Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-09-04 12:29, Szűcs László
Az oktatás a kormányzati politika homlokterében van
„A nemzetben gondolkodó kormányzat − számot vetve a demográfiai problémákkal és az európai kultúra fenyegetettségével is − az ország jövőjét felelősséggel csak a tudományokban jártas, művészetek terén is felkészült, testben és lélekben edzett, az európai és magyar kultúra minden területét ápoló, becsülő generáció fiataljaira bízhatja” – mondta Vargha Tamás szeptember 4-én, hétfőn Debrecenben.


A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévnyitó ünnepségén úgy fogalmazott: soha ennyi gyermek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz és gyermekétkeztetéshez, mint ebben a tanévben. „Országosan mintegy 500 iskola felújítására, bővítésére fordított költségvetési keret, a pedagógusok fizetésének emelése jelzi, hogy az oktatásügy, a jövő nemzedékei oktatásának, nevelésének kérdése a kormányzati politika homlokterében van” – mondta Vargha Tamás.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: 2013-ban a honvéd középiskola létrehozását elsődlegesen a Magyar Honvédség és a társadalom közti kapcsolat erősítése, a hazájuk iránt felelős polgárok nevelése indokolta. „Az intézmény eddigi eredményei és működése alapján kijelenthető, hogy azok messze túlszárnyalták az előzetes várakozásokat. Az akkor megfogalmazott célok nem változtak: az iskola legfőbb feladata, hogy  kapocs legyen a szülők, a növendékek és a Magyar Honvédség között. Az itt alakított értékközvetítés az évek folyamán példaértékű lett. Az iskola végzett növendékei nemcsak a civil életben, hanem a katonai pályán is maximálisan megállják és meg fogják állni a helyüket, mert az itt dolgozó civil és katonai pedagógusoktól értékes alapokat kaptak a fiatalok” – fogalmazott Vargha Tamás.Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója a 2017/2018-as tanévet megnyitva hangsúlyozta: különleges tanévet kezdtek meg, hiszen nemcsak a kilencedikes növendékekért izgulnak, hanem azokért az egykori diákjaikért is, akik az MH Altiszti Akadémián, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán megkezdték tanulmányait mint honvéd altiszt- és honvéd tisztjelöltek.

„Az előző tanévet Márton Áron püspök jelmondatával kezdtük: »Nem félünk a munkától«. Az akkori mondat a továbbiakban is érvényes lesz. Ne féljenek a munkától, ne féljenek a tanulástól, ne féljenek a kihívásoktól” – mondta az igazgató.A rendezvényen Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője átadta a cég által az iskola részére készített dekorációs anyagokat – roll-bannereket, molinókat, sajtófalat, faliképeket, ablakfóliákat, lépcsőfeliratokat −, majd Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondott tanévnyitó áldást. Ezt követően Oravecz András festőművész az általa festett Kratochvil Károly-portrét adományozta az iskolának.

Az ünnepséget követően Vargha Tamás miniszterhelyettes, illetve dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka adta át használatra az iskola növendékeinek azt a szabadtéri kondiparkot, amit az iskola és az alakulat összefogásával a nyáron alakítottak ki a tornacsarnok előtt.Fotó: Rácz Tünde
kapcsolódó tartalmak
Tanévnyitó a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu