Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-08-12 08:07
Magyar Honvéd 2016. augusztus
A Magyar Honvéd magazin augusztusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Veszélyforrások
A 2016 júliusában, Varsóban tartott NATO-csúcstalálkozó fontos változásokat hozott a szövetség életében. A hangsúlyok eltolódása, az új feladatok megjelenése a katonai tömb minden országát, így hazánkat is érinti.

Tudástár
Minden szervezet munkáját segíti, ha a működéséhez szükséges adatok könnyen és gyorsan elérhetők. Nincs ez másképp a Magyar Honvédségnél sem – még ha az első lépések nem is bizonyulnak egyszerűnek.

NAGYVILÁG

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a dán repülőgép-beszerzésről, a dél-koreai haditengerészet legújabb fregattjának vízre bocsátásáról, illetve az izraeli IAI vállalat felfegyverezhető harctéri robotjáról is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az EUFOR magyar kontingensének váltásáról, a Koszovóban megrendezett Dancon March elnevezésű menetgyakorlatról, illetve a ciprusi ENSZ-medál átadási ceremóniáról.

SEREGSZEMLE

Könnyebb, okosabb
A különleges műveletek biztonságos és hatékony végrehajtásához különleges eszközök, fegyverek szükségesek. Köszönhetően a kiváló és évekre visszanyúló amerikai–magyar együttműködésnek, újabb modern felszereléssekkel gazdagodott a Magyar Honvédség.

Júliusban történt
A hazánkban zajló, Warpaint Ride 2016 elnevezésű, közös amerikai–magyar gyakorlatról, a szentesi alapkiképzés kezdetéről, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ élén történt igazgatóváltásról, illetve a szentendrei altiszti esküről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Ciprusra készülve

Nemzetközi zárógyakorlaton bizonyították felkészültségüket az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erő magyar kontingense 40. váltásának tagjai. Szeptembertől felügyelik majd a kettéosztott sziget békéjét. A kontingens tervezett parancsnoka Lázár József alezredes.

Üzenet keletre
2015 a biztonságpolitikai szakértők véleménye szerint a nagy láthatóságú gyakorlatok visszatérésének éve volt. A NATO egyértelmű eszközökkel félreérthetetlen üzenetet küldött Oroszországnak: ha kell, készen állunk.

Katonanemzedékek

Április óta új elnök áll a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének élén. Hazuga Károly nyugállományú altábornagy sorrendben immáron az ötödik vezető ezen a poszton.

A levegő párducai
Amerikai F–16-os vadászgépek készülődnek felszállásra az MH Pápa Bázisrepülőtéren – a látvány egyszerre szokatlan és természetes. A Panther Strike 2016 nevű, többnemzeti repülőkiképzés nyílt napján ráadásul még több hasonló jelenet fogadott minket.

HADITECHNIKA

Ismét főszerepben
A NATO keleti határai mellett kialakult feszült helyzet, illetve a katonai szövetség védelmi prioritásainak eltolódása ismét felértékelte a tüzérség, ezen belül is a nagy ütőerővel és védelmi képességekkel rendelkező önjáró tüzérség szerepét.

HÁTORSZÁG


Repülőmúlt
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis a Magyar Honvédségen belül élen jár a hagyományőrzésben. Ez a munka 1964-ig nyúlik vissza, amikor megnyílt a tiszti iskola csapatmúzeuma. Kezdetben csak az intézmény történetével kapcsolatos feladatokat mutatta be a tárlat, de a rendszerváltás utáni időszakban ez sokat változott.

Isonzó Expressz

Az első világháború során az olasz front két meghatározó szakasza, az Isonzó és a Doberdó került be fogalomként a magyar köztudatba. E két terület legfontosabb helyszíneit látogatták meg 2016. július 17–21. között a Budapestről indult különvonat, az Isonzó Expressz utasai.

Hadikultúra cseh módra

Immáron huszonhatodik alkalommal rendezték meg Csehországban a Bahna Katonai Kiállítást, melynek keretében – egyebek mellett – a hazai és külföldi érdeklődők megismerhetik a cseh hadsereg katonáinak felkészültségét is.

Gyors győzelem
Bár a legnagyobb titoktartás közepette csatlakozott a hármas szövetséghez (vagyis papíron a központi hatalmak táborához tartozott), Románia az első világháború kitörésekor semleges maradt. Idővel természetesen mindkét hadviselő fél maga mellé akarta állítani, s végül az antant akarata érvényesült: 1916. augusztus 27-én a balkáni ország az ő oldalukon lépett be a harcokba.

Apróhad
Idén nyáron sok fiatal akadt, akik hazánk, illetve a nagyvilág népszerű nyaralóhelyei mellett egy-egy hétre valamelyik laktanya falai közé is beköltöztek. A haderő honvédelmi, pályára irányító táboraiban megtapasztalhatták: katonáéknál is legalább olyan buli a nyár, mint például a felhőtlen koktélozgatás valamelyik homokos tengerparton.

Tisztelgés a levegőből
Huszonnyolc gépből összeállított kötelék tagjaiként, a Magyar Honvédség Gripenjei is köszöntötték a varsói NATO-csúcstalálkozó résztvevőit. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS–39-eseit Ivanics Gyula százados és Terpó Zoltán főhadnagy vezették.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2016. június 27. és július 22. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyári gyerektáboráról, illetve arról, hogy a Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelékben szolgálatot teljesítő Sarok Máté őrmester járőrözés során elsősegélyben részesített egy helybéli férfit, aki egy esés következtében súlyosan megsérült.
kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu