Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-09-11 07:20, Faragó Fanny
„A három legnehezebb állóképességi sportban kell bizonyítani”
Szép eredményeket értek el a katonaversenyzők a V4-es triatlonkupán
A Magyar Honvédség kötelékéből szép számmal vettek részt katonák, közalkalmazottak, honvéd tiszt- és altisztjelöltek, önkéntes tartalékosok, valamint a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének  (Hososz) tagjai a Magyar Triatlon Szövetség és a BudapestMan csapata által a közelmúltban szervezett Visegrádi Négyek Rendvédelmi Triatlon Kupán.
A verseny a Lupa-tavon kezdődött, ahol az indulók 1,5 kilométert úsztak, majd ezt követte a 40 kilométernyi kerékpározás keresztül a fővároson a Városligetig. Itt rajtolt a triatlon záró versenyszáma, a 10 kilométernyi futás mezőnye, majd innen érkeztek a résztvevők a Hősök terére.

A V4-es triatlonkupa egyéni és váltó győzteseivel beszélgetve megtudhattuk miként kerültek kapcsolatba a sportággal, hogyan készültek fel a versenyre, valamint azt, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a megmérettetés során.

A versenyen Tóth Tamás törzsőrmester - aki a Magyar Honvédség Sportszázadának tagja - második helyezést ért el a profi indulók között.

„A triatlonnal Eszes János jóvoltából, a Lőrinc 2000 SE-ben ismerkedtem meg. A versenyszerű úszás már kezdett monotonná válni, viszont jó alapot és nagy lendületet adott a triatlonhoz. Viszonylag korán jöttek a sikerek, ezért egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ez lesz az én sportom. Évről évre tagja voltam a világversenyekre utazó magyar csapatoknak, ami a 2016-os riói olimpiai szereplésemmel csúcsosodott ki” - mondta.

Mint elárulta: a mostani megmérettetésen a kerékpáron szerzett óriási előnyének köszönheti, hogy a verseny végéig kellemes tempóban tudott futni. „Élvezetes volt Budapest lezárt útjain száguldozni, ahol máskor csak araszolok autóval. A győztes, Faldum Gábor más dimenzióban mozgott - ezt már a futás elején éreztette -, így csak arra figyeltem, hogy megtartsam a második helyezést, a lehető legkisebb erőbefektetéssel” - árulta el Tóth Tamás, akitől megtudtuk: jelenleg az Ázsiai Világkupákra, valamint két olasz és egy francia versenyre készül.

Róth-Farkas Erika hadnagy - aki a mostani versenyen a női kategóriában a harmadik helyen végzett - eleinte hosszútávfutóként versenyzett, később egyre többször került triatlonos közegbe.

„Gyakran elkísértem sporttársaimat a versenyeikre, magával ragadott az ott tapasztalt hangulat. A triatlonkupa alatt is rengetegen szurkoltak a pályán és a pálya széléről, ez mindig nagyon jó érzés, megismernek és biztatnak” - mesélte.

Erika még a verseny alatt sem volt biztos benne, hogy az edzésmunkája elég lesz-e erre a távra. „Idén jobbnak láttuk, ha tartok egy lazább évet, ezért versenyeket sem tűztünk ki, ezek mind menet közben alakultak. Ennek ellenére az eredményemmel teljes mértékben elégedett vagyok. Kicsit izgultam is, de úgy érzem sikerült kihozni magamból a maximumot” − mesélte az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár testnevelő tisztje, majd hozzátette: „Nagyon tetszett a pálya, kellemes víz, gyors bringapálya és fergeteges hangulat a Hősök terén. Fantasztikus érzés átfutni a célkapun. Ilyenkor mindig lepereg, hogy igen, ezért érdemes! Ezért kelünk korán, edzünk sötétben, esőben, hidegben vagy melegben. Arról nem is beszélve, hogy tudtam: a párom ott fog várni a célban.”Róth-Farkas Erika hadnagy férje, Róth Balázs százados kategóriájában szintén harmadik helyezést ért el, két kiváló lengyel sportoló mögött. Fiatalon sprint- és olimpiai távokon jeleskedett, de „érettebb” korba lépve már a hosszabb távok élveznek nála prioritást.

„Megfogott a triatlon komplexitása. Nemcsak egy területen kell jeleskedni, hanem talán a három legnehezebb állóképességi sportban kell bizonyítani. Ez egy olyan sportág, ami igazán próbára teszi az embert, és sokrétű terhelést ad, ezért maximálisan ajánlom minden olyan katonának, aki szereti az ilyen kihívásokat” - mondta. Megtudtuk azt is, hogy a BudapestMan-t követően rajthoz állt Ausztriában, egy féltávú Ironman versenyen, a szezon zárásaként pedig a Magyar Honvédség szintű katonai háromtusa- és mezei futóbajnokságok várnak még rá. Utóbbin újra feleségével együtt vesznek részt.Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának főosztályvezetője szerint jóleső érzés a verseny utáni megerősödött önbecsülés, de a pályán „harcolni” kell.


„Katonai kollégistaként rendszeresen úsztam, később az edzések ugyan elmaradtak, de a víz és az úszás szeretete megmaradt. Később, hivatásomnak köszönhetően szabadidős futó vált belőlem egyre növekvő távolságokkal. A futás visszaigazolta az akarat és a kitartás fontosságát a célok elérésében. A kerékpározáshoz a »Tekerj a sereggel« elnevezésű program adta meg a végső lökést. Magával ragadott a »drótszamár« hangtalan suhanása, egyre többet kerékpároztam. Innen nem volt nehéz továbblépni, egyesíteni a három sportágat” – árulta el a dandártábornok, aki idén 15 perccel jobban teljesített, mint korábbi versenye során.

„Mindig is tiszteltem és elismertem a teljesítményt, így van ez saját magammal szemben is. A BudapestMan nem az első amatőr versenyem volt, de még mindig nem volt tökéletes a frissítés és az energiabevitel elosztása. Ügyelni kell az egyensúlyra. A pálya nagyon jó volt, Budapest látványa kárpótolt a szembefújó »rakparti szélért«. Örömmel tapasztaltam, hogy mennyi embernek fontos az egészség, a sport és az, hogy mennyien támogatják, biztatják a versenyzőket” - mondta.

Az eredményes szereplés érdekében a következőt tanácsolja sporttársainak: „Lényeges a fokozatos felkészülés és a kitartó edzés, ami közösségben sokkal könnyebb. Az is fontos, hogy nem szabad alábecsülni magunkat, bátor célkitűzések kellenek. Egy befejezett verseny óriási élmény, ami energiát ad az új teljesítményekhez.”A „BHD Trió” csapata a V4 triatlonváltó versenyszámban első helyezést ért el - Seres Flórán hadnagy, Musszer Roland tizedes és Erdei Attila őrmester részvételével. Csak a verseny előtti napokban ismerkedtek meg egymással, így a nagy összeszokottság nem volt jellemző a váltójukra.

„Közös felkészülésre nem volt alkalom, de a testnevelőtisztünk ismereteinek köszönhetően olyan csapatot sikerült összeállítanunk, melynek tagjai kivétel nélkül tapasztalt versenyzők. Jómagam jelenleg a Budapesti Honvéd SE igazolt atlétája vagyok, de egy kellemetlen sérülés eredményeként ennek a versenynek csak az úszás részét tudtam vállalni, amit az úszó-triatlonos múltamnak és a megelőző hetek úszóedzéseinek köszönhetően sikerült a várakozásoknak megfelelően abszolválni. Musszer Roland tizedes, kerékpáros csapattársam szintén korábbi válogatott triatlonista, duatlon Európa-, valamint világbajnoki résztvevő, így nyugodt szívvel bíztam rá a középső szám teljesítését, amit a saját elvárásait felülmúlva hajtott végre. A csapat futó tagja, Erdei Attila őrmester számos MH-bajnokság győztese, többek között kétszeres háromtusabajnok, az MH Tízpróba Bajnokság győztese, valamint a többszörös MH bajnok mezei futó váltónak is évről évre oszlopos tagja” - hangsúlyozta Seres Flórián.

Hozzátette: „Előzetesen a dobogó mindenképpen reális célunk volt, végül a remek teljesítményeknek köszönhetően annak is a legmagasabb fokára állhattunk fel, így a csapat is és én is maradéktalanul elégedettek vagyunk az elért eredménnyel.” A hadnagy szerint a váltóversenyeknek mindig megvan a sajátságos hangulatuk, amikor nem magukért, hanem egy általuk képviselt közösségért próbálják a legjobb teljesítményüket nyújtani. „Ez a közösségi erő mozgósíthat többlet energiát verseny közben, amit mindhárman tapasztaltunk is. Bármennyire is fárasztó volt, tudtuk, hogy a dobogón hárman fogunk állni, és ott alakulatunkat és egyben a Magyar Honvédséget fogjuk képviselni a nemzetközi versenyben. Sose felejtsük el, hogy nemcsak magunkat, hanem a mögöttünk álló magyar katonákat, magyar embereket és Magyarországot is képviseljük a rajtvonalnál, legyünk akár hivatásos sportolók, akár sportolni szerető vagy lelkes amatőrök” - mondta.A triatlonváltó dobogójának második fokára az „MH Levendula Team” csapata állhatott fel - Palczertné Molnár Enikő úszásban, Nyikos Imre alezredes kerékpárban, Ott Gábor alezredes pedig futásban képviselte a váltót.

Ott Gábor alezredes szerint egy katonának természetes a helytállás a versenyen, feladni csak végső esetben, sérülés miatt lehet. Az olimpiai távon futó csapattagot alapvetően a hosszútávfutás motiválja, az idei évben teljesíti a Budapest- és a Balaton-maratont is. „Ebben a melegben, megfontoltabbnak kell lenni, a pontos váltás érdekében pedig elengedhetetlen, hogy megismerjük egymást a váltózónában” - hangsúlyozta.

A megmérettetésre nem tudtak együtt felkészülni, mindenki egyénileg gyakorolt. „A csapattársaimat a V4 Rendvédelmi Triatlon Kupának köszönhetően ismertem meg. Úgy gondolom nagyon jól együtt tudtunk működni. Bízom benne, hogy a jövőben lesz még lehetőségünk közösen versenyezni. Önmagunk és a csapattársaink miatt is igyekeztünk minél gyorsabban teljesíteni a távot, mindemellett hatással volt ránk a verseny hangulata is” - tudtuk meg Palczertné Molnár Enikőtől. A HM Parlamenti Államtitkári Titkárság titkárságvezető-helyettese hozzátette: a versenyzőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy a lehető legjobban szerepeljenek, nem szabad feladni, hinniük kell önmagukban A felkészülés során is legyenek kitartóak és szorgalmasak, a legfontosabb, hogy élvezzék azt, amit csinálnak.Fotó: a sportolók archívuma és BudapestMan
kapcsolódó tartalmak
A sporton keresztül lehet megérteni a fair play elvét, vagyis – átvitt értelemben – a tisztességes együttélés szabályait – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter augusztus 27-én, a Lupa-tónál, a Visegrádi Négyek Rendvédelmi Triatlon Kupa megnyitója...
2017-08-27 13:56
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2018-01-23 16:34
2018-01-23 07:16
2018-01-22 15:03
2018-01-21 18:56
VIDEO
2018-01-23 04:05
2018-01-20 07:43
2018-01-20 07:11
2018-01-20 07:00
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu