Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-02-17 12:31
Magyar Honvéd 2017. február
A Magyar Honvéd magazin februári számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

A honvédelem nemzeti ügy
A közelmúltban hirdette meg dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség tíz évre szóló fejlesztési programját, a Zrínyi 2026-ot. Ennek szerves részét képezi a Honvédelmi Sportszövetség (HS) megalakítása is. A HS szervezett keretek között képes biztosítani a társadalom tagjai számára, hogy a hazánk védelmi képességeihez szükséges ismereteket önkéntes alapon, biztonságos környezetben sajátíthassák el. A részletekről a szövetség kialakításáért felelős miniszteri biztossal, Kun Szabó István vezérőrnaggyal beszélgettünk.

NAGYVILÁG

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a holland haderő CV90 típusú gyalogsági harcjárműveinek küszöbön álló modernizációjáról, az amerikai haditengerészet flottabővítési terveiről, illetve India saját fejlesztésű légtérellenőrző gépéről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőneme megbízott főnökének koszovói látogatásáról, a Dán Menet elnevezésű versenyen elért magyar sikerekről, továbbá arról, hogy elbúcsúztatták az iraki és a koszovói misszióba induló váltások állományát.

SEREGSZEMLE

A legek intézete
Jogosultak a NATO keretében szolgáló hajózók tréningjeinek levezetésére, hazánkban katonai szervezetként egyedül felelnek meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség akkreditációs követelményeinek, üzemeltetik az ország egyetlen barokamráját. Egyetemi oktató- és kutatóműhelyük több nemzetközileg is egyedülálló projekt megvalósítását tervezi. A Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet közel négy éve az MH Egészségügyi Központ szervezeti elemeként, a Védelem-egészségügyi Igazgatóság alárendeltségében, a fővárosi Honvédkórház orvos-igazgatójának szakmai felügyelete alatt működik Kecskeméten.

Kiképzés-biztosítók
A kiképzések évtizedek óta végzett biztosítása és támogatása mellett újabb képességeket is kifejlesztettek. 2016. december elsejétől új szervezet irányítása alatt tevékenykednek, és nem számítanak kevesebb munkára idén sem. Az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnokával, Vokla János ezredessel beszélgettünk.

Januárban történt
Az egészségügyi képzésben résztvevők által elnyert honvédelmi minisztériumi ösztöndíjról, a vezető altiszti tanfolyam kibocsátó ünnepségéről, a veszprémi repülésbiztonsági konferenciáról, illetve a hat éve alakult Ludovika Zászlóalj állománygyűléséről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Szárnyaló repülőbázis
Jelentős infrastrukturális fejlesztések, rendszeres együttműködés a Nehéz Légi Szállító Ezreddel, a repülésirányítók szakmai fejlődését szolgáló nemzetközi kiképzés. Mozgalmas évet tudhat maga mögött az MH Pápa Bázisrepülőtér, amelynek folyamatosan bővülnek a képességei. Minderről az alakulat parancsnoka, Gangler László ezredes beszélt magazinunknak.

Védőernyő
Hatáskörük az „egekig ér”, az év minden napján szünet nélkül szolgálatban állnak, és a tűzszerészekhez hasonlóan „élesben” dolgoznak békeidőben is. Az MH 54. Veszprém Radarezred és jogelődjei 1949. június 15. óta oltalmazzák légterünket. Aktuális és várható feladataikról a parancsnokkal, Zentai László ezredessel, valamint Kuti Ferenc őrnaggyal, az MH 11. gerincradar-század parancsnokával beszélgettünk.

Műrepülés
Három évvel korábban kezdődött tanulási, gyakorlási folyamat eredménye volt a 2016-os Hip Cup helikopter-szimulátoros verseny első helyezése. Igazi csapatmunka kellett ehhez a csehországi Ostravában és az MH 86. Szolnok Helikopterbázison is. A nyertes magyar csapat gépparancsnoka, Simon Péter alezredes társaival, Csonka Máté főhadnagy másod-helikoptervezetővel és Kovács Sándor főtörzsőrmester fedélzeti technikussal az esélytelenek nyugalmával futott neki a versenynek, hiszen a Mi–17 Hip közepes szállítóhelikopteren náluk sokkal tapasztaltabb csapatok is akadtak az ellenfelek között.

Jég alá merültek
A csongrádi Holt-Tisza jege alá merültek a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárjai. Az egyhetes kiképzés során azokat a fortélyokat gyakorolták, amelyek a téli viszonyok között segíthetik, adott esetben akár meg is menthetik a búvárt feladata végzése közben.

HADITECHNIKA

Földközeli célok ellen
Komoly képességnövekedést jelent az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára az MBDA Mistral légvédelmi rakétarendszer továbbfejlesztése. Új generációs rakéták és kamerarendszerek érkeztek Győrbe, de a fejlődés még csak most kezdődik el igazán.

Csőre töltve
A Krím orosz katonai erőkkel történt elfoglalásának, majd a kelet-ukrajnai háború eseményeinek köszönhetően ismét az országvédelmi képességek kerültek előtérbe a NATO-ban. Fokozottan vonatkozik ez a leginkább érintett kelet-európai tagországokra.

HÁTORSZÁG

Válogatás nélkül
Egy pályázat keretében bő egy éve kezdte el aprólékos munkával összegyűjteni a „málenkij robotra” 1944–45-ben elvitt kecskemétiek adatait Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum történész-muzeológus munkatársa. A helyi levéltárak mellett kutatott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárában, de talált értékes jelzéseket a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárban, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Levéltárában, egykori szovjetunióbeli hadifogoly- és internálótáborok, hadifogoly-temetők nyilvántartásában is.

Doni emléktúra
Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek keretében ezúttal három hétvége során összesen hat útvonalon menetelve emlékeztek a részvevők a 2. magyar hadsereg katonáira.

Vaslovasok
Az 1800-as évek második felétől számos országban próbálkoztak a kerékpár hadicélú felhasználásával, s a 20. század elején a legtöbb európai hadseregnek már volt bringás alakulata. A katonai alkalmazás tekintetében ez az időszak számított a vasparipák fénykorának, hiszen a motorizáció robbanásszerű fejlődésekor háttérbe szorultak, harcászati felhasználásuknak pedig a második világháború után végleg leáldozott.

A rossz idő sem ellenfél
Helikoptervezető szeretett volna lenni, végül üdülővezető lett; többszöri pályamódosítás mellett megfordult számos műveleti területen is, a januári mínuszokban pedig már a szezonkezdésre készült. Rózsás Ernő zászlóssal, az MH 1. Kiképzési, Oktatási és Rekreációs Központ (MH 1. KORK – Badacsonylábdihegy) vezetőjével fordulatokban bővelkedő pályafutásáról, valamint a katonák körében csak „Lábdi”-ként emlegetett központ jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

A pécsi szamuráj
Suzuki Kimiyoshi több mint huszonöt éve él Pécsett, magyar feleségével. A 82 éves, hat danos harcművész Tokióban született; jelenleg otthona edzőtermében, illetve különböző iskolák tornatermeiben Kenjutsu-t, azaz japán kardvívást tanít.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2016. december 5. és 2017. január 27. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Beszámolunk továbbá arról, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület tisztújító küldöttgyűlésén ismét dr. Simicskó István honvédelmi minisztert választották meg a klub elnökének.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu