Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2017-01-13 13:22
Magyar Honvéd 2017. január
A Magyar Honvéd magazin januári számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Zrínyi 2026
Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programját indítja el 2017 januárjától a Magyar Honvédség, Zrínyi 2026 néven – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is.

NAGYVILÁG

Egységkeresés
Az elmúlt hónapok európai politikájának egyik központi kérdése a közös európai védelem ügye, az egységes irányítású haderő kialakítása volt. Az elgondolás előre mutat, az összefogásra minden szakértő szerint szükség is volna, kétséges azonban, hogy a felmerülő akadályokat az Európai Unió képes-e leküzdeni? A témában Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója nyilatkozott magazinunknak.

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az izraeli haderő újabb repülőgép-beszerzéséről, a belga és a holland haditengerészet közös fejlesztési terveiről, illetve az amerikai T–50A kétüléses szuperszonikus kiképzőgép tesztrepüléseiről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Honvéd Vezérkar főnökének koszovói és ciprusi látogatásáról, a szarajevói medálparádéról, illetve a KFOR-erők műveleti képességét tesztelő Silver Sabre 2. elnevezésű gyakorlatról.

Légtérvédők
2017 szeptemberében lesz 70 esztendős az Amerikai Egyesült Államok légi nemzeti gárdája – legalábbis hivatalosan. Mert bár a törvény szerint meghatározott születésnapjukat egy napon ünnepelhetik az önálló amerikai légierővel, a légi nemzeti gárdisták történelme az 1910-es évekig nyúlik vissza…

SEREGSZEMLE

Decemberben történt
A határ mellett szolgáló katonáknál tett miniszteri látogatásról, a honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében átadott technikai eszközről, az European Wind 2016 elnevezésű nemzetközi gyakorlatról, illetve a honvédelmi tárca, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által aláírt – a 2017. évi juttatásokról szóló – megállapodásról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Rend és fegyelem
Aki az 1980-as, 1990-es években volt sorkatona, biztosan emlékszik a fehér színű sípzsinórt, övet és pisztolytáskát, valamint antantszíjat viselő, gumibottal, bilinccsel, térképtáskával és a Katonai rendész feliratú jelvénnyel „feldíszített” katonákra, azaz a „váposokra”. Mai utódaikat is katonai rendészeknek hívják, ám korántsem annyira hírhedtek, mint két-három évtizeddel ezelőtti elődeik, holott munkájuk lényege nem változott.

Nincs üresjárat
Hazai és nemzetközi kiképzések, gyakorlatok, missziók, katonai eskü és határvédelmi feladatok. Címszavakban így telt a 2016-os esztendő a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Az elmúlt évről és az idei esztendő legfontosabb feladatairól Sipos Antal ezredes, az alakulat megbízott parancsnoka beszélt magazinunknak.

Kemény év
Folyamatos részvétel a Közös Akarat és az ideiglenes biztonsági határzárral összefüggő feladatok végrehajtásában, tizenegy gyakorlat, háromszor módosított állománytábla, ötvenkilenc különböző tanfolyam és kiképzési foglalkozás, negyvenöt kulturális-, sport- és katonai rendezvény, harminckilenc egyéb feladat – kemény évet zárt a szentesi műszaki ezred.

Mindenhol, mindenkor
Gépjárműveik futásteljesítménye alapján eljuthattak volna a Holdig és vissza, vagy akár hússzor megkerülhették volna a Földet. Nincs misszió nélkülük, de az itthoni és a külföldi gyakorlatokon, társadalmi rendezvényeken is megbízható „háttérmunkások”, vagy éppen főszereplők.

HADITECHNIKA

A mindent tudó
Sok mindenre hasonlít, de hadihajóra például csak alig-alig. Ha viszont minden igaz, mégis a USS ZUMWALT (DDG–1000) lesz az első, igazán 21. századi amerikai rombolóflotta alapja. Persze ehhez még számos problémát le kell küzdeni.

HÁTORSZÁG

Rendhagyó múzeum
Több mint húszezer látogatót fogadott szeptemberi megnyitása óta a szolnoki RepTár. A maga nemében Kelet-Európa egyedülálló katonairepülés-történeti kiállító helyét – a hazai idegenforgalmi szakemberek által összeállított javaslatsor alapján – az internetes szavazók 2016-ban Az év turisztikai attrakciójának választották.

Élete a repülés
Családtagjai, barátai, volt kollégái körében, a kecskeméti repülőbázison ünnepelte 60. születésnapját Körömi „Csücsör”József alezredes. Az egykori vadászpilóta, az 1993-as fairfordi repülőnap legendás Hungarian Sky Hussars formációjának tagja, tizenöt éve tartós vezényléssel a HungaroControl Zrt.-nél légtérgazdálkodóként dolgozik.

Katonai emlékezet
Két új szervezeti egységgel, a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósággal, valamint a Centenáriumi Pályázati Igazgatósággal működik 2016. szeptember elseje óta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az eddig elvégzett munka tapasztalatairól és az intézmény előtt álló feladatokról a parancsnokot, dr. Kovács Vilmos ezredest kérdeztük.

Megszépültek
Húsz év után ismét katonai eskütételre került sor a kecskeméti repülőbázison. Az újoncok, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola fodrásztanulóinak jóvoltából, frissen vágott hajjal, megborotválva álltak az alakzatban.

Doni emlékek
Különös megkeresés érkezett a Zrínyi Kiadó szerkesztőségébe az egyesült államokbeli Milwaukee-ból 2016 novemberében. A levél feladója, Eszes Mátyás, árjegyzéket kért a Don-kanyarral foglalkozó könyvekkel kapcsolatosan, hozzátéve, hogy olyan kötet iránt érdeklődik, amelyhez térkép is tartozik. A levélből kiderült, hogy Eszes Mátyás egykori résztvevője volt a súlyos harcoknak és 74 esztendővel a történtek után a kötet segítségével szeretné felidézni a múltat.

Királyi panoráma

Új kilátót adtak át a közelmúltban a Visegrádi-hegységben, a 639 méter magas Prédikálószék csúcsán. Az építmény egyik különlegességét az a nyolc nagyméretű, kézzel festett történelmi tábla adja, melynek elkészítésében kollégánk, Dani László Attila, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. grafikusa, dekoratőre is részt vett.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2016. november 14. és december 2. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Beszámolunk továbbá a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő jánoshalmai Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület gálaműsoráról.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu