Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-09-19 11:02
Magyar Honvéd 2016. szeptember
A Magyar Honvéd magazin szeptemberi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Páncélos-parancsnok
Negyvenéves katonai pályafutása újabb mérföldkövéhez érkezett az MH Összhaderőnemi Parancsnokság nemrég kinevezett parancsnoka, Huszár János vezérőrnagy.

NAGYVILÁG

Égi kavalkád
Ha valaki annak próbálna utánajárni, hogy pontosan milyen felségjelzésű repülőgépek hol és milyen bevetéseket hajtanak végre az „Iszlám Állam” és más terrorszervezetek ellen – annak sok sikert és rengeteg szabad időt kívánok. Tucatnyi ország és legalább ennyiféle érdek, valamint cél érintett a Szíria és Irak feletti légi akciókban.

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek a pakisztáni helikopter-beszerzésről és az ausztrál páncélozott szállítójármű-program jelenlegi állásáról is olvashatnak, illetve arról, hogy amerikai haditengerészet hadrendbe állíthatónak minősítette a Lockheed Martin fejlesztette Symphony Block 40 önvédelmi zavarórendszert.

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöki és támogató főnöki beosztásának átadás-átvételéről, az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj új parancsnokának beiktatásáról, illetve a szomáliai magyar napról.

SEREGSZEMLE

Átfestett Mókusok
Augusztus elején új, a katonai feladatokhoz jobban illő színt kapott a Magyar Honvédség két, kiképzési feladatokra használt Aerospatiale AS–350B Écureuil (Mókus) helikoptere.

Augusztusban történt
A magyar részvétellel megtartott grúziai hegyi kiképzési tanfolyamról, a tiszt- és altisztjelöltek szentendrei alapkiképzéséről, a tisztavatásról, illetve a katonazenekari fesztiválról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Huszonöt nap össztűz
Állítólag még a legtapasztaltabb katonák se emlékeznek olyan gyakorlatra, ahol a résztvevők huszonöt napon keresztül hajtottak végre különböző éleslövészeti feladatokat. A Warpaint Ride 2016 elnevezésű amerikai–magyar hadgyakorlaton pontosan ez történt.

Terrorháló
A propaganda és a lélektani hadviselés a háborúk nélkülözhetetlen kelléke. A technológia fejlődésével azonban a kommunikáció kitört a korábbi, egyirányú, információközlő szerepéből. napjainkra minden eddiginél hatásosabb eszközzé vált a terrorizmus markában az internet, amelyet hatékonyan és brutálisan használ fel céljai érdekében az „Iszlám Állam” nevű terrorszervezet.

Tizennyolc hét a levegőben
Több mint háromezer repült óra, a vágyottnál tizenhárommal több ejtőernyős ugrás, a pilóták által (is) még mindig nyilvántartott szorzó szerint 58 év 124 nap szolgálati idő: októberben lesz 63 éves. Nyugállományba vonult Lamos Imre dandártábornok.

HADITECHNIKA

Áthidaló megoldások
A hadszíntereken gyakran fordul elő, hogy a gumikerekes, de még a lánctalpas járműveket is megállító akadály bukkan fel. Ekkor tesznek jó szolgálatot a hídvető járművek, amelyek képesek „átlépni” ezeken a problémákon.

HÁTORSZÁG

Városköszöntő
Megalakulása óta, a nagy nyilvánosság előtt először saját helyőrségében, Szolnokon mutatta be képességeit az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred. A Tisza partján rendezett városi ünnepségen a Magyar Honvédség ejtőernyős-válogatottja pedig látványos célba ugró versennyel köszönte meg a szolnokiaknak azt a biztatást, amely hozzásegítette őket a világbajnoki aranyéremhez.

Riói leltár

Véget ért a XXXI. nyári olimpia, amelyen Magyarország 160 sportolóval vett részt. Közülük a Budapesti Honvéd Sportegyesület több versenyzője, illetve más katonasportolók is kiváló eredményeket értek el.

Hátborzongatóan élethű
A Sziklakórház – hajdan a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórháza − a budai vár alatt található, hetvenkét évvel ezelőtt, egészen pontosan 1944. február 20-án nyitották meg, és 1956-ban is használták. A titkos objektumot 2007-ben tették látogathatóvá. Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása – több mint kétszáz bábu – mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését.

Megálmodta, megalkotta
A repülés és a rakétatechnika magyar úttörője az 1827. augusztus 30-án Martin Lajos volt, aki 1848-ban tanulmányait félbeszakította és beállt katonának Mészáros Lázár altábornagy seregébe.

Újra rotor-szélben
A székesfehérvári repülés megkezdésének századik évfordulójára emlékeztek a börgöndi repülőtéren.

Birodalmak alkonya
Az Osztrák–Magyar Monarchia szempontjából kétséget kizáróan a három és fél hónap harcot követően szeptember 20-án véget ért Bruszilov-offenzíva volt a legnagyobb jelentőségű hadiesemény 1916-ban. A luck–oknai áttörés néven is emlegetett hatalmas méretű orosz támadás ugyanis kis híján kikényszerítette a dualista birodalom kilépését az első világháborúból.

Örömtelen örömlányok
A Nagy Háború osztrák–magyar tábori és tartalék bordélyait, örömlány-szolgálatát, valamint a katonák között rohamosan terjedő nemi betegségek elleni védekezés előírásait ismerhetik meg a látogatók az év végéig a Kecskeméti Katona József Múzeum 16 éven felülieknek szóló kiállításán. A témát dr. Balla Tibor alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Intézete kutatóosztályának vezetője részletesen is feldolgozta.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük az augusztus 20. alkalmából elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2016. július 25. és augusztus 26. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá csongrádi Béri Balogh Ádám Honvédklub megalakulásának 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségről.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu