Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-05-19 15:34, Révész Béla
A haza örök
„A hazaszeretet több mint érzelem, mert tevékeny törődést is jelent. Szükségünk van egymásra, a családra, tágabb értelemben pedig nemzeti közösségünkre. Ez a tevékeny törődés katonai értelemben azt jelenti: védelmezni a hazát” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a honvédelem napja alkalmából tartott központi ünnepségen.


A Stefánia Palotában rendezték meg május 18-án, a magyar honvédelem napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségét. Az eseményen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mondott beszédet. A tárcavezető kiemelte: a honvédelem napja egyben a hazaszeretet napja. „A mai napon köszönetünket fejezzük ki azok felé, akik a haza védelmének ügyét áldozatos munkával szolgálják. 1849. május 21-én foglaltuk vissza Buda várát a császáriaktól. Büszkék vagyunk erre a napra, ahogyan egész történelmünkre is, amely bővelkedik sikerekben és kudarcokban egyaránt, de mindvégig a küzdelemről szól” – mondta dr. Simicskó István.

A miniszter kijelentette: napjaink fő kérdése, hogy tapasztalatainkkal, nemzeti bölcsességünkkel mit kezdünk a 21. században, napjaink kihívásait, veszélyeit, kockázatait képesek vagyunk-e egyformán látni és érzékelni? „A mostani idők sorskérdése, hogy meg tudjuk-e tartani értékeinket? Látva az átalakuló Európát a tömeges népvándorlás időszakában, ott lesz-e e világunkban a haza, a nemzet, mint érték? A válasz csak egy lehet: meg kell maradnunk magyarnak, meg kell tartanunk a hazát. Az a szolgálat, amelyet önök ellátnak, esélyt és reményt ad nekünk, hiszen tudjuk, hogy van egy olyan szervezetünk, amely értékeinket vallja és képviseli” – emelte ki a miniszter.Dr. Simicskó István rámutatott: a magyar nemzet 1000 éves történelme alatt sok vészt látott már. Ez bölccsé és tapasztalttá tette, amire hiba lenne nem figyelni, hiszen ez a bölcsesség és tapasztalat adhat Magyarországnak kellő hitelességet, hogy felhívja Európa és a világ figyelmét a közeledő bajokra. A tárcavezető nyomatékosította: Magyarország olyan nemzeti közösséget akar építeni, amely egységesen képes magát megvédeni. „Kossuth szavaival élve: a haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz. Ezekben a nehéz időkben fogjunk össze, védelmezzük együtt hazánkat, Európát, erősítsük nemzeti összetartozásunkat, és ne hagyjuk értékeinket veszni! Valóban legyen örök a haza!” – zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

Az ünnepségen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök elismeréseket − köztük a szolgálati érdemjeleket és Az év katonája címeket – adtak át. Az idei kitüntetettek között ott volt Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete is, aki a migrációs válság alatt a magyar-horvát kapcsolatok erősítéséért kapott elismerést.Fotó: Dévényi Veronika
kapcsolódó tartalmak
Központi ünnepség a honvédelem napja alkalmából
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2018-01-23 16:34
2018-01-23 07:16
2018-01-22 15:03
2018-01-21 18:56
VIDEO
2018-01-23 04:05
2018-01-20 07:43
2018-01-20 07:11
2018-01-20 07:00
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu