Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-10-12 12:04, Honvédelmi Minisztérium
Georgiában tartott előadást a miniszterhelyettes
Vargha Tamás, a honvédelmi tárca miniszterhelyettese a georgiai Védelmi és Biztonságpolitikai (Georgia Defence & Security) konferencián vett részt és tartott előadást október 12-én, csütörtökön Batumiban.
A konferencián a Fekete-tenger térségének és a NATO keleti tagországainak megváltozott biztonsági helyzetét, valamint az erre adott válaszokat tekintették át a meghívott politikusok, NATO-tisztviselők, diplomaták és szakértők.

Vargha Tamás előadása a konferencia első, „A NATO a varsói csúcstalálkozó után” című paneljában kapott helyet. A miniszterhelyettes értékelése szerint a 2008-as orosz−grúz háború és a 2014-ben kialakult ukrajnai válság miatt keletkező instabilitásra, valamint a Fekete-tenger térségében is egyre fokozottabban érezhető, délről érkező bevándorlási hullámra és a terrorizmus kihívásaira a NATO kollektív védelmének a megerősítése a megfelelő válasz. Jelezte, hogy az új helyzetben az európai országoknak többet kell tenniük a biztonságukért, ezért a közelmúltban a magyar kormány is nagyszabású haderőfejlesztési programot indított.A konferencia során a honvédelmi miniszterhelyettes által vezetett magyar delegáció kétoldalú találkozón egyeztetett a georgiai védelmi miniszter első helyettesével, Lela Chikovanival. A megbeszélésen Vargha Tamás a dél-kaukázusi régió kulcsszereplőjének és a NATO fontos partnerének nevezte Georgiát, s kiemelte, hogy az ország a magyar kormány „keleti nyitás” politikájában is kitüntetett helyet foglal el. Egyúttal elismerését fejezte ki Georgiának a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért.

Vargha Tamás megerősítette, hogy hazánk következetesen támogatja Georgia területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint szorgalmazza euroatlanti integrációjának elősegítését. A tárcavezető-helyettes azt is elmondta, hogy a jövőben is folytatjuk a georgiai haderő korszerűsítésének támogatását, szakértői segítség nyújtásával és tanfolyamok biztosításával. Magyarország és Georgia idén ünnepli diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulóját.

A megnyitón jelen volt Giorgi Margvelashvili georgiai köztársasági elnök és Giorgi Kvirikashvili miniszterelnök, előadóként pedig részt vett rajta Levan Izoria georgiai, Nurettin Canikli török és Raimonds Bergmanis lett védelmi miniszter, valamint a cseh, a georgiai, a litván és a szlovák védelmi miniszterhelyettesek és a román külügyminiszter-helyettes is.

A Georgiai Védelmi és Biztonsági Konferenciát 2005 óta rendezik meg, az idei volt a 11. alkalom. A rendezvény mára hagyományt teremtett: a NATO és az Európai Unió tagországaiból érkezett magas rangú vendégek és a nyugati integrációs szervezetekben tagságra törekvő georgiai vezetés biztonságpolitikai eszmecseréjének egyik kiemelt fórumává vált.


legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-12-13 22:35
2017-12-13 21:54
2017-12-12 18:51
2017-12-12 16:30
VIDEO
2017-12-13 22:35
2017-12-13 21:45
2017-12-12 22:00
2017-12-11 15:41
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu