Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-10-13 08:39
Magyar Honvéd 2017. október
A Magyar Honvéd magazin októberi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG

Koreai atomjátszma
A 2017-ben végrehajtott rakétakísérletek és a szeptember 3-i nukleáris robbantás egyértelművé tették, hogy Észak-Korea de facto atomhatalommá vált. Vajon változtat-e ez a Koreai-félsziget környezetének geopolitikai erőviszonyain?

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az amerikai haderő Abrams típusú harckocsijainak tervezett továbbfejlesztéséről, a billenőrotoros V–280 Valor könnyű szállítógép építéséről, valamint az MBDA Sea Ceptor haditengerészeti közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta történelmi indításáról is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Training Bridge 2017 elnevezésű kiképzési feladatot végrehajtó MH Lövészszázad Harccsoportnál tett külügyminiszteri látogatásról, az iraki küldetésből hazatért állomány ünnepélyes fogadásáról, illetve a KFOR – magyar katonák bevonásával megtartott – Dragon Fire elnevezésű gyakorlatáról.

SEREGSZEMLE

Csúcsra járatva
2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél. Az első lépésektől a ma már a szövetségesek által is elismert komoly harci tapasztalatokig hosszú út vezetett, amelynek fontosabb állomásairól Sándor Tamás ezredest, a dandár parancsnokát kérdeztük.

Szeptemberben történt
A brit haderőtől megvásárolt hadfelszerelés ünnepélyes átvételéről, a békefenntartó missziókba készülők szolnoki felkészítéséről, a tűzszerészbúvárok bombakiemelési gyakorlatáról, illetve az MH Ludovika Zászlóalj élén történt parancsnokváltásról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Iron Cat 2017
A migrációs válsághelyzet kezelését, illetve a terrorizmus elleni harcra való felkészülést is gyakorolták a szerb és a magyar hadihajósok az Iron Cat 2017 elnevezésű gyakorlaton.

Higgy magadban!
Szép számmal vettek részt katonák, közalkalmazottak, honvéd tiszt- és altisztjelöltek, önkéntes tartalékosok, valamint a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének tagjai a Magyar Triatlon Szövetség és a Budapestman csapata által a közelmúltban szervezett Visegrádi Négyek Rendvédelmi Triatlon Kupa elnevezésű megmérettetésen.

Ütős csapat
A sportág történetében idén először Magyarország adott otthont a dzsúdó-világbajnokságnak. A megmérettetésen – amelynek egyik fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt – 120 ország 729 versenyzője vett részt, köztük a Magyar Honvédség Sportszázadának három tagja is.

HADITECHNIKA

Méregzsákok
Az afgán légierő minden eddiginél nagyobb fejlesztését jelentették be szeptemberben. Potenciálisan nem kevesebb, mint 120 könnyű harci helikopter beszerzéséről lehet szó. A közel 1,4 milliárd dolláros üzlet tárgya az MD–530F Cayuse Warrior. Az igen népszerű MD–500-as típuscsalád e tagja az amerikai hadsereg sok hadszínteret megjárt OH–6 Cayuse könnyű felderítő helikopterének alaposan modernizált változata. A jellegzetes, tojásdad alakú légi járművet elsősorban olyan országoknak szánta az MD Helicopters, amelyeknek egy „igazi” harci helikopter – mint amilyen az AH–1 Cobra vagy az AH–64 Apache – túl drága lenne.

Átütő siker
Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.

HÁTORSZÁG

Harmadszor Magyarországon
Októberben Magyarországon tartja konferenciáját az idén 40 éves Európai Katonai Újságírók Szövetsége (European Military Press Association – EMPA). A szervezet tagságát civilek és katonák vegyesen alkotják, családias közösséget formálva. Alapítását egykor a német anyanyelvű államok kezdeményezték.

Igény van rá
Óriási sikerrel zárultak a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett nyári honvédelmi táborok. A tapasztalatokról és a tervekről dr. Eleki Zoltán ezredessel, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság honvédelmi felkészítő és katonai testnevelési osztályának vezetőjével, a projekt felelősével beszélgettünk.

Közös élmények
Az MH Pápa Bázisrepülőtéren dolgozni igazán különleges, hiszen a megannyi nemzet által közösen működtetett Nehéz Légi Szállító Ezred is itt települ három Boeing C–17 Globemaster III típusú repülőgéppel. A különleges munka sokat követel meg a reptéren szolgálóktól és hozzátartozóiktól egyaránt: az ő ünnepük volt az alakulat családi napja.

A Zrínyi futása
Több ezren vettek részt az idei NATO-futáson, amelynek során a mezőny a Vérmezőről indult, hogy aztán a budai várba felkapaszkodva a Kapisztrán téren érjen célba. A rajtvonalon felsorakozott a HM Zrínyi Nonprofit Kft. számos munkatársa is, akik közül most hárman osztják meg élményeiket magazinunk olvasóival.

Három pilléren
Kétnapos konferenciát tartottak Nyíregyházán, a Magyar Hadtudományi Társaság szervezésében. A „Hadtudomány és társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra” című szakmai eszmecserén dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is tartott előadást.

Huszáros virtus
Tizenkét és fél méter magas, száz tonna betonból készült – Guinness-rekord lett Miskahuszár, avagy a világ legnagyobb „ólomkatonája”, amelyet stílszerűen Szent Mihály napján (szeptember 29-én) avattak fel Pákozdon.

Dübörög a Kanálgép
A legmagasabb szakmai elismerés és egy közönségdíj a „Lehet egy csillaggal több?!” tehetségkutató versenyen. Fergeteges siker Szarajevóban és Lengyelországban, havonta két-három fellépés. Hét saját szám, félezer követő a közösségi oldalon – a Kanálgép együttes hamarosan egy önálló klippel is bemutatkozik.

Közérdekű
Összeállításunkban beszámolunk a 45. katonai öttusa világbajnokságon elért magyar eredményekről. Közöljük továbbá a 2017. augusztus 28. és szeptember 22. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak 

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2018-01-21 18:56
2018-01-20 07:11
2018-01-20 07:05
2018-01-19 18:34
VIDEO
2018-01-20 07:43
2018-01-20 07:11
2018-01-20 07:00
2018-01-19 15:30
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu