Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-07-17 07:57, Snoj Péter
Hősök emléke nyomában az Isonzó Expresszel
Idén harmadik alkalommal indult útjára az Isonzó Expressz július 16-án, vasárnap. A történelemidéző kaland során a nosztalgiavonat utasai az első világháború szlovéniai és olaszországi harctereit járják be, leróva kegyeletüket az itt nyugvó hősi halottak emléke előtt.


A Kelenföld pályaudvaron várakozó utasokat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara szórakoztatta, míg be nem gördült az állomásra a több mint tíz kocsiból álló Isonzó Expressz.

A szerelvény még át sem lépte a magyar−osztrák határt, de már el is kezdődtek a látványos és ismeretterjesztő előadások. Míg az egyik kocsiban a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának tagjai mutatták be az első világháborús egyenruhákat és felszereléseket, addig egy másik helyiségben hadtörténészek idézték fel az 1917-es esztendő és a caporettói áttörés eseményeit. Csík János, Kossuth-díjas zenész pedig barátaival, egy alkalmi zenekarral örvendeztette meg a korabeli dalok iránt érdeklődő utasokat.A 2017-es Isonzó Expressz első megállója Most Na Soci, avagy régi, olasz nevén Santa Lucia volt. A patinás állomásépülettől nem messze található a modrejcei temető, ahol a vonat utasai egy magyar−szlovén megemlékezésen vehettek részt. A sírkertben több mint ezerhatszáz osztrák−magyar katona nyugszik.Beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke – aki a szlovén határnál található Jesenice állomástól a különvonaton utazott Most Na Soci-ig − úgy fogalmazott: az utókor számára minden háborús emberi életáldozat ok a főhajtásra, az emlékezésre és a tanulságok levonására. Hozzátette, hogy a mai – modrejcei – megemlékezésnek milliónyi oka és egy közös célja van: megemlékezni az első világháborúban meghalt 37 millió emberről, közöttük több mint hatszázezer magyar katonáról, akik közül negyvenezren a mai Szlovénia területén estek el; és akik közül több mint kétszázan a modrejcei temetőben leltek végső nyugalomra.Milan Brglez, a szlovén nemzetgyűlés elnöke beszédében elmondta: az Osztrák−Magyar Monarchiát elsősorban magyar katonák védték, akik számos szlovén és más nemzet katonáival együtt éppen ezeken a csatatereken leltek végső nyugalomra, maguk mögött otthon pedig ürességet és szomorúságot hagytak.

A közös koszorúzást követően Kövér László és Milan Brglez együtt keresték fel a temető északnyugati sarkában található – a sírkertben egyedülállóan névvel ellátott – magyar sírkövet is, amelyen Hollósi Károly hadnagy, a császári és királyi 86. szabadkai gyalogezred tisztjének neve áll.A 2015-ben első alkalommal útjára indított, Isonzó Expressz elnevezésű történelmi emlékvonat az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a MÁV Nosztalgia Kft. közreműködésével valósult meg.

A különvonat idei, ötnapos programjában a résztvevők mind a szlovéniai, mind az olaszországi hadszíntereket felkeresik, hogy jobban megismerhessék az itt folyó küzdelmek, valamint a csatákat vívó hősök történetét.Fotó: a szerző felvételei
kapcsolódó tartalmak
Isonzó Expressz 2017: megemlékezés a modrejcei temetőben
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu