Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-10-13 17:57, Takács Vivien
Kortárs kiállítás a Stefánia parkjában
Megnyílt a Stefánia Szoborpark első őszi tárlata Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ kertjében, október 12-én, szerdán. A tárlat fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.


A kiállítás megnyitója előtt a megjelentek tárlatvezetésen vehettek részt: az alkotókkal együtt közösen megtekintették a szobrokat. Kaposvári László Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke megnyitójában elmondta, hogyan lett az ötletből terv. „2015 novemberében Klacsmann Péter, a Magyar Kultúra Egyesület elnöke, a kiállítás kurátora megkereste a honvédelmi kulturális központ vezetőségét, hogy mi lenne, ha magyar kortárs szobrászművészek alkotásait állítanák ki a Stefánia Palota kertjében?” - elevenítette fel, hozzátéve: a tervezést követően „a tettek mezejére léptek” és egy hosszú logisztikai folyamat után érkeztek el a mai naphoz.A kiállítás célja a kortárs hazai köztéri szobrászművészet bemutatkozási lehetőségének megteremtése és bővítése. A tárlatot berendezők – a park adottságaihoz igazodva – arra törekedtek, hogy minden alkotás megfelelő hangsúlyt és teret kapjon, a kiállítás egésze pedig kiegyensúlyozott művészi élményt nyújtson a látogatók számára. A közel ötven, nagyméretű alkotás egy időben jelenik meg, amire eddig nem volt példa a magyar szobrászművészetben.

Oláh Katalin Kinga szobrászművész a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: Doboz című alkotásában többek között olyan tárgyak is vannak, amiktől nem szívesen válik meg, de ugyanakkor már nem tudja azokat hova tenni. „Több éve felhalmozódott tárgyakat láthat az alkotásomban a néző. Van közte fogkefe, körömlakk, gyógyszer, májkrémes konzerv, de még egy földből kiásott villa is” - avatott be a részletekbe a művész. Megtudtuk: számára az édesapja régi mobiltelefonja a legkedvesebb tárgy, amit beletett a dobozba.A Stefánia Szoborpark megvalósulását a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a művek helyszínre szállításával segíti, míg a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ a csodálatos helyszínnel és eszközökkel járul hozzá folyamatosan a kiállítások sikeréhez. A magyar építőiparban jelentős szerepet betöltő A-Híd Zrt. és a Magyar Kultúra Egyesület a Stefánia Szoborpark rendezvényeinek főtámogatójaként segíti a projektet, amely fél év múlva új alkotásokkal várja a látogatókat.

Fotó: Tóth László
kapcsolódó tartalmak
Kortárs kiállítás a Stefánia parkjában
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-12-14 07:14
2017-12-13 22:35
2017-12-13 21:54
2017-12-12 18:51
VIDEO
2017-12-14 07:14
2017-12-13 22:35
2017-12-13 21:45
2017-12-12 22:00
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu