Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-04-20 14:18, Smidróczki Róbert főhadnagy
Elindult a területvédelmi tartalékosok toborzása
Megkezdődött az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása Hajdú-Bihar megyében. A debreceni toborzók számos helyen és rendezvényen lesznek jelen a közeljövőben, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék az új szolgálati formát.

Sokszor és sok fórumon elhangzott már, hogy tartalékos katonák nélkül nem létezhet ütőképes haderő. Ennek megfelelően a tartalékos rendszer fejlesztése folyamatos, és jelenleg is zajlik a megújítása. Az eddig meglévő önkéntes védelmi, illetve műveleti tartalékos szolgálati forma mellett immár egy új, területi alapon szerveződő önkéntes tartalékos szolgálatvállalási lehetőség is rendelkezésre áll a honvédelem ügyéhez csatlakozni szándékozók részére. Ezen új szolgálati forma révén az ország összes járása rendelkezni fog felszerelt és kiképzett tartalékos katonákkal, akik önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként a saját járásukban erősíthetik Magyarország védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk. Ez a kötelék egyúttal önvédelmi képességet jelent majd helyi szinten a megyének, a településnek és a lakosságnak is.

A rendszer állományának feltöltése elsőként Veszprém és Hajdú-Bihar megyében valósul meg. Utóbbi megyében az előkészületek elvégzését követően április első felében kezdték meg a toborzók a szolgálat népszerűsítését a szükséges létszámkeret biztosítása érdekében, melyről Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnoka adott tájékoztatást. „A debreceni toborzók a város legforgalmasabb részén, a főtéren, illetve a közeli sétálóutcán működtetnek kihelyezett toborzópontokat, ahol a bejutás feltételeiről, valamint a szolgálatért kapott juttatásokról adnak felvilágosítást. Emellett igyekeznek különböző célcsoportokat direkt módon is megszólítani. Az egyetemi ifjúság elérését célozta meg az az április 12-én, a központ toborzó előadótermében megtartott tájékoztató, amelyen a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnökségi tagjai vettek részt” - mondta az alezredes.A debreceni központ parancsnoka szerint a sikeres toborzás érdekében a célcsoportok eléréséhez meg szeretnék nyerni helyi szinten a különböző egyesületek, közintézmények, a művelődési és faluházak, könyvtárak vezetőinek támogatását is. Emellett tervezik az együttműködést többek között a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal, a megyei kormányhivatal szerveivel, a települési önkormányzatokkal, a Debreceni Egyetemmel, a hallgatói önkormányzatokkal, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezeteivel, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetével. A felsorolt szervezeteken kívül fontos a szoros a kapcsolat az elsősorban a fiatalokat célzó szervezetekkel, mint például a honvédelmi nevelést és a történelmi hagyományokat ápoló egyesületekkel, a szakképzési centrumokkal, a tankerületekkel, a köznevelési intézményekkel, sportegyesületekkel, diákönkormányzatokkal is.

A honvédelem egy nemzet közös ügye, így az együttműködés során nem lehet kihagyni azokat a szerveződéseket sem, amelyek területileg a legtöbb tapasztalattal rendelkeznek a helyi adottságokról és szoros kapcsolatban állnak a honvédelem ügyével, úgy mint az Országos Polgárőr Szövetség megyei szervezete, a vadászkamara, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége. Azt talán pedig hangsúlyozni sem szükséges, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében a területvédelmi tartalékos rendszert a helyi és a regionális média munkatársaival is meg kell ismertetni.

Az összefogásnak és az együttműködéseknek is köszönhető, hogy a debreceni toborzók számos fórumon és rendezvényen jelenhetnek meg a közeljövőben a rendszer népszerűsítése érdekében. „Számos helyről kaptunk már eddig is segítséget, például a napokban Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke személyes találkozás alkalmával biztosította támogatásáról a régióparancsnokot. A megyei védelmi bizottság tagjai már tájékoztatást kaptak az új rendszerről, az elkövetkezendő napokban pedig a helyi védelmi bizottsági üléseken lesz lehetőség mind a 82 hajdú-bihari település polgármesterének átadni a rendszerrel kapcsolatos információkat. Rendkívül fontos ez, hiszen az ő támogatásukra is szükség van a tájékoztatás és a toborzási feladatok végrehajtása során. Segítségükkel valósul meg például az a betervezett megyei toborzókörút, melynek részeként a debreceni toborzók – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár támogatásával – 10 megyei járásközpontban nagyszabású katonai roadshow keretében mutatják be a honvédségi szolgálatvállalás lehetőségeit az érdeklődőknek” – mondta el Nagy Zoltán alezredes.Az alezredestől azt is megtudtuk, hogy a kitelepülések alkalmával színes és érdekes programok várják az odalátogatókat: a harcászati és közelharc-bemutatók, valamint a kiállított technikai eszközök révén az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Magyar Honvédség életébe, feladatrendszerébe, és mindennapjaiba. Emellett a honvédségi, illetve helyi civil művészeti csoportok fellépése, a sportegyesületek bemutatkozása tartalmas szórakozást nyújt majd mindenkinek. A rendezvényekkel párhuzamosan - a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával együttműködve - 21 csoportos tájékoztatót szervez a központ, melyre a regisztrált álláskeresőket várják, illetve minden olyan további érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni a katonai szolgálatvállalás különböző formáiról.

Nagy Zoltán alezredes hozzátette: ma már nagy segítséget jelent az érdeklődőknek az is, hogy a megyeszékhelyeken lévő toborzó ügyfélszolgálatokon kívül valamennyi járási hivatalban lehetőségük van a hagyományos, személyesen történő jelentkezésre. Az internet világában – természetesen – mind weblapon, mind közösségi médiafelületen is rendelkezésre áll a Magyar Honvédség, kapcsolatba lehet lépni és regisztrálni lehet a www.iranyasereg.hu oldalon, ahol részletes információkat talál az érdeklődő az összes szolgálati forma vonatkozásában.

Fotó: a szerző felvételei

legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-12-15 14:27
2017-12-15 10:35
2017-12-14 19:46
2017-12-14 18:24
VIDEO
2017-12-15 15:08
2017-12-14 07:14
2017-12-13 22:35
2017-12-13 21:45
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu