Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-05-13 10:57
Magyar Honvéd 2016. május
A Magyar Honvéd magazin májusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Érezzük az ország bizalmát
2016 tavasza már nemcsak az örökség számbavételének időszaka volt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter számára, hanem a tárca és a Magyar Honvédség előtt álló új feladatrendszerek átgondolásának, a „főcsapásirány” meghatározásának időszaka is.

Alkalmazott tudomány
Az elmúlt két évben egyre többet lehet hallani és olvasni a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyről. A háttérben dolgozó csapat munkájának megismerésében dr. Besenyő János ezredes, a szervezet vezetője volt segítségünkre.

NAGYVILÁG

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az orosz légierő repülőgép-beszerzéséről, illetve az amerikai hadsereg AH–64D Apache típusú helikoptereinek modernizációjáról is olvashatnak, illetve arról, hogy Kanada 500 könnyű, páncélozott terepjáró járművet vásárolt meg.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Koszovóban magyar részvétellel megrendezett gyakorlatokról, az EUFOR ALTHEA kötelékében történt törzsfőnökváltásról, illetve az ENSZ égisze alatt Közép-Afrikában szolgált magyar katonák hazatéréséről.

Politikai sakkjátszma
A február végén kezdődött szíriai tűzszünet csupán „hasznos hozadéka” a stratégiai szinten történt változásoknak. A viszály külső és belső szereplőinek akár hosszabb távon is megfelelhet egy alacsony intenzitású konfliktus fennmaradása – valódi béke nélkül. Minderről Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa beszélt magazinunknak.

SEREGSZEMLE

Áprilisban történt
A győri ezrednél tartott katasztrófavédelmi gyakorlatról, a külszolgálatra készülő katonák szolnoki felkészítéséről, illetve a pozsonyi kül- és biztonságpolitikai konferencián történtekről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Túszmentés Táborfalván
Táborfalván hajtott végre közös kiképzést egy amerikai–magyar különleges műveleti csoport. Képességeikről, felkészültségükről Colleen Bell, az Egyesült Államok Budapesten akkreditált nagykövete személyes tapasztalatokat is szerzett.

Légi támogatók

Egy vadonatúj feladatkör ellátására készültek fel a közelmúltban az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái. A tevékenység megkezdéséhez egyrészt technikai fejlesztés, másrészt világszínvonalú oktatóállomány, és persze rengeteg munka, tanulás, gyakorlás kellett.

Fentről érkeztek
Az Egyesült Államok hadserege mellett számos NATO-tagállam és partnerország, köztük hazánk haderejének kijelölt erői voltak ott a Saber Junction 2016 nemzetközi hadgyakorlaton, a németországi Hohenfels gyakorlótéren.

Az iskolapadból a terepre
A korábbi hasonló tanfolyamokhoz képest (kísérleti jelleggel) idén teljesen új típusú feladatokat is végre kellett hajtaniuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvéd tisztjelöltjeinek az MH Béketámogató Kiképző Központban számukra szervezett békeműveleti alapfelkészítésen.

A fokos lecsapott
Közel százötven méter hosszú, hatvan tonna teherbírású hidat építettek a Tiszán az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred pontonos századai. A Szentesi Fokos 2016 elnevezésű gyakorlat záró mozzanatát, a NATO kiképzési munkacsoportjának Magyarországon tanácskozó tagjai mellett, megtekintette az Ohiói Nemzeti Gárda hazánkban állomásozó összekötő tisztje is.

HADITECHNIKA

A brazil mindenes
Egy brazil kihívó igyekszik megrendíteni a világ egyik legsikeresebb katonai szállítógépe, a C–130J Super Hercules uralkodását. Vajon képes lesz-e erre az Embraer KC–390?

HÁTORSZÁG

Mindig nyitva
Leginkább építési területhez hasonlít mostanság az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ partközeli szakasza. Ettől persze a Honvédüdülőként (köz)ismert katonai objektum nincs lezárva. Sőt, mi több: immár a holtszezon fogalma is ismeretlen. A tavaly november elsejétől a szervezet élére kinevezett Piros Ottó ezredes, parancsnok vezetésével az állomány gőzerővel és valóságos fejlesztés-armadával készül a főszezonra.

Verduni vérszivattyú

Az első világháború leghosszabb csatáját Verdun-nél vívta a francia és a német hadsereg. A harc 1916. február 21-én kezdődött és tíz hónappal később, december 18-án ért véget. Ekkor a frontvonal szinte pontosan ugyanott húzódott, mint 300 nappal korábban, az első ágyúlövés eldörrenésekor. Mindezek ismeretében különösen megdöbbentő a szemben álló felek vesztesége, amely meghaladta a 700 ezer főt.

Szó szerint kivívta
Rédli András főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia katonai testnevelési és közelharc-módszertani részlegének tisztje csapatban és egyéniben is részt vesz a Rio de Janeiró-i nyári ötkarikás játékokon.

Program-kavalkád
A 23. alkalommal megrendezett műszakiak napján a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a rendőrök, a katasztrófavédelem szakemberei, a tűzoltók, a sportolók, a KatonaSuli-programban részt vevő diákok és a honvéd hagyományőrzők látványos bemutatókkal, a szervezők pedig kulturális és sportrendezvényekkel szórakoztatták az érdeklődőket.

A közösségteremtő
Harminc éve irányítja és koordinálja az egykori katonatársak közösségeinek szervezeti életét Deli József nyugállományú ezredes. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének egyik alapító tagja, a szövetség dél-alföldi régiójának tiszteletbeli elnöke a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2016. március 28. és április 22. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit, illetve a HM Zrínyi Nonprofit Kft. beszámolóját. Hírt adunk továbbá arról, hogy két kollégánkat, Antal Ferencet és Blénesi Csabát a közelmúltban oklevéllel jutalmazta a Motorola – Tatami Sport Fullcontact Karate magyar bajnokság szervezőbizottsága a sportág népszerűsítéséért tett erőfeszítéseik elismeréseként.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu