Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-11-14 10:35, Kálmánfi Gábor
„Az altisztek gondját viselik a katonáknak”
Címkék: altiszt, NATO, tanfolyam
Curtis Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnoka dolgozószobájában megtalálhatjuk többek között az amerikai altisztektől kapott hitvallás egy példányát. A főparancsnok szerint a magyar altisztektől, Balatonakarattyán kapott hitvallás pontosan a másik mellé kerül majd. Egynapos magyarországi látogatása alatt a vezérezredes rövid interjút adott a honvedelem.hu-nak.


Hogyan értékelné a magyar haderő szerepét a NATO-n belül?


Magyarország a NATO tagállamaként fontos szerepet játszik, példaként az afganisztáni és a balkáni, valamint más Európán belüli területeken való hozzájárulásait szeretném kiemelni. Az ország hadereje nem képvisel létszámában nagy erőt, de ehhez képest a NATO-n belül jelentős szerepet kap, és a szövetség ezt értékeli.

Miért döntött úgy, hogy meglátogatja ezt a tanfolyamot?

A Magyar Honvédség meghívásának tettem eleget azzal, hogy részt vettem az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam nemzetközi hetén. Ez a tanfolyam kivételes, és nagyon fontos nemcsak a magyar haderő, hanem a NATO számára is.Jó úton jár a Magyar Honvédség azzal, hogy nagy hangsúlyt fektet az altisztképzésre?

Minden hadseregben az egyik központi kérdés a nagyon erős altiszti kar kialakítása. Ez az önök vezérkarfőnökének szándéka is, és valószínűleg ez az egyike a legfontosabb dolgoknak, amit megtehetnek, mivel érinti az önök haderejének minden tagját, és felkészíti őket arra a környezetre, amelyben napjainkban élünk, illetve egyben fontossá is teszi őket e környezet számára.

Miért véli olyan lényegesnek az altisztek mindennapi munkáját?


Megkaptam az Altiszti Hitvallás egy példányát, és igazán nagyra értékelem ezt az ajándékot. Azért fontos ez a hitvallás, mert előtérbe helyezi az jó altiszt lényeges tulajdonságait, az olyan altisztét, akire a hazának szüksége van. És jó szolgálatot tesz nekik, mert az ezekre fordított figyelem túlmegy a jelenben is átalakuló (hadi)technika változásain, és arra fókuszál, ami nem változik: az emberi dimenzióra. És ez az, amit az altisztektől kapunk: gondot viselnek a katonákra, és gondoskodnak arról, hogy a katonák mindenre fel legyenek készülve. Mi pedig mindennap számítunk rájuk.Fotó: Tóth László
kapcsolódó tartalmak
Hiszek az altisztekben. Soha ne becsüljék alá saját hangjukat, mert önök képezik a haderő gerincét – mondta Curtis Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnoka az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam nemzetközi hetén...
2017-11-13 13:54
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2018-01-23 16:34
2018-01-23 07:16
2018-01-22 15:03
2018-01-21 18:56
VIDEO
2018-01-23 04:05
2018-01-20 07:43
2018-01-20 07:11
2018-01-20 07:00
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu