Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2015-07-12 14:38, Snoj Péter
Dale Dye: Vietnam és Hollywood veteránja
Dale Dye nevéhez számtalan háborús film fűződik. Katonai szakértőként általános feladata, hogy a rendezők által vászonra vitt elképzeléseken még a legkritikusabb katonák és veteránok se hördülhessenek fel. Szaktudása korántsem légből kapott, hiszen tengerészgyalogosként a vietnami háborúban is szolgált.


A háború után továbbszolgált a kötelékben, majd nyugdíjazásakor eltökélte, hogy változtat az addigi – számára sokszor komikus – filmkészítési szokásokon. Los Angelesbe költözött, hogy beépülhessen az álomgyárba, mint katonai szakértő. A filmesek persze sorra csapták rá az ajtót, azt gondolván, hogy Dye is csak egy feltörekvő figura, aki a spanyolviaszt próbálja meg új köntösben eladni.

Oliver Stone látta meg benne először a tehetséget, amikor az 1986-ban bemutatott, A szakasz című moziját kezdte rendezni. Magával szemben támasztott elvárásai pont egyeztek mindazzal, amit Dye felkínált számára: egy, a valósághoz közeli, meghökkentő film, amely valóban bemutatja mindazt a szenvedést, mocskot és őrületet, amit a háború jelent.A film sikere után Dale Dye nevét felkapta az ipar. Olyan filmekhez keresték szaktudását, mint a Született július negyedikén, a Ryan közlegény megmentése, illetve Az elit alakulat és testvérsorozata, A hős alakulat. Persze a szemfüles nézők azt is kiszúrhatták, hogy az általa felügyelt alkotásokban rendszeresen meg is jelent egy-egy cameo erejéig. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy szakértelme nem csak lexikális tudásán alapul, hanem azon a három vietnami missziós szolgálaton is, amelyek mindegyikére önként jelentkezett. Ez idő alatt háromszor érdemelte ki a sebesülésért járó Bíborszív kitüntetést, valamint hősi helytállásáért egyszer a Bronz csillagot. „’68-ban, a Tet-offenzíva alatt találat érte a kezem, és egy srapnel fúródott az államba. Mindezt úgy, hogy beosztásom szerint egy háttértámogató szakaszban voltam, de annyira irigyeltem azokat a kemény srácokat, akik az első vonalban harcoltak, hogy bekéredzkedtem közéjük. Ugyan mondták, hogy nem vagyok még felkészülve, de én csak azért is menni akartam” – idézte fel egy interjúban első harci sebesülését Dye. Sérülései ellenére halált megvető bátorsággal ugrott ki védelmi állásukból, hogy egy elhagyatott lövészárokból lőszert szerezzen egy M60-as géppuskához. Tettével szakaszuk sikeresen megállította az ellenség támadását. Önfeláldozásra kész viselkedésével kiérdemelte a Bronz csillag kitüntetést.Mint bajtársai mondták, ezekkel a sebekkel még egészen könnyen megúszta a tűzkeresztséget. Dale Dye többé nem volt támogató, igazi frontvonalbeli harcossá vált, s eztán így is kezelték. Mindemellett a tengerészgyalogság hadvezetése kinevezte őt haditudósítónak is. Utóbbinak hála több harcban volt része, mint bajtársai nagyjának. Vietnami szolgálata alatt harminc egy nagyobb csatából vette ki a részét hol mint katona, hol mint tudósító.

Filmes munkái mellett a második öbölháború alatt egy, az amerikai katonáknak szóló rádiónak is dolgozott, heti kétórás műsorában szórakoztatta a harcok között pihenőket. Mindemellett számos könyvet is írt, többek között vietnami emlékeiről és legutóbb az Oszama bin Laden ellen indított különleges műveleti támadásról is.
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2018-01-23 16:34
2018-01-23 07:16
2018-01-22 15:03
2018-01-21 18:56
VIDEO
2018-01-23 04:05
2018-01-20 07:43
2018-01-20 07:11
2018-01-20 07:00
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu