Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-03-17 09:41
Magyar Honvéd 2017. március
A Magyar Honvéd magazin márciusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Középpontban a katona
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletet dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Áder János köztársasági elnök.

Erőn felül
Nehéz esztendő vár a honvédségre 2017-ben, ám folytatódnak a megkezdett intézkedések, amelyek az állomány méltóbb megbecsülését célozzák, a fejlesztések pedig rég nem látott tempóban valósulnak meg a következő időszakban. Dr. Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével tekintettünk előre az idei esztendőt illetően.

NAGYVILÁG

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a pakisztáni légierő repülőgép-beszerzéséről, a SUPCAT cég különleges műveleti erőknek szánt terepjárójáról, illetve a német haditengerészet tervezett fejlesztéséről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a küldetése végéhez közeledő MH EUFOR Kontingens 19. váltása számára szervezett ünnepi állománygyűlésről, a koszovói misszióban szervezett véradásról, illetve az Irakban szolgáló magyar katonák elismeréséről.

SEREGSZEMLE

Életmentők
Az ország egyik legmodernebb gyógyító komplexuma, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház hat telephelyen működik, s mintegy kétmillió ember ellátásáért felel.

Hidegindítás
Harckocsi-vezetési gyakorlatot tartottak Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A foglalkozáson az alakulat 11. harckocsi-zászlóaljának újonc, harckocsivezetői beosztású katonái ismerkedtek meg az oszlopmenet szabályaival, valamint a menet során előforduló különféle helyzetekkel.

Februárban történt
Az idei év első vezénylőzászlósi munkaértekezletéről, a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében megvalósuló autóbusz-gyártási programról, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli üléséről, illetve a Honvéd Vezérkar főnökének határmenti látogatásáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Pilótajelöltek
Két évtized után ismét pilótákat oktatnak Szolnokon. Tizenhét másod-helikoptervezető jelölt kezdte meg februárban az átképzést a Mi–8-as és a Mi–17-es típusokra. Néhányan közülük a légierő állományából érkeztek, többségük viszont eddig szárazföldi csapatoknál szolgált.

Kettős szerepben?
Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak. Ennek érdekében számos infrastrukturális beruházásra, jogi és szervezeti változtatásra lesz szükség.

Kapcsolattartók
Napjainkban a Magyar Honvédség egyik kiemelt feladata hazánk határvédelmének biztosítása, a lakosság biztonságának garantálása. A déli országhatár mentén szolgáló katonák között ott vannak az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ szakemberei is. Legfontosabb feladatuk, hogy kiváló kapcsolatot tartsanak fent a civilek és az egyenruhások között.

Háttérben
„Azok a srácok a Kamazzal, a nagy sátrakkal és a piros szőnyeggel…” – sokan csak így ismerik az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezredet. Saját bevallása szerint korábban a jelenlegi parancsnok, Benda László ezredes sem látott rá teljesen arra a szerteágazó, nem látványos, ámde elengedhetetlen munkára, amit az alakulat végez – és nem csak Székesfehérváron.

Bíbor mezőkön
NATO-nak felajánlott alegység kiképzését kezdik meg idén az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál. Mint azt Miklovich János mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta: a szövetségi kötelékben szolgálatot teljesítő szakasznak 2019. január elsejéig kell elérnie a készenlétet.

Égen járók
1918. március 23., Olaszország, Pergine repülőtere: vitéz Boksay Antal repülőfőhadnagy végrehajtja az első sikeres magyar katonai ejtőernyős ugrást. 2017. március: mint már régóta minden évben, idén is e történelmi ugrás előtt tisztelegve tartják fegyvernemi napjukat a Magyar Honvédség ejtőernyősei. De kik is az utódok, napjainkban mely alakulatok katonái hagyják el rendszeresen a „vasat”, hogy aztán „selyemszárnyakon” szálljanak alá?

Egyszerű és hatékony
Ami nincs: várakozás, sorban állás, felesleges papírmunka. Ami van: gyors és kényelmes ügyintézés, akár az otthoni karosszékből. A Magyar Honvédség internetes ügyfélszolgálati rendszeréről Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredessel, a HM Védelemgazdasági Hivatal Központi Illetményszámfejtő és Rendszerüzemeltető Igazgatóságának igazgatójával beszélgettünk.

Orrban jók
Legfontosabb feladatuk a felderítés, valamint a robbanóanyagok felkutatása. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred munkáját jelenleg több mint tíz minősített, vizsgázott kutya segíti.

HADITECHNIKA

Kettős védelem
A NATO-tag Lengyelország – földrajzi fekvésénél és történelménél fogva – jogosan tekint aggodalommal keleti határain túlra. Az észak-atlanti szövetség és Oroszország szembenállása egyre fokozódik, s ennek megfelelően a lengyel védelmi képesség, így a légvédelem erősítése sem maradhat el.

HÁTORSZÁG

Ahol a múlt a jelen is
Amikor egy településen felszámolják a katonai szervezetet, legtöbbször nemcsak munkahelyek tucatjai szűnnek meg, hanem sokszor elvesznek a relikviák, és az évek multával egyre inkább elhalványul az emlékezet is. Szerencsére sok hajdani helyőrségben a különböző bajtársi egyesületek, nyugdíjasklubok továbbra is megőrzik az emlékeket, ápolják a hagyományokat, több helyen még kisebb-nagyobb gyűjteményeket, emlékszobákat is létrehoznak. E volt helyőrségek közül kiemelkedik Nagyatád.

A reformáció emlékéve
Amióta harcok vannak, katonák is vannak és ezzel egyidejűleg jelent meg a – mai kifejezéssel – tábori lelkészi szolgálat iránti igény. A napjaink modern hadseregeiben szolgáló tábori lelkész küldetéséről Jákob János dandártábornokot, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns püspökét kérdeztük, a téma aktualitását pedig a reformáció jubileumi emlékéve adja. Az emlékév 1517. október 31-ére fókuszál, amikor Wittenberg lelkésze, Luther Márton kitűzte 95 pontból álló téziseit a helyi vártemplom kapujára, szimbolikusan útjára indítva ezzel a reformációt.

Kicsi, de otthonos
Roppant feszített tavalyi szezon, összeszokott csapat, interaktív pihentetés és komoly fejlesztési tervek. A csopaki, MH 54. Veszprém Radarezred 2. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központjának vezetője, Farkas Nikoletta zászlós szavaiból kiderül, hogy a „kicsik” is lehetnek nagyok.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2017. január 30. és február 24. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Beszámolunk továbbá a Kiséri-Nagy Ferenc fotóriporter képeiből nyílt kiállításról, illetve arról, hogy századik születésnapja alkalmából köszöntötték Kis József nyugállományú ezredest.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu