Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2012-05-10 09:53, Kálmánfi Gábor
Hatékony hatósági hivatal
A HM Hatósági Hivatal egyik fontos feladata – csakis szakmai alapokon nyugvóan – a honvédelmi érdek képviselete a különböző hatósági eljárásokban érintettek tekintetében. A hatósági feladatot ellátó személyek és szervezetek a Magyar Honvédségen belül megtalálták a helyüket – mondta dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a május 8–9-i I. Katonai Hatósági Konferencia megnyitóján, Balatonkenesén.

Dankó István kiemelte: az utóbbi másfél-két év folyamataiból jól látható, hogy az új kormányzat célja a közigazgatás rendszerének változtatása, racionalizálása, amely érinti az eljárási folyamatok egyszerűsítését is. Cél az, hogy a kormányzati ciklus alatt a lehető leginkább költséghatékony államszervezeti működés alakuljon ki.

A Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: tanúi lehetünk a hatósági feladatok érdemi koncentrációjának is. Gondoljunk csak például a járási rendszer folyamatban lévő kialakítására vagy a kormányhivatalok létrejöttére. Ennek a folyamatnak szerves része annak az eljárásrendszernek az áttekintése, amelyről ez a másfél napos konferencia szakmai szempontból szól. A honvédelmi tárcának is jelentős szerepe van mindebben: a minisztériumban történt szervezeti átalakítások után a hatékonyság szempontjából pozitív tapasztalatokról lehet beszámolni. A HM Hatósági Hivatalt jogelődjéhez képest igyekeztünk megszabadítani az általános katonai hatósági tevékenységekhez nem igazodó feladatoktól – fogalmazott Dankó István.

„Kíváncsiak vagyunk egyrészt az érintett egyéb hatósági feladatokkal foglalkozó szervezetek tapasztalataira, másrészt megpróbáljuk átadni a mi tapasztalatainkat, amelyek az elmúlt év során gyűltek össze. A konferencia másik fontos feladata a szakmai kapcsolatrendszer erősítése: ötven különböző szervezet küldte el képviselőjét, illetve előadóját Balatonkenesére” – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a helyettes államtitkár.

Dr. Gulyás András mérnök ezredestől, a HM Hatósági Hivatal vezetőjétől megtudtuk: „Katonai építésügy, építés-felügyelet, tűzvédelem, munkavédelem, veszélyes katonai objektumok őrzése − összesen nyolc-tíz szakterületen végezzük azt a fajta munkát, ami a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség objektumai használatával, megvalósításával kapcsolatos feladatokat integrálja” – mondta a hivatalvezető.

Szintén a hivatal fontos feladatai közé tartozik a honvédelmi érdek érvényesítése minden olyan eljárásban, amely nem a haderő keretein belül történik. Ebbe beletartozik például a katonai repülőterek működtetése vagy éppen a települések rendezési tervének egyeztetése is.

 Fotó: A szerző felvételei

legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-12-15 18:24
2017-12-15 10:35
2017-12-14 19:46
2017-12-14 07:14
VIDEO
2017-12-14 07:14
2017-12-13 22:35
2017-12-13 21:45
2017-12-12 22:00
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu