak beosztásaikban, mint napjaink szerződéses katonái – igaz, az előbbiek „kényszerből”, besorozva. Reméljük, hogy közülük még sokan velünk vannak, s magukra ismernek a képeken.

Jó nosztalgiázást!

* * *

A velem egykorú (minimum hatvan éves) olvasóink emlékeznek még a CS – 344-re? Vagyis szocialista (hadi) iparunk sokak által „lesajnált” termékére? Közülük vannak, akik a soros népgazdasági munkára Budapestről például Magyarhomorogra (román határ közeli település) megérkezve, átfagyva, a visszaszívó hatás miatt olyan pettyes arccal kászálódtak le a platóról, mint akinek egy fordítva bekötött porszívóból fújták a langyos bitument a képébe?

Nos, ők tudják, mi is az a „CS-344””. Jelentős lejtőn felturbózta magát akár 60 km/óra sebességig is, a többiről inkább ne beszéljünk.

Fiatalabb olvasóink viszont soha ne ismerjék meg e gépjármű típus országúti jellemzőit, viszont egyet jegyezzenek meg: terepen verhetetlen volt. Ahol egy T -55-ös harckocsi elment, ott a Csepel is. Horhosban, tengelyig érő dágványban, és 35 fokos emelkedőn is. „Pöccre” indult mínusz húsz fokban is, ha meg véletlen nem, akkor, kiváló sorkatona sofőrjeik akár forrasztólámpával, akár bármely más praktikával azonnal beindították.

Nem véletlen tehát, hogy még versenyt is szerveztek számukra – mint azt láthatják galériánkban – , bár ha a versenyszervezők tudták volna, hogy a katonák a mindennapi gyakorlatban milyen „varázslatokat” végeztek az öreg Csepelekkel, meg sem kísérelték volna egy ilyen „vegytiszta” erőpróba megszervezését.

Jó nosztalgiázást, hajrá Csepel! Mert megérdemli.

Szöveg: Szabó Béla
Fotó: Tóth László
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu