Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-11-11 13:05
Magyar Honvéd 2016. november
A Magyar Honvéd magazin novemberi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Egységben az erő
A keletről és a délről érkező fenyegetéseket egyaránt komolyan veszi a NATO, és cselekszik is annak érdekében, hogy védelmet nyújtson a szövetségeseknek – így foglalható össze a 2016. október 26–27-én, Brüsszelben megtartott védelmi miniszteri találkozó lényege, amelyen már a júliusi varsói „csúcson” hozott döntések konkrét végrehajtásáról egyeztettek a résztvevők.

Félidőben

Bosznia-Hercegovinában, az Európai Unió vezette EUFOR ALTHEA misszió törzsfőnökeként szolgál már közel fél éve Sáfár Albert dandártábornok, akit az elmúlt hónapok tapasztalatairól, munkaköréből adódó feladatairól kérdeztünk.

NAGYVILÁG

Szövetségben
Az Amerikai Egyesült Államokban tett négynapos munkalátogatást dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A tárcavezető és kísérete egyebek mellett ellátogatott a Pentagonba, felkereste a NATO, a Nemzeti Gárda és az Egyesült Államok hadseregének különböző szintű parancsnokságait, továbbá részt vett több magyar vonatkozású, az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójához kapcsolódó rendezvényen is.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az afganisztáni medálparádéról, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának balkáni útjáról, illetve a KFOR parancsnokhelyettesi posztján történt váltásról is.

SEREGSZEMLE

A bocskais karjelzés kötelez
A hadsereg legnagyobb dandárját irányítani óriási elismerés, de ugyanakkora felelősség is egy parancsnok számára. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a közelmúltban kapott lehetőséget arra, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokaként kamatoztassa eddig megszerzett parancsnoki és törzsmunkával kapcsolatos tapasztalatait.

Októberben történt
A doberdói emléktábla-avatásról, a szolnoki katonai megfigyelői tanfolyamról, a túlsúlyos és túlméretes közúti szállítmányok kísérőinek felkészítéséről, a legénységi állományba tartozó katonák illetményemeléséről, illetve a HM HIM díszudvarán tartott kegyeleti gyertyagyújtásról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Gyorsabban, hatékonyabban
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred rendszeresen vesz részt nemzetközi gyakorlatokon. Már csak azért is, mert hazánkban nincs olyan lőtér, ahol légvédelmirakéta-éleslövészetet lehetne végrehajtani. Bár a Szlovákiában rendezett Tobruq Legacy 2016 nevű többnemzeti gyakorlaton nem volt éles rakétaindítás, ugyanakkor figyelemre méltó tény, hogy a győriek technikai eszközei jóval gyorsabban értek ki a helyszínre, mint eddig bármikor.

Búvárok a bányatóban
Szentesi műszaki és budapesti tűzszerészbúvárok gyakoroltak a hegyeshalmi bányatóban. Az egyhetes kiképzésen a mélymerülés (szakszóval dekompressziós merülés) elméleti és gyakorlati fogásait sajátították el, frissítették fel.

Életerős harcosok
A Magyar Honvédség egészségügyi „fellegvárában”, Budapesten, a Honvédkórház Róbert Károly körúti telephelyén működik a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK, angol nevén NATO Centre of Excellence for Military Medicine – MILMED COE). A szervezet igazgatói teendőit 2016. július közepén dr. Fazekas László orvos ezredes vette át.

A magyar fehér holló
Ritka, mint a fehér holló, tartja a jól ismert szólás. Katonai berkekben mindez úgy hangzana: ritka, mint a DCM-század. Ritka és nem is annyira ismert. Magazinunkban ezért most bemutatjuk az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének egyik legspeciálisabb magyar századát.

HADITECHNIKA

Több, mint szállítóhelikopter
Október 13-án jeles ünnepség zajlott a Connecticut állambeli Stratfordban. Átadták az amerikai hadsereg ezredik UH–60M Black Hawk szállítóhelikopterét; ez a típus még évtizedekig a fegyvernem alapvető szállító- és különleges rendeltetésű forgószárnyasa marad.

Hajóvadászok
Az elektronikus sajtó révén nemrég az egész világot bejárta az a videó, amelyen egy HSV–2 SWIFT katamarán (kéttestű) szállítóhajó látványosan, nagy lángokkal ég. Nem baleset következtében: egy kínai fejlesztésű partvédelmi rakétarendszer találta el.

HÁTORSZÁG

Hadapródok
Általános iskolás és középiskolás csapatok vettek részt az Országos Haditorna Verseny megyei döntőin, amelyet a fővárosban és az ország összes megyéjében megszervezett az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, a katonai és társadalmi szervezetek támogatásával.

Katonás civil
Katona szeretett volna lenni, de az élet közbeszólt. Helischer Nikolett azonban nem adta fel, és álmát a festővásznon valósítja meg.

Végre vége?
Az első világháború harcterein 1916 végére alábbhagyott a hadműveletek intenzitása. A szemben álló felek kimerültek, s voltak olyan államok, amelyek ebben az időszakban már nemcsak a csatamezőkön, hanem a diplomácia területén is keresték a megoldást a harcok lezárására.

Kézfogás a honért
Az 1990-ben alakult Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége felismerte, hogy a haza és a honvédelem ügye érdekében katonagenerációkon átívelő, széles körű összefogásra van szükség. Éppen ezért szervezte meg, huszonöt esztendővel ezelőtt először, a katonanemzedékek találkozóját. A résztvevők idén az elmúlt negyedszázadra is emlékeztek az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Háromszori újjászületés
Vadas Jenő nyugállományú alezredes a Magyar Honvédség egyetlen vadászpilótája, aki két alkalommal katapultált sikeresen. Ezek mellett – Jak–52-essel – volt egy „hasra érkezése” is.

Újra úton
Két barát, egy honvéd alezredes és egy katonai fotóriporter. Egy újabb Út; 350 kilométer, tele élménnyel, érzéssel és rabul ejtett pillanattal. Az Út, vagyis El Camino: a fizikai erőnlét, a kitartás, az akaraterő és az elszántság próbája, a nyitottság, az elfogadás és az önmagunk megismerésének spirituális kalandja.

Közérdekű
Összeállításunkban hírt adunk a tábornoki kinevezésekről, közöljük az október 23. alkalmából elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2016. szeptember 26. és október 21. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Beszámolunk továbbá a 68. Frankfurti Könyvvásárról, melyen a Zrínyi Kiadó is képviseltette magát.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu