Hírek Háttér Missziók alakulatok Kiadványok galériák videók Zrínyi webáruház
2012-04-24 18:31, Draveczki-Ury Ádám
A hazának mindig szüksége van azokra, akik szolgálják mindhalálig
Az elmúlt két év példája azt mutatja: ha valaminek kellően elkötelezetten, a szakma szabályai szerint látunk neki, a dolgok igenis megváltozhatnak – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter Budapesten, a Hungária körúti egyetemi campus névadó ünnepségén április 24-én, kedden.

A Honvéd Vezérkar főnökének parancsa alapján a Zrínyi Miklós laktanya nevet viseli ettől a naptól kezdve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Hungária körúti kampusza.

A szoboravatással egybekötött névadó ünnepséget Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, dr. Dankó István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, dr. Boldizsár Gábor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka részvételével tartották.

Ünnepi beszédében Hende Csaba felidézte: gróf Zrínyi Miklós korában úgy tűnt, megoldhatatlan a két pogány közt egy hazában vérző magyarság helyzete, nincs esély arra, hogy a nemzet fordítson a dolgok menetén, és lassú pusztulásra ítéltetett. A költő-hadvezér azonban nem volt hajlandó elfogadni ezt, mint ahogy nem törődtek bele a helyzetbe azok sem, akik követték őt.

„A megmaradás azon múlott, lesz-e hadsereg, s lesznek-e emberek, akik hajlandók megtanulni a katonamesterség korszerű szabályait és szolgálni a hazát mindhalálig” – mondta Hende Csaba, aki a történelem ismert eseményeire utalva feltette a kérdést: vajon valóban elbukott Zrínyi Miklós? Bethlen István szavait idézve a miniszter úgy fogalmazott: történelmi nagyjaink közül sokan bukásuk és mártíromságuk miatt váltak naggyá, hiszen az ügy, amelyért harcoltak, elbukott, majd azzal buktak el ők is. A nemzet azonban új életre kelt e katasztrófákból, méghozzá azon eszmékből, amelyekért Zrínyi, Rákóczi, Kossuth, Széchenyi vagy Tisza István harcolt.

A honvédtiszt-jelöltekhez fordulva a miniszter kiemelte: napjainkban nem a mártíromság idejét éljük, de mindannyian tapasztaljuk, milyen nehézségekkel kell megküzdenünk a honvédelem rendszerének megváltoztatásakor. „Sokak szerint a falak áttörése, egyes balítéletek megváltoztatása például anyagi eszközök hiányában megoldhatatlan, mi azonban nem vagyunk hajlandók elfogadni ezt. Ez a mi hazánk és a mi honvédségünk, hajlandóak vagyunk küzdeni és dolgozni érte. Az elmúlt két év példája is azt mutatja: ha valaminek kellően elkötelezetten, a szakma szabályai szerint látunk neki, a dolgok igenis megváltozhatnak” – szögezte le a miniszter.

Hende Csaba kiemelte: manapság gyorsan változó világban, gazdaságilag szorongató kényszerpályán kell dolgozni Magyarország megújításán. Ezt a megújítást szolgálta minden intézkedés, ami az elmúlt időszakban az egyetem ügyében történt, a folyamat végeredménye pedig bizonyosan függ a megteremtett keretektől, de ezeket az egyetemi polgárok töltik meg élettel, tartalommal. Mint mondta, a változó világban maga az ember képviseli az állandóságot, aki elkötelezetten végzi a maga munkáját, elkötelezetten szolgálja a hazát.

„Az ember, a honvéd, a magyar honvédtiszt, akire mindig számíthat a hazája, bármi történjék is. Jó időkben vagy rossz időkben, a hazának mindig szüksége van azokra, akik szolgálják mindhalálig, akik megteszik a magukért a hétköznapokban és akkor is, amikor nagy időkben nagy tettekre van szükség. Nekik köszönhetjük megmaradásunkat, és talán egyszer majd nektek köszönhetjük a nemzet létét” – mondta a fiataloknak a miniszter.

„Ha erre a szoborra néztek vagy a laktanya nevét halljátok, mindig jusson eszetekbe ez a küldetés, amelyre szabad akaratotokból adtátok magatokat, és napról napra kell teljesítenetek egy életen át. A hazáért mindhalálig!” – fogalmazott Hende Csaba.

A miniszter beszédét követően dr. Csikány Tamás ezredes, tanszékvezető egyetemi tanár emlékezett Zrínyi Miklósra, majd Hende Csaba leplezte le a költő-hadvezér mellszobrát. Az esemény koszorúzással zárult.

  Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

 További képekért kattintson galériánkra!

kapcsolódó tartalmak
Egyetemi kampusz névadó ünnepség - 2012. 04. 24.
legfrissebb
legolvasottabb
naptár
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
galériák
2017-10-20 07:20
2017-10-19 18:33
2017-10-19 17:02
2017-10-19 16:19
VIDEO
2017-10-19 17:17
2017-10-19 14:47
2017-10-18 17:04
2017-10-18 13:26
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Katonai meteorológia
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
szerkesztoseg@honvedelem.hu