Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2016-01-15 08:02
Magyar Honvéd 2016. január
A Magyar Honvéd magazin januári számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ

Gyorsaság és szakszerűség
Nehéz, de eredményes évnek nevezte 2015-öt magazinunknak dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnökével elsősorban az elmúlt esztendő rendkívüli, illetve újszerű kihívásairól beszélgettünk.

NAGYVILÁG

Kétarcú Afrika
Nem könnyű egy olyan sokszínű, távoli kontinens biztonságpolitikáját „bevinni” a hazai médiába, a közgondolkodás témái közé, mint amilyen Afrika. Pedig a jelentős gazdasági növekedést felmutató földrész sajátos – a terrorizmussal és a menekültkérdéssel is összefüggő – problémái kihatnak Európára is. Minderről dr. Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, Afrika-szakértő beszélt magazinunknak.

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az iráni haditengerészet Sikorsky ASH–3D Sea King típusú helikoptereinek modernizációjáról, Brazília atomtengeralattjáró-programjáról, illetve a svéd Archer önjáró tüzérségi löveg tesztjéről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Honvéd Vezérkar főnökének koszovói látogatásáról, a magyar részvétellel megtartott KFOR-szintű békefenntartó gyakorlatról, illetve az EUFOR medálparádéjáról.

SEREGSZEMLE

Feladatbővülés
Intenzíven telt a 2015. év a Magyar Honvédség számára, melynek teendői, nemzetközi együttműködési kötelezettségei és lehetőségei nem csökkennek 2016-ban sem. Magazinunknak Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka értékelte az elmúlt esztendőt, egyben vázolta a szervezet előtt álló feladatokat is.

Decemberben történt
A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központnak adományozott díjról, az MH KFOR kontingens 14. váltásának felkészüléséről, a Wise Foresight elnevezésű gyakorlatról, illetve a visegrádi négyek országai védelmi minisztereinek prágai tanácskozásáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Szállítók
Semmi sem történik, amíg valami meg nem mozdul – a katonai közlekedésben dolgozók szakmai öntudatát tükröző jelmondat pontosan kifejezi a közlekedés jelentőségét a modern katonai műveletekben. Az MH Katonai Közlekedési Központ 2015. április elsejétől az MH Logisztikai Központ alárendeltségében, az újonnan megalakult közlekedési osztály szakmai irányításával látja el a feladatait.

Elismert csapat
Nemzetközi szinten is elismert, erős altiszti kar épül a honvédségben – mondta Kriston István főtörzszászlós. Az MH vezénylőzászlósa 2015 tapasztalatairól és a jövő évi tervekről is beszélt magazinunknak adott interjújában.

Elsőként
Fröccsenő sár, majd porfelhő és jellegzetes motorzaj – valahol a szomódi gyakorlótéren egy T–72-es harckocsi közeledik felém. Amint a zászlókkal kijelölt területen lassít, majd megáll, már az olajszagot is érezni. Kiszáll a háromfős személyzet, és – bizony nem kis meglepetésemre – a harckocsi parancsnoknak „kezét csókolommal” illik köszönni…

Előtérben a háttér
Ötvennégy gyakorlat és különböző felkészítés több mint harmincezer katona részvételével, mintegy háromszázhatvan négyzetkilométeren: az MH Bakony Harckiképző Központ tavalyi gyorsmérlege önmagában is imponáló, de Vokla János ezredes, parancsnok segítségével betekinthetünk a „kulisszák” mögé is.

HADITECHNIKA

Pontosabban, messzire
A tüzérség a csatamezők királynője – tartja a régi katonabölcselet. A királynő egyre okosabb és halálosabb lett, köszönhetően a lövegek, de legfőképpen a tüzérségi lőszerek fejlődésének.

HÁTORSZÁG

A jövő katonái
Katonás rend, fegyelem a folyosókon és a termekben. Vezényszavak hangzanak halkan, de határozottan. Vannak, akik éppen edzésre készülnek, mások fegyverzettechnikai foglakozásra tartanak. Kívülről „alakizás” hangjai szűrődnek be. Minden úgy zajlik, mint bármelyik laktanyában. Csakhogy nem laktanyában járunk, hanem az ország egyetlen honvéd középiskolájában, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban, ahol a legidősebb növendék is mindössze tizennyolc éves.

Időutazás
Valaha még a magyar tábornokok közül se mindenki léphetett be az objektumba. „A titkosabbnál is titkosabb” volt, ennek ellenére minden környéken lakó tudta: Kis-Moszkva – ahogy ők hívták – csakis atomtitkokat rejthet.

Nincs kegyelem
Bár a német politikai és katonai vezetés tisztában volt a korlátlan búvárhajóharc jelentette kockázatokkal, az első világháború győztes befejezése vagy legalább egy kompromisszumos béke megkötése érdekében mégis alkalmazták ezt a kíméletlen harcmodort. A tengeralattjárók tömeges bevetésével azonban csak elodázni tudták a végső vereséget, megakadályozni nem.

Huszárkalandok
Az 1848/49-es katonai hagyományőrző mozgalom létrejöttét, a Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvényének számító Tavaszi Emlékhadjáratot, valamint a huszárkonyha gasztronómiai értékeit mutatja be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Huszárkalandok – Vidám időutazás a tavaszi hadjárat és a magyar ízek mentén című kötet.

Gépek az emberért
Több mint 1,7 milliárd forint uniós támogatásból cserélték ki az MH Egészségügyi Központ röntgen-, CT- és MRI-berendezéseit. A fejlesztés nemcsak a betegellátás színvonalán javít, de jelentősen csökkenti az energiafelhasználást is.

Ünnepeltünk
Az egész éves rohanásban december 9-én megálltunk egy pillanatra, hiszen a katonai sajtó napja alkalmából három évfordulóról is megemlékezhettünk.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2015. november 23. és december 11. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy a hivatásos katonai életpályát népszerűsítették a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskola nyílt napján az MH Altiszti Akadémia képviselői, illetve az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai.

kapcsolódó tartalmak
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-11-22 18:16
2017-11-22 12:14
2017-11-21 19:20
2017-11-21 17:16
VIDEO
2017-11-22 20:32
2017-11-22 14:02
2017-11-22 11:17
2017-11-21 21:46
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu