Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-04-22 11:39
Magyar Honvéd 2016. április
A Magyar Honvéd magazin áprilisi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Befogadók
A NATO hatékonyabb fellépése érdekében létrehozott új szervezetek közül az egyik Magyarországon kezdte meg működését.

NAGYVILÁG

Lépéskényszerben a biztonságért
2016. március 22-én három robbanás rázta meg Belgium fővárosát, Brüsszelt. Két – csavarokkal és szögekkel „dúsított” – pokolgép a városhoz közeli Zaventem repülőterén, míg egy a Maalbeek metróállomáson lépett működésbe.

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a Sea King Mk. 4 típusú helikopter utolsó küldetéséről, az ausztrál haditengerészet legújabb atommeghajtású tengeralattjárójának hadrendbe állításáról és a lengyel hadsereg tervezett járműbeszerzéseiről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Honvéd Vezérkar főnökének iraki látogatásáról, az EUFOR élén történt parancsnokváltásról, illetve a magyar KFOR-katonák részvételével megrendezett lövészetről is.

SEREGSZEMLE

Kollektív intelligencia
A légierő berkeiben gyakran utalnak egy fényképre, melyen katonák és civilek állnak a korábbi légierő-parancsnokság épületébe vezető lépcsőkön, illetve képletesen szólva: egy út kezdetén. Öt évvel ezelőtt – 2011. április elsején – alakult meg ugyanis az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ.

Márciusban történt
A tatai Klapka-dandár 101. tüzérosztályának katonái részvételével megtartott tereptankiképzésről, a NATO válságkezelési gyakorlatáról, illetve a harctéri sérülések ellátásának tapasztalatait és a legmodernebb eljárásokat bemutató tanfolyamról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Áthidaló megoldás
Több mint egy évtized után ismét képeztek „hídvetőket” a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A BLG–60M típusú hídvetőgép kezelését január óta ketten sajátították el, s tették le a gépkezelői vizsgát a szentendrei MH Altiszti Akadémián.

Hermetikus határzár
A hazánk területére Szerbia felöl illegálisan belépők 99 százalékát elfogják, ami a gyakorlatban hermetikus határzárat jelent. A szerb–román–magyar hármas határtól a Dunáig terjedő szakasz biztonságát többek közt az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék keretében szolgáló katonák garantálják.

Teljes országnyi hatáskör
Idén ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. A Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó, országos hatáskörű, ezredszintű szervezetet a civil életben nagyon sokan még mindig csak a régi nevén, kieg.-ként emlegetik. Pedig lényegesen szerteágazóbb a feladatköre, mint a korábbi MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központnak vagy az egykori Kelet-, illetve Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságoknak volt.

Ejtőernyősünnep
Vitéz Boksay Antal 1918. március 23-án, a dél-tiroli Pergine repülőterén végrehajtotta az első magyar ejtőernyős ugrást. Az akkori tettére emlékezve, napjaink ejtőernyősei március 23-án ünneplik fegyvernemi napjukat; mint már évek óta hagyományosan, idén is Szolnok, közelebbről az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázis volt a találkozó helyszíne.

Távol Afrikától?
Tífusz, kolera, lepra… Mi többnyire filmekből ismerjük ezeket a betegségeket, de vannak országok, ahol olyan mindennaposak, mint nálunk a nátha. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának néhány orvosa három hetet töltött Nigériában, hogy részt vegyen egy tanfolyamon, s az így szerzett tudást itthon és a missziós területen egyaránt kamatoztathassa.

HADITECHNIKA

A hihetetlen Hercules
2015 utolsó napjaiban újabb fejezettel bővült a repülés története: a Lockheed Martin a kétezer-ötszázadik C–130 Hercules szállító repülőgépet adta át. A típus sikere példátlan, mind a darabszámot, mind a több évtizedes, folyamatosan zajló gyártást tekintve.

HÁTORSZÁG

Emlékek őrzői
A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség 1919-ben magánalapítványként jött létre: azt vállalta, hogy felkutatja a külföldön meghalt német katonák földi maradványait, majd azokat méltó módon végső nyugalomra helyezi, és gondozza az így kialakított temetőket.

Ikerjáték
Egy tiszafüredi ikerpár úgy gondolta, jó lehetőség lenne szerepelni egy magyar filmben. Jelentkeztek hát a szereplőválogatásra, s bár csak egy szerep volt, mindketten megkapták, mondván, úgyis teljesen egyformák, forgathatnak egymást váltva. Farkas Balázs és Farkas Gergő akkor még nem tudhatták, hogy egy világhírű produkcióban vesznek részt, pedig a Saul fia mindent megnyert, amit megnyerhetett. Hogy mi köze történetüknek a honvédséghez? Gergő részéről nagyon is sok. Jelenleg az ország egyetlen katonai középiskolájának a növendéke.

Civil kurázsi
Veteránok, civil gyűjtők, hagyományőrzők és történészek fogtak össze, hogy bemutassák a Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség egyik legnépszerűbb, mégis legtitokzatosabb csapatnemét, a mélységi felderítőket és különleges világukat. Így jött létre az MN–MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör.

Modern lovagok
A légi járművek első világháborús katonai alkalmazásával párhuzamosan megjelentek az égbolton a repülő ászok, a korszak kiemelkedő képességű, gépeiket egyedi jelzésekkel díszítő vadászpilótái, akik afféle modern lovagokként vívták meg párbajaikat a levegőben.

Kvótát szereztek
Dávid Kriszta és Tobai-Sike Renáta sportlövők részt vehetnek a nyári, riói ötkarikás játékokon. Odavezető útjukról, felkészülésükről a Budapesti Honvéd Sportegyesület lőterén beszélgettünk.

Bajnok a négyzeten
Bár ma már a síelés nem része a katonai (sport)kiképzésnek, a honvédségi berkeken belül az egyik legkedveltebb téli sport. Rendszeresen megtartják a Magyar Honvédség-szintű bajnokságot is, Samu Imre főtörzsőrmester, az MH 54. Veszprém Radarezred logisztikai zászlóaljának beosztott ellátóaltisztje pedig ezeken rendre jól szerepel: kategóriájában 2013-ban és 2016-ban is az első helyen végzett.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a március 15. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2016. február 22. és március 25. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy kollégánk, Dévényi Veronika fotóriporter két képe is sikeresen szerepelt a 2015. évi sajtófotó pályázaton.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu