Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-12-12 08:27
Magyar Honvéd 2016. december
A Magyar Honvéd magazin decemberi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Egy esztendő mérlege
Bő egy esztendővel ezelőtt, 2015 októberében Korom Ferenc dandártábornokot nevezték ki a KFOR-misszió parancsnokhelyettesének. Addig ezt a magas tisztséget még nem töltötte be magyar katona. A Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségének csoportfőnökével külszolgálata befejeztével, hazatérését követően beszélgettünk.

NAGYVILÁG

Hétvégi harcosok
az afganisztáni, majd az iraki háború tapasztalatainak, illetve a felszerelések és a fegyverzet fejlesztésének köszönhetően ma már az amerikai nemzeti gárda „hétvégi harcosai” teljesen egyenértékűnek számítanak a hivatásos állományú hadsereg katonáival. Hosszú út vezetett ideáig…

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Honvéd Vezérkar főnökének szarajevói látogatásáról, a KFOR pristinai parancsokságán rendezett medálátadó ünnepségről, illetve arról, hogy megérkezett a libanoni békefenntartó misszió állományában szolgáló magyarok 11. váltásának első két tagja.

Hosszú, forró év
Viharos év áll mögöttünk a világpolitikában, ugyanakkor bizonyos tendenciák egyértelműek: noha Szíriában továbbra is pusztító háború folyik, az „Iszlám Állam” jelenlegi formájában elbukni látszik, az Európára nehezedő migrációs nyomás pedig jelentősen csökkent az utóbbi időszakban. Számos kérdésre viszont így sem tudjuk a választ, az új amerikai elnök színre lépése pedig további ismeretleneket tett az egyenlethez. Wagner Péter biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk 2016-ról, valamint az előttünk álló esztendőről.

SEREGSZEMLE

Beváltott ígéret
Székesfehérváron ünnepélyes keretek között adták át a NATO-erőket integráló elem (NATO Force Integration Unit – NFIU) új épületét november 18-án. Így a nemzetközi állománytáblával rendelkező alakulat – szeptemberi aktiválását követően – végleges helyén, teljes erőbedobással kezdhette meg a napi munkát. A szervezet hazánk első olyan vezetési-irányítási eleme, amely közvetlenül a NATO haderőstruktúrájába tartozik.

Novemberben történt
A vezérkari tanfolyam hallgatóinak tartott honvédelmi miniszteri előadásról, az athéni helikopter-harcászati szimpóziumról, a szentendrei tűzvédelmi gyakorlatról, illetve az MH Altiszti Akadémia ötéves fennállásának alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Fő a biztonság!
Vészhelyzeti gyakorlás és az új hangárkomplexum átadóünnepsége: rövid időn belül két jelentős esemény helyszíne volt az MH Pápa Bázisrepülőtér.

Változások kora
Dr. Koller József ezredessel, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis megbízott parancsnokával az elmúlt időszak helyi tapasztalatainak összegzése mellett áttekintettük a megvalósításra váró jelentősebb terveket, fejlesztéseket is.

Felderítő-gyorsleltár
Dandár- és zászlóaljparancsnok-váltás, határvédelmi feladatok, hazai és nemzetközi gyakorlatok, missziós szerepvállalás: íme, néhány körülmény, amely alapvetően befolyásolta az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj 2016. évi ténykedését.

Vasmadarak gyógyítói
Három diszlokáció, kilenc névváltozás, tizenkét parancsnok, tizenháromszor módosult alárendeltségi viszony – jogelődje magalakulásának hatvanhatodik évfordulóját ünnepelte a közelmúltban az MH Légijármű-javító Üzem.

Bruce
Ha azt mondom, Nagy László főtörzszászlós, akkor a Magyar Honvédségen belül is a legtöbben csak keresgélnek emlékeikben: ismerik-e valahonnan ezt a nevet? Ha viszont azt mondom, Bruce, akkor itthon és Iraktól Afganisztánig, Olaszországtól Fort Benningig mindenki arca felderül, és számtalan közös történetet idéznek fel máris.

HADITECHNIKA

Gábor Áron utódai
A Zrínyi Kiadó nemrég jelentette meg színvonalas és hiánypótló kötetét, amely a modern magyar hadiipar kialakulását követi nyomon 1880-tól napjainkig.

HÁTORSZÁG

Hatvan lett az ’56-os
Egykori és mai újságírók találkoztak november 9-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, hogy megemlékezzenek a magyar sajtótörténelem egyik kiemelkedő, katonai vonatkozású epizódjáról, a Magyar Honvéd megalapításáról, amely a hatvan évvel ezelőtti, 1956-os eseményeknek köszönhette létrejöttét.

A hőskor emlékei
Az elmúlt közel egy év alatt igen sok látogatót vonzott az egri vár gótikus palotájában tavaly év vége óta látható „Repülő nemzet leszünk…” című állandó kiállítás, amely részben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével jött létre.

Nincs vége...
Az első világháborúban egymásnak feszülő országok katonai vezetői – a politikai irányítás jóváhagyásával – 1916–1917 fordulóján ismét a döntő harc megvívására készültek. Ezzel párhuzamosan azonban a diplomaták is aktivizálták magukat, s megkezdődtek a különböző béketapogatózások is.

Remény és pokol
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „Remény és pokol 1956” című dobozkönyvet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából elkészült kötet számos különlegességet tartogat az olvasónak.

A gyűjtő
Egy hálás téma néha közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. A Magyar Honvéd szerkesztőségétől mindössze néhány méterre dolgozik Sziráki Szabolcs, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. rendezvénytámogató osztályának menedzsere, akinek jelentős magángyűjteménye van az 1945 utáni katonai lap- és könyvkiadás termékeiből.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2016. október 24. és november 11. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Beszámolunk továbbá a százéves Tóvizi Kálmán nyugállományú alezredes köszöntéséről, illetve arról, hogy a határon szolgáló katonai rendészek közúti balesetnél nyújtottak segítséget.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu