Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-07-18 12:59
Magyar Honvéd 2016. július
A Magyar Honvéd magazin júliusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Gyászoljuk hőseinket
Búcsúzunk hősi halottainktól, a július elsején történt hortobágyi tűzszerészbaleset halálos áldozataitól.

Walestől Varsóig
A NATO jelene és jövője szempontjából is fontos, kétnapos csúcstalálkozóra került sor július 8–9-én Varsóban. A katonai szövetség tagországainak a közeljövőben egyszerre több irányból érkező, összetett kihívásoknak kell megfelelniük.

NAGYVILÁG

Miért éppen Afrika?
Második kiadásánál jár a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének „Afrikai terrorista és szakadár szervezetek” című, hiánypótló kötete. A könyv sikere az aktualitásban és a komplex megközelítésben rejlik.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az afganisztáni medálparádéról, a Bosznia-Hercegovinában szolgáló MH EUFOR Kontingens katonáinak kiképzési feladatairól, illetve a magyar részvétellel megrendezett koszovói nyári fesztiválról.

SEREGSZEMLE

Irány észak!
Júniusban rendezték meg Lengyelországban az egyik legnagyobb – Európa területén lebonyolított – NATO-hadgyakorlatot. A lengyel vezetésű erőpróbán közel két tucat ország több mint 31 ezer katonája vett részt.

Júniusban történt
A győri légvédelmi rakétaezred részvételével megtartott gyakorlatról, a tűzoltókatonák kiképzéséről, a 31. nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyamról, illetve a szerződéses katonák szentendrei eskütételéről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Szigorú ellenőrzés
Akciófilmbe illően mozgalmas gyakorlat zajlott június derekán Táborfalván, az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred katonáinak főszereplésével. A bemutatót a Honvéd Vezérkar főnöke is megtekintette.

Aranyérmes kiképzők
A Magyar Honvédség egyetlen ejtőernyős kiképzést végző alegysége az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozik. Tagjai alkotják nemzeti ejtőernyős válogatottunk gerincét is, s parádés győzelemmel kezdték az idei ejtőernyős célba ugró világkupa-sorozatot.

Válságkezelők
Négy nap, négy nemzet, hat helyszín, tizenkét együttműködő civil szervezet, harminckilenc gyakorló, negyvenegy biztosító katona és hatvanöt incidens – egy hagyományteremtő céllal rendezett gyakorlat távirati stílusban és számokban. Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ 2016. június 20–24. között szervezte meg első nemzetközi CIMIC és PSYOPS nem-kinetikus harcászati gyakorlatát a csobánkai kiképzőbázison.

Fegyverbarátság
A Magyar Honvédség 2016-ra meghatározott, kiemelt feladata az eszközpark és a katonák egyéni felszerelésének, fegyverzetének fejlesztése. A folyamat egyik fontos állomásaként június 15-én az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred új fegyverzeti és egyéni felszerelési eszközöket, míg az MH 86. Szolnok Helikopterbázis két kiképzőhelikoptert kapott.

Cívis minta
Egy tizenhét éves diák évek óta sorozatban nyeri el az ösztöndíjakat, a sport- és tanulmányi címeket, s mind fizikai, mind szellemi teljesítményét példaként emlegetik tanárai. Csernák Martint, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékét a jelek szerint nem lehet túlterhelni.

HADITECHNIKA

Fémharcosok
Kamaszkorom egyik kedvenc filmje volt az 1984-es Terminátor. Arnold Schwarzenegger izmai mellett az igazi újdonságot az a jövőkép jelentette, amelyet a kíméletlen gépharcos képviselt. Nos, ha a mesterséges intelligencia még nem is áll ilyen magas fokon, de a többé-kevésbé önállóan működő katonai rendszerek, robotok már mindennapjaink részei.

HÁTORSZÁG


Időutazás
Idén harmadik alkalommal rendezték meg a HMFest elnevezésű rendezvényt, azaz a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált. A kunszállási Somogyi Lovas Szabadidőközpontban számos korszak hadserege elevenedett meg a nézők legnagyobb örömére.

Katonák két keréken

A motorozásért rajongó katonák országos összefogásának megteremtésén fáradozik a Szentesi Huszárok túramotoros szakosztálya. Hasonló céllal alakult a Katona Motoros Sportegyesület is. A két szervezet kapcsolata baráti, idén közösen rendeznek egy motoros találkozót augusztus elején, Szentesen.

Csúcstárlat
Magyarország a Nagy Háborúban címmel nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új állandó kiállítása, amely számos korszerű megoldással, például mobilkódok segítségével megszerezhető tudással, digitális játékokkal, illetve látványos enteriőrökkel várja a látogatókat. A részletekről a két rendező, dr. Baczoni Tamás őrnagy és dr. Sallay Gergely beszélt magazinunknak.

Mentálisan nehéz…

Júniusban szerezett olimpiai kvótát Marosi Ádám főhadnagy, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kommunikációs tisztje, akivel sportpályafutása kezdeteiről, felkészüléséről és távlati céljairól beszélgettünk.

Munkám mindig van
Helikoptervezetőből mozgósítási főtiszt, majd nyugdíjazásáig a toborzóosztály vezetője. Számtalan tudományos tanulmány és cikk szerzője, a hadtudományok doktora. Lapalapító, felelős szerkesztő és a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének külső munkatársa. Lokálpatrióta és a katonai múlt fáradhatatlan kutatója. Földesi Ferenc nyugállományú ezredessel beszélgettünk.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2016. május 23. és június 24. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Múzeumok Éjszakája elnevezésű kulturális rendezvénysorozat keretében megtartott programokról.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu