Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-10-17 15:51
Magyar Honvéd 2016. október
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ
Hadsereg és forradalom
A honvédség – akkori nevén Magyar Néphadsereg – szerepének megítélése az 1956-os eseményekben a mai napig ellentmondásos. Egy dologban viszont egyetértenek a különböző álláspontok képviselői: az októberben történtekre az ország, a belbiztonsági szervek és a hadsereg vezetése sem volt felkészülve.
Lapkelte
„A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki” – írta Dosztojevszkij. 1956 októberére Magyarországon meggyűlölték azt a mérget, amelyet a Rákosi-féle diktatúra próbált hosszú évek óta naponta legyömöszölni a torkokon. A hazai sajtó ugyanúgy megtisztulásért kiáltott, mint a rendszer egésze, s mint minden forradalomban, egyik a másik nélkül nem is működhetett volna.
NAGYVILÁG
Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a brazil haderő önjáró lövegeinek modernizálásáról, az amerikai haditengerészetnél rendszeresített új szállítóhajóról, illetve a Boeing cég által épített sugárhajtású oktatógépről is olvashatnak.
Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a koszovói KFOR-parancsnokság élén történt váltásról, a magyar katonák részvételével megtartott szarajevói futóversenyről, illetve arról, hogy az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió megbízott főparancsnoka elismerő oklevélben részesítette a magyar kontingens négy tagját.
Gyerekek háborúja
Bár a világot folyamatosan sokkolja az „Iszlám Állam” véres propaganda-hadjárata, van egy olyan tevékenysége is a terrorszervezetnek, amellyel a nyugati társadalmak semmit nem, vagy csak alig valamit tudnak kezdeni. Ez a gyerekek és a külföldi fiatalok bevetése, amely akár értelmezhető a pszichológiai hadviselés részeként is.
SEREGSZEMLE
Szeptemberben történt
Az MH Katonai Rendészeti Központ bemutató rendezvényéről, a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj gyakorlatáról, a Honvédelmi Minisztériumban megtartott vezetői értekezleten elhangzottakról, illetve a NATO-tagállamok vezérkari főnökeinek horvátországi üléséről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.
Középpontban a kiképzés
Huszonhárom, szolnoki alakulatoknál töltött évvel, hat külszolgálattal és megszámlálhatatlan gyakorlattal a háta mögött Apáti Zoltán ezredest a közelmúltban nevezték ki a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökségének csoportfőnökévé. Vele idéztünk múltat, és elemeztük a jelen feladatait.
Harcra kész
Combat Ready (harcra kész) minősítést ért el a Black Swan 2016 elnevezésű gyakorlat keretében végrehajtott NATO SOFEVAL ellenőrzésen az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred két osztaga. A gyakorlat zárását követő héten az ezred felvette a magyar katonai ejtőernyőzés megalapítója, vitéz Bertalan Árpád őrnagy nevét.
Bátor harcosok
Láthatóan és láthatatlanul zajlott a Brave Warrior 2016 elnevezésű gyakorlatsorozat, augusztus 26. és október 11. között. Láthatóan, mert például a nullaponti lőtéren szinte egymást érték a különböző összekovácsoló foglalkozások és lövészetek. És láthatatlanul is, mert az országhatárokon átívelő, számítógéppel támogatott törzsgyakorlatok legalább ugyanakkora szeletét alkották a kiképzési eseménynek, mint a lőtéren megtartott elemei.
Iron Cat 2016
Ötödik alkalommal rendezték meg a magyar és a szerb hadsereg közös hadihajós gyakorlatát. Az Iron Cat elnevezésű kiképzési rendezvényen az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred katonái szerb társaikkal közösen készültek fel az éles helyzetekben előforduló manőverekre, valamint a légi- és vízfelszíni célok elleni harcra.
HADITECHNIKA
A mozgatók
Ha megvizsgáljuk a jelen, illetve a múlt háborúit, könnyen felfedezhető: a győzelem kulcsa a logisztika. Ha nincs hadianyag, élelmiszer és katona a tervezett időben a megfelelő helyen, lehet a hadvezér bármilyen zseniális, az ellenfél fog győzni.
HÁTORSZÁG
25 év szolgálat
Negyed évszázad hosszú idő, ha az érdekvédelemben eltöltött éveket számoljuk. A Honvédszakszervezet idén szeptember 14-én ünnepelhetett, hiszen a jogelőd Katonák Érdekvédelmi Szövetsége 1991-ben ezen a napon alakult meg.
Irány Budapest!
Gazdag, a skandináv ország haderejét, védelmi iparát és katonai sajtóját bemutató program várt az Európai Katonai Újságírók Szövetségének (European Military Press Association – EMPA) tagjaira Oslóban.
Önkéntességből jeles
Hatvannégy hadisírt, az első, illetve a második világháborúkban elesett százkét katona végső nyughelyét újította fel édesanyja és nagypapája segítségével a makói református temetőben Sipos Maja Flóra. A helyi József Attila Gimnázium 10. osztályos tanulója a vakációra félretett összes zsebpénzét festékre, ecsetre és tisztítószerre költötte.
Másodhegedűsök
Bár az első világháborúban a két legnagyobb rivális, Nagy-Britannia és Németország temérdek pénzért épített hajóhada számos kisebb-nagyobb ütközetben csapott össze, a szárazföldi harcok méretei és borzalmai elhalványították a haditengerészet jelentőségét.
Képzőművészek mundérban
A katonaság és a képzőművészet nagyon jól megfér egymás mellett. Történelmi példák sokaságán túl napjainkban is találunk e kijelentéshez igazolást, mégpedig az immár huszonötödik alkalommal megrendezett Katonai Képzőművészeti Alkotótábort, amelynek helyszíne a balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ volt.
Hétköznapi hősök
Lélekjelenlét, helyzetfelismerő képesség, szakszerű és gyors beavatkozás – emberéleteket és anyagi javakat mentettek a Magyar Honvédség katonái. Váczi Zoltán szakaszvezető egy sporttársát, Nagy Zoltán és Szalai Ferenc szakaszvezetők pedig egy rendezvény látogatóját óvták meg a fulladástól. Manzák Attila törzszászlósnak és Varga Zsolt szakaszvezetőnek egy olasz család köszönheti, hogy nem égett porig az autójuk, Kozma Ármin közkatona pedig egy közlekedési baleset sérültjein segített.
Közérdekű
Összeállításunkban hírt adunk a Honvédelmi Minisztérium új közigazgatási államtitkárának kinevezéséről, illetve a riói nyári olimpiai és paralimpiai játékokon kimagasló eredményt elért honvédos sportolók miniszteri elismeréséről. Közöljük továbbá a 2016. augusztus 29. és szeptember 23. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit.
kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu