Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-02-12 12:18
Magyar Honvéd 2016. február
A Magyar Honvéd magazin februári számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Biztonság, hatékonyság
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartották a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletét. A rendezvényen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kijelentette: a haderő képes szavatolni a magyar emberek biztonságát, dr. Benkő Tibor vezérezredes pedig a toborzást, a megtartást és a képességfejlesztést jelölte meg a legfontosabb célok között a 2016-os évre.

NAGYVILÁG

Terrorveszély
A 2015. novemberi, párizsi terrortámadás-sorozathoz hasonló akciók elkövetésére készül az Iszlám Állam; ezt egy propagandavideóban is a világ tudomására hozta. Rob Wainwright, az Europol vezetője szerint az újabb merényletekre valóban komoly esély van.

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az orosz–egyiptomi fegyverüzletről, illetve a brazil tengerészgyalogság kétéltű páncélozott járműveinek modernizációjáról is olvashatnak, továbbá arról, hogy a nyáron Lengyelországban megkezdődik az egységes európai rakétavédelmi rendszer részét képző újabb támaszpont építése.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a pristinai medálparádéról, a nápolyi NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettesének szarajevói látogatásáról, illetve a Maliban szolgáló – magyar és portugál katonák alkotta – mesterlövészkiképző-csoport tevékenységéről.

SEREGSZEMLE

A holland kapcsolat
A Magyar Honvédség kétoldalú katonai kapcsolatai között különlegesnek mondható a holland haderőhöz fűződő viszony. Tíz évvel ezelőtt éppen tőlük vettük át Afganisztánban, Baghlan tartományban, az újjáépítést segítő szolgálatot, a hollandok pedig jó ideje, kétévenként, térítés ellenében az MH Bakony Harckiképző Központ által felügyelt és működtetett gyakorlótereken tartanak hadgyakorlatokat.

Januárban történt
Az iraki és koszovói külszolgálatra indulók búcsúztatásáról, az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam zárásáról, a hejcei megemlékezésről, illetve a NATO Katonai Bizottságának ülésén történtekről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Felkészítés és megújulás
Ötvenhét nemzetközi és nemzeti felkészítés, négy angol nyelvi képzés, közel kétezer katona missziós alkalmassági követelményeinek felmérése, önkéntes műveleti tartalékosok beosztásra történő felkészítése, és néhány előre nem tervezett feladat – sűrű évet hagyott maga mögött az MH Béketámogató Kiképző Központ.

Hazatértek
Litvániai külszolgálata végeztével hazatért a Baltic Air Policing (Balti Légtérrendészeti Szolgálat) 39. váltásának magyar kontingense. A misszió négy hónapja során négyszázharminc órát repültek, több mint száz éles- és gyakorlóriasztásra reagálva.

A név kötelez
Az MH Egészségügyi Központ a Magyar Honvédség talán legismertebb, legnépszerűbb és legösszetettebb szervezete. Állományának tagjai misszióban, hazai alakulatoknál, a határ menti feladatok ellátásánál, kiképzési biztosításnál vagy a szervezet bármelyik telephelyén nap mint nap dolgoznak egyetlen cél, az egészség és az élet védelmének érdekében.

Radar(kör)kép
A múlt évben, egészen pontosan 2015. július 15-én állt hadműveleti szolgálatba Medinán a harmadik 3D-s radar, így több mint fél éve teljes gőzzel (illetve jelkisugárzással) üzemel haderőnkben a modern, háromdimenziós radarrendszer.

Szimuláljunk!
Egy légvédelmi irányító számára nincs értékesebb tapasztalatszerzési lehetőség, mint amikor kiképzési repüléssel egybekötve gyakorolhatja az éles helyzetben alkalmazandó eljárásokat. Valós felszállás, valós repülőgép-vezető, valós repülési paraméterek. Ám az is nyilvánvaló, hogy az ilyen alkalmak mellett a kiképzésben és a felkészítésben óriási szerephez jut a minden lehető paramétert figyelembe vevő szimuláció.

HÁTORSZÁG

Amerikai–szovjet randevú Kecskeméten
A (katonai) repülés iránt érdeklődőknek szomorú hír volt a bejelentés a tavalyi év végén: a Magyar Honvédség megnövekedett feladatai miatt elmarad a 2016-os kecskeméti repülőnap. A százezrek érdeklődésére számot tartó rendezvényt pótolni ugyan nem tudjuk, de legalább nosztalgiázzunk egy kicsit.

Hézagos életút
A második világháború két történelmi jelentőségű hadműveletében, a szicíliai és a normandiai partraszállásban is részt vett az amerikai haderő magyar származású katonája, Kovács Albert, akinek hagyatékát két éve kapta meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Amatőr régész
Évek óta szántóföldeken és „csatákban” tölti szabadidejét Csiga János főtörzsőrmester. Amatőr hadszíntérkutatóként Kengyel község határát járva keresi a második világháború földből előbukkanó relikviáit, hagyományőrzőként pedig mint sorgyalogos szolgál a Habsburg császár seregében.

A Sátán jön!
A géppuska, a szögesdrót és a tüzérség, vagyis a védelem hatékony eszközei alig pár hónappal az első világháború kitörése után a lövészárkokba kényszerítették a katonákat. Kellett egy új fegyver, amely megszünteti a patthelyzetet, és visszahozza a mozgó hadviselést. A britek a lánctalpas mezőgazdasági haszonjárművek hadi alkalmazásában látták a megoldást.

Gyufavarázslat
Sokan a családi albumba készítenek fényképeket a turistaként felkeresett kastélyokról. Ám van, aki a fotókat alapanyagnak tekinti ahhoz, hogy apró gyufaszálak tízezreinek felhasználásával elkészítse az adott épület pontos mását.

Tiszteletkör
A város és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, valamint jogelődjei 1935 óta tartó szoros kapcsolatának tiszteletére állítottak különleges emlékművet Kecskeméten.

Hangfegyver
Kertész Dóra névjegykártyáján nemes egyszerűséggel annyi áll: „énekesnő”. A minimalizmus sok mindenről árulkodik; ráadásul a szó alá nyugodtan odaképzelhetjük azt is, hogy „tiszteletbeli katona”.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2015. december 14. és 2016. január 22. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a Zrínyi Kiadó gondozásában Cold War to Warm Cooperation – Egy amerikai város magyar katonái: 1950–2014 címmel megjelent könyv washingtoni bemutatójáról, illetve arról, a honvédelmi miniszter a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Matthew B. Ott törzszászlósnak, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Attasé Hivatal rangidős altisztjének.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu